Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Φαίη Σκορδά: Άφωνη με όσα είπε ο Γιάννης Μόρτζος στο Πρωινό για τις καταγγελίες και τον Πέτρο Φιλιππίδη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στάση της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και το αντίο της Μέρκελ στην καγκελαρία

Ναι υπό όρους” είναι η απάντηση που δίνει η αντιπολίτευση στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν τα κόμματα στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Ναι υπό όρους” είναι η απάντηση που δίνει η αντιπολίτευση στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν τα κόμματα στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, με βάση την πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης διαμηνύουν προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχουν ήδη συγκροτήσει δέσμη συγκεκριμένων θέσεων για την εκκίνηση της κορυφαίας διαδικασίας και αναμένουν την επίσημη κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης στην βουλή με τις 50 υπογραφές για να αρχίσουν να ανοίγουν τα χαρτιά του.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η “αναμέτρηση” των απόψεων για τα “καυτά” άρθρα που αφορούν στην προεδρική εκλογή και στις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. Και σίγουρα οι διαφορετικές προσεγγίσεις θα καταγραφούν και θα αναλυθούν στην συζήτηση που θα ακολουθήσει εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση της συνταγματικής Χάρτας από τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως στο Μακεδονικό, έτσι και στα ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος ειδικά για το άρθρο περί εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους (ή ακόμη και με την πλήρη κατάργηση του άρθρου 3), αναμένεται σημαντική αντίδραση από το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου- εκτός και αν η παρέμβαση που προτείνεται είναι επιδερμική και συγκρατημένη.

Το μόνο σίγουρο άλλωστε είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86). Αντιθέτως έντονη διαφωνία λόγω της διαφορετικής προσέγγισης αναμένεται για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που ζητά η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι- οι πληροφορίες λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στην αλλαγή του άρθρου16 με στόχο την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η αντιπολίτευση εκτιμά, έτσι κι αλλιώς, ότι η κυβέρνηση ξεκινά μέσω της αναθεώρησης του συντάγματος ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι για να υπερβεί τις δυσκολίες από τις ισορροπίες του τρόμου μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς πρόκειται να βιαστεί και να αποκλείσει την μία ή την άλλη αλλαγή στα “καυτά” άρθρα. Και αυτό γιατί μέσα στο Νοέμβρη φαίνεται ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις γύρω από τα θέματα της οικονομίας, με κορυφαίο αυτό των συντάξεων. Το κυβερνητικό επιτελείο διατηρεί την αισιοδοξία του για την μη περικοπή των συντάξεων και στρέφει το βλέμμα του στην επικείμενη απόφαση του Eurogroup, ίσως σε μια έκτακτη συνεδρίαση στις 19 Νοέμβρη. Έμπειρα στελέχη πάντως θεωρούν υψίστης σημασίας τους κραδασμούς στο ευρωπαϊκό πεδίο από το “αντίο” της Άνγκελας Μέρκελ από την γερμανική καγκελαρία και τους γρίφους που δημιουργεί για τη συνέχεια η αναζήτηση της διάδοχης κατάστασης στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών εν όψει του Συνεδρίου του Δεκέμβρη.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η μεν κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει το δίλημμα περί προόδου και συντήρησης, κατηγορώντας ταυτόχρονα το “παλιό πολιτικό προσωπικό” για τα κρούσματα διαφθοράς και την κατάρρευση της οικονομίας. Το παζλ διαμορφώνεται υπό το καθεστώς των διαρκών αλλαγών και αιφνιδιασμών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά αποκλείουν την προσφυγή στις κάλπες ανά πάσα στιγμή και εστιάζουν για την διεξαγωγή συμπερασμάτων στην ανάλυση των στοιχείων από τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί η γειτονική χώρα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

-Όσον αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος – που παρουσίασε χθες το caller- πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλής και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει ότι η συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για μια ουσιαστική προοδευτική μεταρρύθμιση που θα προχωρά στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στην ενίσχυση του κοινοβουλίου αλλά και της εκλεγμένης κυβέρνησης, στην άμεση εμπλοκή των πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής, ενώ θα βάζει φρένο στην τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής.

Οι αλλαγές για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αναλύσει εκτός απροόπτου ο κ. Τσίπρας αύριο το μεσημέρι στους βουλευτές του κόμματός του συμπεριλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες ρυθμίσεις για: την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς την διάλυση της βουλής , την λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου (ώστε να αποφευχθούν οι δυαρχίες), την θέσπιση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας και την σύνδεσή της με ανάδειξη νέου πρωθυπουργού΄(σ.σ άρα όχι εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκράτη;), την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος για να δώσει διακριτούς ρόλους κράτους- Εκκλησίας με τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους, την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (με έμφαση στο “κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”, την καθιέρωση για πρώτη φορά στο Σύνταγμα του αναλογικού εκλογικού συστήματος και την συζήτηση για ζητήματα προστασίας των κοινών αγαθών, όπως είναι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια.

