Αθήνα

 

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Χρόνης Εξαρχάκος: Ο αξέχαστος κωμικός που έφυγε νωρίς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας

«Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι ένα ακόμα πρόβλημα, δίπλα σε αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, που ήταν οξύ για όλη την κοινωνία και εξακολουθεί να είναι οξύ, συνέπεια όλων αυτών που ζούμε. Είμαστε απέναντι στην πιο επώδυνη συγκυρία τα τελευταία 40-50 χρόνια σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις αυξήσεις στα καύσιμα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα πήρε μέτρα και βρισκόμαστε σε μια συγκυρία τώρα που φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει αρκετά. «Συνεχώς γίνονται έλεγχοι. Το Παρατηρητήριο είναι ένα εργαλείο, από το οποίο μπορούμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα», ανέφερε σημειώνοντας πως για πετρέλαιο κίνησης έγινε απευθείας παρέμβαση στα διυλιστήρια, για να μειωθεί οριζόντια η τιμή για όλους 15 λεπτά.

«Είναι οι τιμές πολύ υψηλές. Οφείλουμε, όμως, να πούμε -για να έχουμε και μια αίσθηση της πραγματικότητας- πόσο υψηλότερες θα ήταν, αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις οι οριζόντιες, σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και σε ό,τι αφορά στο επίδομα βενζίνης μέσω του Fuel Pass, της κάρτας και της απευθείας ενίσχυσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους καταναλωτές. Παρακολουθούμε, προφανώς, τις τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται στην αγορά», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης των πολιτών δήλωσε ότι καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας και πως από τον Ιούλιο και μετά επί της ουσίας αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Θα υπάρχει μία μείωση των αυξήσεων, από ένα ποσοστό 70% έως 90% για νοικοκυριά, για επιχειρήσεις και για αγρότες, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Δεν είναι πάντοτε εύκολο σε κάθε τι που έρχεται και που προσθέτει δυσκολίες στον κόσμο, την αμέσως επόμενη ημέρα, να λέμε ότι θα κάνουμε και επιπλέον πράγματα. Δεν είναι ατελείωτοι οι πόροι, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς», σημείωσε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει ό,τι δημοσιονομικό χώρο υπάρχει ώστε αυτό που περνάμε να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα σε όλον τον κόσμο.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στους λογαριασμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως σ’ αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες. «Μ’ αυτήν την παρέμβαση που κάναμε, θα επιστραφούν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, έως 600 ευρώ – όχι 600 ευρώ για τον καθέναν – για να καλυφθεί το 60% των αυξήσεων που δεν καλύφθηκαν. Με τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η ενίσχυση και για το Μάιο και για τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Είπε επιπλέον ότι έχει συγκροτηθεί μία ομάδα από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα είναι η ομάδα υλοποίησης σε ό,τι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

«Η μέριμνά μας είναι το ταχύτερο δυνατόν να έχουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί, να είναι εύχρηστο, ώστε να τα πάρει όλος ο κόσμος αυτά που δικαιούται. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κοινωνία πιέζεται, η μεσαία τάξη πιέζεται πολύ και η Ευρώπη έχει καθυστερήσει τραγικά. Περιμέναμε και επιμένουμε σε μια σειρά από προτάσεις ειδικά αν οδηγηθούμε σε αποφάσεις εμπάργκο, που καταλαβαίνει κανείς ότι θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και ανωμαλίες στην αγορά των πετρελαιοειδών και της ενέργειας. Εκεί, λοιπόν, η Ευρώπη πρέπει μαζί με τις αποφάσεις των κυρώσεων, ταυτόχρονα να προβεί και σε αποφάσεις στήριξης των κοινωνιών», ανέφερε.

Τόνισε δε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες, που έχουν αυξήσει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. «Είναι και αυτός ένας τρόπος άμυνας. Μην ξεχνάμε ότι 50 ευρώ τον μήνα παραπάνω είναι πλέον ο κατώτατος μισθός. Είναι ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο. Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι και ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ. Είναι και αυτό επίσης μια νέα έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος για οκτώ στους δέκα φορολογούμενους», συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ας φανταστούμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να είχαμε και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Καμιά φορά το ξεπερνάμε, αλλά δεν είναι αυτονόητο».

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως τα 591,45 εκατ. ευρώ δεν είναι το τελικό ποσό και πως στην έκθεσή της η Ρ.Α.Ε. προσδιορίζει ότι το ποσό αυτό προέκυψε αφού έχει αφαιρέσει τις εκπτώσεις που έχουν δώσει οι πάροχοι στους καταναλωτές.

«Όπως επισημαίνει για να φθάσουμε στο τελικό ποσό, πρέπει ν’ αφαιρεθεί ακόμα ένα νούμερο, αυτό δηλαδή που, μέσω των σταθερών τιμολογίων, οι πάροχοι δίνουν στους καταναλωτές. Θα γίνουν υπολογισμοί το επόμενο διάστημα και σ’ αυτό το ποσό που θα προκύψει, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα μπει έκτακτο τέλος, 90%», συνέχισε αναφέροντας ότι η έκθεση της Ρ.Α.Ε. έχει δοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, την έχει στείλει ο κ. Μπούρας στους βουλευτές, θα συζητηθεί αύριο και θα δοθεί και στη δημοσιότητα ενώ αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι, δηλαδή, από τον Οκτώβριο του 2021, μέχρι το Μάρτιο του 2022.

Παράλληλα επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Ή μέσα στην απόγνωση τους, επειδή ξέμειναν από αφήγημα, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία και προσοχή για να διαβάσουν προσεκτικά αυτά που είπαμε ή εσκεμμένα λένε ψέματα για να πουν στον κόσμο την επόμενη ημέρα: «Ψίχουλα είναι».

Εδώ ήμασταν πάρα πολύ συγκεκριμένοι: Από 18 έως 600 ευρώ θα πάρει στον τραπεζικό του λογαριασμό ο κάθε πολίτης για εκείνο το κομμάτι των αυξήσεων που δεν καλύπτονταν από τις εκπτώσεις που πήραν από το Κράτος και τους παρόχους. Και αυτό για μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Η Αντιπολίτευση έρχεται και λέει:

«Σας υποσχέθηκαν ότι θα πάρει 600 ευρώ ο καθένας». Πρώτον. Δεν είπε κανείς ποτέ ότι θα πάρει 600 ευρώ ο καθένας. Δεύτερον. Για το Μάιο και τον Ιούνιο, και αυτοί που έχουν πάνω από 300 κιλοβατώρες, θα δουν σημαντική μείωση στις αυξήσεις, της τάξεως του 50%. Και αυτοί που έχουν 300 κιλοβατώρες, 85%. Οι επιχειρήσεις, στους λογαριασμούς που θα έρθουν, θα δουν και μία αναδρομική μείωση από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλες οι κατοικίες για το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουν εκπτώσεις και από τον Ιούλιο και μετά όλες οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν μειωμένες αυξήσεις σε ένα ποσοστό από 70 μέχρι 90%. «Προσοχή! Ούτε είπαμε, ούτε λέμε ότι θα είναι οι λογαριασμοί όπως ήταν πριν από την κρίση. Με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και με το μηχανισμό, ο οποίος δεν θα επιτρέπει και τη συσσώρευση επιπλέον εσόδων, άρα προφανώς και υπερκερδών, θα οδηγηθούμε σε αυτή την έκπτωση», τόνισε ενώ εκτίμησε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις ο κόσμος θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

«Ακόμα και από τα στοιχεία που επικαλείται η Αντιπολίτευση μιλάμε για ένα συντριπτικά μικρότερο ποσοστό, σε σχέση με τις διακοπές ρεύματος που πάντοτε υπήρχαν. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχουν αιτήσεις για διακοπές 4.000, 5.000, 6.000 ενώ το 2017-2018, που δεν ήταν η ίδια κατάσταση στην ενέργεια, ούτε υπήρχαν οι ίδιες δυσκολίες, μιλούσαμε για 220.000 διακοπές τον χρόνο», συμπλήρωσε.

Για τα γεγονότα στο ΑΠΘ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστεί «ούτε πολιτικά, ούτε στην πράξη, με τα απομεινάρια αυτού του παρελθόντος που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας».

