Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σοσιαλιστική Διεθνής καλεί την Τουρκία να πάρει πίσω την απόφαση για αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Την έντονη ανησυχία της για τη μονομερή απόφαση Ερντογάν για αποχώρηση της χώρας του από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη στιγμή που στην Τουρκία η βία κατά των γυναικών αυξάνεται δραματικά, εξέφρασε με ανακοίνωση της η Σοσιαλιστική Διεθνής.

Στην ανακοίνωση της, την οποία αναδημοσίευσε στα social media και ο πρόεδρός της, Γιώργος Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής, τονίζει:

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εξαγγελθείσα απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που εξέδωσε μέσω διατάγματος ο Πρόεδρος Ερντογάν. Αυτή η μονομερής πράξη, παραβιάζει το Τουρκικό Σύνταγμα και αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία αλλά και τον συνεχιζόμενο αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η σύμβαση καθιστά ευθύνη των κρατών να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προστατεύουν τα θύματα και να διώκουν τους κατηγορούμενους παραβάτες.

Τη στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει την αποχώρησή της από τη Σύμβαση, τα επίπεδα βίας κατά των γυναικών συνεχώς αυξάνονται. Η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που απαιτούν οι γυναίκες της Τουρκίας από την κυβέρνηση και ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών από ένα όλο και πιο αυταρχικό και συντηρητικό καθεστώς.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής καλεί τον Πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας να πάρουν πίσω την παράνομη και καταστροφική απόφαση. Σε μια εποχή που όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τερματίσουν τη μάστιγα της βίας με βάση το φύλο, δεν υπάρχει δικαιολογία για οπισθοδρομικά βήματα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν στην Τουρκία. Η Σοσιαλιστική Διεθνής προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στο CHP, κόμμα μέλος της στην Τουρκία, στις προσπάθειές του να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα παραμείνει στη Σύμβαση».

Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια: Μπράβο για το πώς χειρίστηκες τη δύσκολη συζήτηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου
Μαρκόπουλος – Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για εκπομπή της ΕΡΤ «εξύμνησης κουκουλοφόρων»
Τσίπρας στο Σισμανόγλειο: Να σταματήσουν οι κυβερνητικές παλινωδίες – Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική
Ο Τσίπρας αποφεύγει τις λακκούβες κι επιλέγει τον “άλλο δρόμο”