Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Η Τουρκία νομίζει ότι είναι… Οθωμανική Αυτοκρατορία! Οι προκλητικοί χάρτες και οι ακραίες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Διαφωτιστικό και πολύ ενδιαφέρον το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» αναφορικά με τις ακραίες διεκδικήσεις και τον τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο όπως δείχνουν οι χάρτες τους.

Διαφωτιστικό και πολύ ενδιαφέρον το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» αναφορικά με τις ακραίες διεκδικήσεις και τον τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο όπως δείχνουν οι χάρτες τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά χάρτες που έχει παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στη λιβυκή κυβέρνηση και αποτελούν δημιούργημα του νυν Τούρκου υποναυάρχου του γενικού επιτελείου ναυτικού, Γιαϊτσί, που έχει δημοσιεύσει και σχετική μελέτη.

Όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο αναπληρωτής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος, τα βασικά σημεία αυτών των χαρτών είναι:

-Η Τουρκία εμφανίζεται να είναι το κράτος με το οποίο πρέπει να γίνουν όλες οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Οι χαράξεις βασίζονται στη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές της Τουρκίας και απέναντι κράτη.

-Κατά την οριοθέτηση αγνοούνται απολύτως όλα τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους (Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη), ακόμη και η Κύπρος που είναι κράτος.

-Το δέλεαρ για τις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι, εάν υπογράψουν συμφωνίες με την Τουρκία, θα κερδίσουν σημαντικές θαλάσσιες εκτάσεις εν συγκρίσει με οριοθετήσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτοι και προκλητικοί οι νέοι χάρτες της Τουρκίας

Σε μια πρώτη αντίδραση από τη ΝΔ, ο βουλευτής του κόμματος και Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε απαράδεκτους και προκλητικούς τους νέους χάρτες που επανέφερε η Τουρκία, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Οι χάρτες αποτυπώνουν σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσα στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που νιώθει αποκλεισμένη.

Υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ΝΔ είναι σταθερές, ότι θέλει η χώρα μας να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία οι οποίες θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Send this to a friend