“Από την πλευρά μας θα θέσουμε τις προτάσεις μας και θα αναζητήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας”, τόνισε και όχι τυχαία με συνέντευξή του (Documento) προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία για την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος έρχεται σε μια ιστορική φάση, όπου εμπεδώνονται τα διδάγματα από την δεκαετή οικονομική κρίση. Και όπως πρόσθεσε: “ η συνταγματική αναθεώρηση σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που θα πρέπει να στοχεύει πρώτα και κύρια στην προστασία της δημοκρατίας και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Και τούτο μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση του κοινοβουλίου, αλλά και της εκλεγμένης κυβέρνησης που ελέγχεται από τον λαό, από τη μια μεριά, και την κατοχύρωση θεσμικών προϋποθέσεων για την άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής από την άλλη.

Την ίδια στιγμή η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να επιλύσει ζητήματα που προέκυψαν με ένταση τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, να ικανοποιήσει το υπερώριμο αίτημα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους”.

Ειδικότερα για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής, αν δεν εξασφαλίζεται αυξημένη πλειοψηφία βουλευτών, έπεσαν στο τραπέζι και εξετάστηκαν δύο προτάσεις: είτε να απαιτείται ακόμη πιο μειωμένη πλειοψηφία μετά την τρίτη ψηφοφορία στην βουλή (περίπου 160 βουλευτών), είτε να προβλέπεται η άμεση προσφυγή στο λαό για να επιλέξει ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους συζητήθηκε μεταξύ άλλων η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με ρητή αναφορά στο άρθρο 3 του Συντάγματος (προφανώς για να υπάρχουν συνθήκες συναίνεσης με την Εκκλησία), αλλά και η κατάργηση του άρθρου 3.

[inline_article order=”1″]

Για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών εκτιμάται ότι δεν θα έχουν ιδιαίτερες διαφωνίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει “ανοιχτό συνταγματικό ερώτημα” το ζήτημα γύρο από την ψήφο των Ομογενών- μάλιστα τα αρμόδια υπουργεία κινούνται προς την κατεύθυνση των άμεσων πρωτοβουλιών για το μείζον θέμα. Επίσης έχει γίνει εισήγηση για την θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων, που θα προϋποθέτουν όμως την συγκέντρωση κάποιου συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών και του κατώτατου μισθού.

Ροή Ειδήσεων

28/09/2021 | 10:01

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «τσάκωσε» 4 ιστοσελίδες με fake news για κορονοϊό

28/09/2021 | 09:50

Μαρία Χούκλη: Συνεχίζει ως συνεργάτιδα του Άκη Σκέρτσου

28/09/2021 | 09:47

Συναγερμός στη Σουηδία: Έκρηξη σε κτίριο στο Γκέτεμποργκ – 25 άτομα στο νοσοκομείο

28/09/2021 | 09:35

Γάμος Άκη Πετρετζίκη: Χόρευε αγκαλιά με την Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ το «I love you baby»

28/09/2021 | 09:25

Μαρία Κάλλας vs Τζάκι Κένεντι: Ευδοκία Λελεδάκη και Άννα Καρατάσιου συζητούν για τις δύο μεγάλες προσωπικότητες

28/09/2021 | 09:13

Θεσσαλονίκη: Άγρια επεισόδια και ξύλο με καδρόνια στο ΓΕΛ Σταυρούπολης – 2 τραυματίες

28/09/2021 | 09:01

Εντός του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο Εξοικονομώ

28/09/2021 | 08:54

The2night Show: Ξετρέλανε τους τηλεθεατές ο μικρός «Σέργιος» ως συμπαρουσιαστής του Αρναούτογλου

28/09/2021 | 08:47

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου για τους καπνιστές

28/09/2021 | 08:36

Η Νατάσα Παζαΐτη παρουσίασε το βιβλίο της Ανδριάνας Αρβανιτίδου– Το μήνυμά της για τον καρκίνο (ΦΩΤΟ)

28/09/2021 | 08:23

Η Pfizer άρχισε τη μελέτη ενός mRNA αντιγριπικού εμβολίου

28/09/2021 | 08:22

Nέος μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

28/09/2021 | 08:12

Καταγγέλλει ότι περιμένει χρήματα για ατύχημα του συζύγου της από… το 2011- Τι απαντάει ο ΕΦΚΑ

28/09/2021 | 07:57

Σασμός: Τι θα συμβεί όταν Καλλιόπη και Μαρίνα θα συναντηθούν στο νεκροταφείο

28/09/2021 | 07:49

Κορονοϊός – ΕΟΔΥ: Δείτε σε ποια σημεία πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test
ΚΙΝΑΛ: «Κλείδωσαν» στις 5 και 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές για τoν νέο αρχηγό
Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος και εξοπλισμοί στο «μενού» Μητσοτάκη-Μακρόν – Στο Παρίσι απευθείας από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας προς κυβέρνηση για ΔΕΗ: Θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες για το μεγάλο παζάρι στα ασημικά
Συνέντευξη του πρωθυπουργού μέσα από το Μουσείο του Λούβρου (BINTEO)
Μητσοτάκης: «Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας» (ΒΙΝΤΕΟ)
Γεωργιάδης: Τσίπρας-Τσακαλώτος φορολόγησαν ό,τι κολυμπούσε, πετούσε και ανέπνεε – Βάζατε φόρο στο σουβλάκι 13% αλλά αν είχε αλάτι 23%