Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

Η συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνει νέους συσχετισμούς  στη Βουλή- Ποιοι βουλευτές είναι υπέρ και ποιοι κατά της συμφωνίας

  • Η κυβέρνηση αναζητά πλειοψηφίες και η αντιπολίτευση μειοψηφίες
  • Οι πονοκέφαλοι των Πολιτικών Αρχηγών και το δύσκολο «πάζλ» των αριθμών
  • Ποιοι βουλευτές φλερτάρουν με την κυβέρνηση και προκαλούν αναταράξεις
  • Η κυβέρνηση αναζητά πλειοψηφίες και η αντιπολίτευση μειοψηφίες
  • Οι πονοκέφαλοι των Πολιτικών Αρχηγών και το δύσκολο «πάζλ» των αριθμών
  • Ποιοι βουλευτές φλερτάρουν με την κυβέρνηση και προκαλούν αναταράξεις
ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Γιακουμής

Σε ένα πολύ δύσκολο «πάζλ» με εξισώσεις, που ανατρέπουν το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, εισέρχεται η κυβέρνηση, η οποία αναζητά πλειοψηφίες για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και μειοψηφίες, όταν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.

Οι ΑΝΕΛ φαίνεται πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία, με βάση την τελευταία αναφορά του Πάνου Καμμένου ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης, ενώ από το Ποτάμι που έχουν πλέον δημιουργηθεί αρκετοί «παραπόταμοι», μερικοί θα ψηφίσουν τη συμφωνία, με βάση τα λεγόμενα του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση όπως και όλα τα άλλα κόμματα.

Μέχρι εδώ καλά, ωστόσο οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί  αρχίζουν και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει ο κάθε βουλευτής από το Κίνημα Αλλαγής, αφού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θεωρεί θετική τη συμφωνία όπως και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο καθώς δεν υπάρχουν πλέον στεγανά και τα τοίχοι γκρεμίζονται σαν να πρόκειται για ντόμινο.

Η συμφωνία των Πρεσπών ανατρέπει τις έως τώρα εσωκομματικές ισορροπίες και δημιουργεί κλίμα έντασης και πόλωσης. Χαρακτηριστικό είναι το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Ποταμιού, καθώς βουλευτές του είναι μοιρασμένοι στα δύο και άλλοι φλερτάρουν με τη ΝΔ. Το βέβαιο είναι πως όσο το Ποτάμι θα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις πολύ κάτω του 3% που είναι και το όριο εισόδου στη Βουλή, τόσο θα φυλλορροεί προς τα δεξιά και τα αριστερά.

Τα σενάρια περί μεταγραφών, μετακινήσεων βουλευτών, ακόμη  και αποχωρήσεων έχουν ήδη «πάρει φωτιά» και οι συζητήσεις στη βουλή και στα πολιτικά γραφεία δίνουν και παίρνουν.

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών

Με τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία δεν είναι σταθερά, αλλά αλλάζουν καθημερινά σχεδόν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσονται φυσικά όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (με «βαριά καρδιά» όσοι εκλέγονται στη Μακεδονία, γιατί φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν), από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και φυσικά ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που όπως υποστηρίζει, αμέσως μετά την ψηφοφορία θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του στη Βουλή, που σε μια τέτοια περίπτωση τη θέση του θα πάρει ο Τέρενς Κουικ, ο οποίος όμως έχει διαχωρίσει τη θέση του από τους ΑΝΕΛ με συνέπεια ο Πάνος Καμμένος να τον θέσει εκτός κόμματος(;).

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τη συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να υπερψηφίσει η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία άλλωστε είναι υφυπουργός στην κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ στην ίδια δεξαμενή των υπέρ της συμφωνίας φαίνεται να μπαίνει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, προκαλώντας όμως σε μια τέτοια περίπτωση τριγμούς στη συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Οι αντίθετοι της συμφωνίας των Πρεσπών

Αντίθετα προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή, όπως έχουν δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή και επομένως έχουν δεσμεύσει και τους βουλευτές τους (όχι με κομματική πειθαρχία προς το παρόν) οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ τάσσονται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα δεν την ψηφίζουν. Ασφαλώς οι πιέσεις που θα υπάρξουν σε μεμονωμένους βουλευτές από την πλειοψηφία θα είναι ασφυκτικές, προκειμένου να υπάρξουν διαρροές κατά την διαδικασία ψηφοφορίας. Κατά ψηφίζουν και στην πρόταση μομφής, εφόσον την καταθέσει η ΝΔ προς την κυβέρνηση που όπως όλα δείχνουν μπορεί και να μην αργήσει να γίνει. Ο χρόνος που θα μπορεί να το πράξει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί άκυρη η πρόταση είναι μετά τις 16 Δεκεμβρίου, δηλαδή από την Δευτέρα, καθώς θα έχει περάσει το  τελευταίο εξάμηνο από τότε που έγινε συζήτηση με αυτή την μορφή στη Βουλή.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και τις δύο διαδικασίες, και την συμφωνία και κατά της κυβέρνησης, ενώ θα εξαρτηθεί το τι θα κάνει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης που έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, όπως άλλωστε και συνολικά το κόμμα του κ. Β. Λεβέντη, δεν έχει όμως ακόμη γίνει γνωστό τι θα πράξει στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Κατά της συμφωνίας δηλώνουν πως είναι και δύο βουλευτές του Ποταμιού, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Οι δύο αυτοί βουλευτές φλερτάρουν ανοικτά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο κ. Αμυράς ζητά και συνεργασία του Ποταμιού με τη ΝΔ μέσα από τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές.

Στο επίκεντρο και η Ένωση Κεντρώων

Τριγμούς ενδέχεται να αντιμετωπίσει και η Ένωση Κεντρώων, στην περίπτωση που υπάρξει διαφοροποίηση από τον κ. Σαρίδη και αναγκαστεί ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης να τον θέσει εκτός της Κ.Ο. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ένωση κεντρώων θα μείνει με τέσσερις βουλευτές και θα πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών που είναι απαραίτητο για να υφίσταται Κ.Ο. και ο πρόεδρος να «απολαμβάνει» προνόμια, όπως να παίρνει μέρος στις συζητήσεις των Πολιτικών Αρχηγών και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της βουλής.

Επομένως η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και δημιουργεί νέες εύθραυστες ισορροπίες στις Κ.Ο όλων των κομμάτων, είτε αυτά ανήκουν στην πλειοψηφία είτε στην κοινοβουλευτική μειοψηφία.

Send this to a friend