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει βία. Υπάρχουν νόμοι. Για την Κυβέρνηση -και νομίζω για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας- είναι θλιβερή η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γι΄αυτά που συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο. Για την Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί σε κανένα επίπεδο οι νόμοι των συμμοριών. Γιατί για συμμορία πρόκειται, όταν ένας πάει και γκρεμίζει ένα χώρο που θα γίνει Βιβλιοθήκη επειδή έτσι του αρέσει, επειδή έτσι είχε μάθει, επειδή έτσι το έχει μέσα στο μυαλό του, είναι συμμορία. Δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο, δεν έχει καμία αναφορά».

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι νόμος για τα Πανεπιστήμια εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και η συνολική εικόνα στα ΑΕΙ είναι συντριπτικά διαφορετική με αυτά που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα. «Μην ξεχνάμε ότι έχει καταργηθεί το άσυλο της ανομίας, εφαρμόζονται οι νόμοι, γίνονται αυτά που πρέπει να γίνονται», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

gsee 0803

28/09/2023 | 20:08

Κείμενο θέσεων και προτάσεων της ΓΣΕΕ επί του Εργασιακού Νομοσχεδίου

28/09/2023 | 19:57

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 26χρονος σε τροχαίο – Το ΙΧ του καρφώθηκε σε τσιμεντένιο τοίχο!

28/09/2023 | 19:50

ΓΣΕΕ για τριετίες: Ξεπάγωμα των μισθολογικών παροχών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
kalpi ekloges

28/09/2023 | 19:38

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 32,3% η ΝΔ, στο 15,3% ο ΣΥΡΙΖΑ και στο 11,8% ΠΑΣΟΚ- Χειρότερη η εικόνα μετά την εκλογή Κασσελάκη λέει το 40%

28/09/2023 | 19:36

Ο σύγχρονος Sigmund Freud ήρθε στην Αθήνα και οι Adstronomers ήταν εκεί

28/09/2023 | 19:30

Παρουσίαση των Υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων στο Βόρειο Τομέα Αθηνών
axtsioglou efi 060823

28/09/2023 | 19:16

Η πρώτη ανάρτηση της Αχτσιόγλου μετά την ήττα – Τι έγραψε

28/09/2023 | 19:00

Νίκος Κοτζιάς: Άνοιγμα του «Πράττω» σε ΣΥΡΙΖΑ και… ΠΑΣΟΚ- Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση

28/09/2023 | 18:46

Πτολεμαΐδα: Παραδόθηκε ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε 5χρονο

28/09/2023 | 18:21

Γλυκά Νερά: «Η Λυδία έχει λάβει τη φιλιππινέζικη υπηκοότητα» λέει ο πατέρας της Καρολάιν Κράουτς

28/09/2023 | 17:59

Σπίρτζης για Κασσελάκη: Σε μία εβδομάδα δεν βρίσκεις χώρο για σχολείο, ούτε χτίζεις καινούργιο

28/09/2023 | 17:40

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Οκτώβριος 2023… Μήνας Μοιραίων Γεγονότων

28/09/2023 | 17:29

Δίκη Folli Follie: «Όχι» του δικαστηρίου στην παράσταση της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας

28/09/2023 | 17:14

Εξομολόγηση Νίκου Ψαρρά: «Έχω χάσει τη λατρεία μου για αυτήν τη δουλειά»

28/09/2023 | 17:01

Κακοκαιρία Elias: 257 διασώσεις στον Βόλο- Σπίτια πλημμύρισαν, αμάξια καταστράφηκαν
fotojet (36)
Δημήτρης Κατσικάρης: Ψηφίζουμε για Περιφερειάρχη Αττικής, όχι για Σερίφη
mitsotakis kasselakis 270923
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 17,7% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Στο 10% το ΠΑΣΟΚ
screenshot 2023 09 27 175529
Σε σχολείο ΑΜΕΑ ο Κασσελάκης: «Θα σας βρω κατάλληλο κτήριο σε μια βδομάδα»
screenshot 1
Γιώργος Καραμέρος κατά Φίλη: Αντί να στηρίξουμε ένα νέο άνθρωπο, είναι δυνατόν να λέμε ότι είναι Τραμπ η Πέπε Γκρίλο;
Πολάκης κατά Γεροτζιάφα: Πρόσεξε «μην πάρεις τα βουνά»
dora avgeri 270923
Δώρα Αυγέρη για υποκλοπές: «Νέο πραξικόπημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Αντικατέστησε μέλη της ΑΔΑΕ»