Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εν όψει της Συνόδου Κορυφής για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Μετά τον ΟΗΕ... οι Βρυξέλλες

Τη σαφή καταδίκη της Τουρκίας και την απόρριψη της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη επιδιώκει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση.

Τη σαφή καταδίκη της Τουρκίας και την απόρριψη της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη επιδιώκει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, εντείνοντας τις ενέργειες της Αθήνας σ' αυτό το διπλωματικό μαραθώνιο με τον οποίο απαντά στην τουρκική προκλητικότητα.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου δείχνουν πάντως να βοηθούν την Ελλάδα να πετύχει το στόχο της. Σύμφωνα με το προσχέδιο, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα συμπεριλαμβάνεται ειδική αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και την ακυρότητά του, ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ξεκάθαρη στήριξη προς την ελληνική πλευρά. Επίσης, θα επιδιωχθεί η εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, ήδη έχουν παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού δύο επιστολές της Αθήνας, με τις οποίες επιδιώκεται να μην πρωτοκολληθεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η οποία, όπως επισημαίνει η Αθήνα, διαταράσσεται από την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Σημαντική ήταν, εξάλλου, και η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, η οποία δεν έμεινε μόνο στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, αλλά με βάση την επίσημη κιόλας ενημέρωση συζητήθηκε το περιεχόμενο των επιστολών που εστάλησαν από την κυβέρνηση στον ΟΗΕ και ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον κ. Πάιατ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση να μην αφήσει αναπάντητες σε κάθε επίπεδο τις τουρκικές προκλήσεις. Ούτως ή άλλως, το μήνυμα που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι πως στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχει ενότητα και ομοψυχία.

Send this to a friend