Αθήνα

32 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί συζητήσεις για νέες πολιτικές συμμαχίες στην αντιπολίτευση

Το σχέδιο για να έρθουν πιο κοντά Ποτάμι-ΝΔ

Θέμα συνεργασίας του Ποταμιού με τη Ν.Δ θέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Αμυράς

Το σχέδιο για να έρθουν πιο κοντά Ποτάμι και ΝΔ

Η άρνηση του Στ. Θεοδωράκη και η διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέμα συνεργασίας του Ποταμιού με τη Ν.Δ θέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Αμυράς

Το σχέδιο για να έρθουν πιο κοντά Ποτάμι και ΝΔ

Η άρνηση του Στ. Θεοδωράκη και η διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Γιακουμής

Όσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την σκληρή εικόνα των αριθμών τόσο η πραγματικότητα για την πολιτική επιβίωση αυξάνεται όσο και αν οι επικεφαλής των κομμάτων που κινδυνεύουν να μην μπουν στη Βουλή δεν το παραδέχονται ούτε στον ίδιο τους τον εαυτό.

Το καλά κρυμμένο μυστικό τους δεν το λένε πουθενά ωστόσο όμως είναι τόσο φανερό που φαίνεται με την πρώτη ματιά όταν αντιληφθούν την αλαζονεία των αριθμών που δεν λένε ψέματα ποτέ.

Κάπως έτσι κινούνται τα πράγματα και στο Ποτάμι. Αργά η γρήγορα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κληθεί να λάβει μια απόφαση. Αν καθυστερήσει θα είναι επώδυνη, αν ωστόσο πράξει με γνώμονα τη συγκυρία και τα νούμερα των δημοσκοπήσεων τότε ίσως φανεί η απόφαση του σωτήρια. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται κάποιες συζητήσεις για το κατά πόσο το Ποτάμι θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ν.Δ προεκλογικά με τη μορφή συνεργασίας.

Οι συζητήσεις γίνονται με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά ο οποίος δηλώνει φιλελεύθερος και ανοικτός σε συνεργασία όχι με τη Ν.Δ όπως λέει, αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κομβικό σημείο για κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένες τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας στα σχολεία, δήλωση καθαρά με αλυτρωτικά στοιχεία που αντιβαίνει τη συμφωνία, θα μπορούσε κάλλιστα να εξεταστεί εκ νέου η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη που πριν ακόμη δει τη συμφωνία στην πράξη τη χαρακτήρισε θετική για τη χώρα. Τώρα που ο Ζαεφ επικρίνεται από πολλές πλευρές, θα έπρεπε ίσως ο κ. Θεοδωράκης να επανεξετάσει τη θέση του ως προς το τι θα κάνει όταν η συμφωνία φτάσει προς κύρωση στην ελληνική βουλή.

Ο κ. Αμυράς με δεδομένες τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα που συνεδριάζει η Κ.Ο παρουσία του επικεφαλής και των βουλευτών, να εξετάσουν εκ νέου την απόφασή τους ζητώντας από τους συναδέλφους του να την καταψηφίσουν όπως θα κάνει και ο ίδιος όπως υποστηρίζει.

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Αμυράς θέλει να φέρει πιο κοντά τον κ. Θεοδωράκη με τον κ. Μητσοτάκη και μην κρύβοντας την πρόθεσή του τάσσεται ανοικτά υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας του Ποταμιού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη συνεργασία μπορεί να γίνει με τον εξής τρόπο: Να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το τι θα έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς (Θεοδωράκη και Μητσοτάκη). «Παράδειγμα θα μπορούσε δέκα στελέχη από εμάς, να ήταν υποψήφιοι σε διάφορες περιφέρειες με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μπορούσε να ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ . Η διαφορά θα ήταν πως αν κάποια από τα στελέχη του Ποταμιού εκλεγόντουσαν με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ θα αποτελούσαν ξεχωριστά μέλη Κ.Ο. και όχι της Ν.Δ , αν αυτό γίνεται τεχνικά και το επιτρέπει ο κανονισμός της βουλής» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Αμυράς.

Άλλωστε στο Ποτάμι και στη Ν.Δ γνωρίζουν το ίδιο μυστικό. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης χρειάζεται να λάβει μια απόφαση, όποια και αν είναι αυτή, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δείξει ότι διευρύνει το κόμμα του και αλλάζει που τόσο πολύ θέλει την Κοινοβουλευτική του ομάδα. Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού γνωρίζει πολύ καλά ότι πως δύο πράγματα θα γίνουν που αν δεν πάρει την απόφαση θα παραμείνει εκτός. Ότι ο κ. Τσίπρας το πιθανότερο είναι να μην είναι πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις και το δεύτερο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί συνεργασίες για την επόμενη μέρα τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα βρει, που σημαίνει ότι αν ο κ. Θεοδωράκης παραμείνει απαθής τότε η θα συρρικνωθεί περισσότερο το κόμμα του ή θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις οι εναπομείναντες βουλευτές.

Όλα αυτά ο κ. Αμυράς, υποστηρίζει ότι τα έχει λίγο ως πολύ συζητήσει με τον κ. Θεοδωράκη ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει και στον ίδιον δύο πράγματα: Ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ούτε ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιός του προσωπικά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ . Ωστόσο όμως ο κ. Αμυράς επιμένει θεωρώντας ότι έχει φτάσει η κατάλληλη ώρα να σταθμίσουν εκ νέου οι βουλευτές και το Ποτάμι τη θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις αλυτρωτικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίες εκτός των άλλων φέρνουν σε δύσκολη θέση και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς του μεγαλώνει και διευρύνει το πεδίο των βουλευτών που αρνούνται να κυρώσουν με την ψήφο τους τη συμφωνία για το όνομα και τα σύμβολα της γειτονικής χώρας.

Send this to a friend