Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημέρα της κρίσης: Οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει – Έρχονται οριστικά νέα μέτρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα για τον κορονοϊό έχει ήδη ξεκινήσει.

Δείτε επίσης

Λοιμωξιολόγοι: Να γίνει «κόκκινη» η Θεσσαλονίκη – Προκρίνεται το σενάριο περιορισμού κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν το πρωί και θα καταλήξουν στις εισηγήσεις τους, ούτως ώστε η κυβέρνηση να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και αυτές ν’ ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε σχετικά από χθες το απόγευμα για την κατάσταση και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όλα δείχνουν πάντως ότι το σενάριο του ολικού lockdown απομακρύνεται, ωστόσο δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί αυτό της αυστηροποίησης των μέτρων. Στο τραπέζι, για παράδειγμα, έχει πέσει το ενδεχόμενο της επέκτασης απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και στην Αττική, αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα κι ενώ ο προβληματισμός για μια τέτοια απόφαση παραμένει έντονος, λόγω ακριβώς του κινδύνου να συμπιεστούν οι μετακινήσεις στο χρονικό «παράθυρο» πριν από τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση αυτή, ωστόσο, εφόσον εφαρμοστεί, θα φέρει αλλαγές και στο ωράριο των καταστημάτων και κυρίως των σούπερ μάρκετ, ενώ εξετάζεται παράλληλα τα καταστήματα να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away.

Εξετάστηκε ακόμη και η περίπτωση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά η σκέψη αυτή φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε οριστικά, καθώς δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν με ορθότητα και ακρίβεια οι έλεγχοι των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο. Επίσης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν κανονικά τα σχολεία τη λειτουργία τους, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα κάνουν τις εισηγήσεις τους και η κυβέρνηση απλώς θα τις ακολουθήσει. Με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεταξύ των ειδικών υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, όπως, για παράδειγμα, για τα σχολεία και αν συνιστούν ή όχι εστία διασποράς του ιού, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει πράγματι να κλείσουν ξανά.

Παρά τις επικίνδυνες μεταλλάξεις που αποτελούν την πιο σοβαρή, ίσως, απειλή αυτή τη στιγμή, η εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων χθες δεν ήταν αποθαρρυντική. Αυτό ισχύει σε ό,τι αφορά την επικράτεια στο σύνολό της και όχι μεμονωμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα που ενδέχεται να μπουν στο «κόκκινο», γιατί παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού καταγράφηκε ένας πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων (περίπου 45.000), με αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι ο απόλυτος αριθμός ήταν τετραψήφιος, ο δείκτης θετικότητας να εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη την Ελλάδα.

Αποκάλυψη Ν. Παπανδρέου: «Πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου πλησίασε στη Βουλή τον Γιώργο και του είπε “είσαι παρελθόν”»
Βενιζέλος: Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα Αριστερά
Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη: «Στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο»
Κίνημα Αλλαγής: Αιτία «πολέμου» οι κλειστές διαδικασίες στις εσωκομματικές εκλογές- «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο»
Νέο “προσκλητήριο” Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς – Στόχος να έχουν εμβολιαστεί ως τις αρχές Μαΐου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών
Γιώργος Καραϊβάζ: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για την γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου