Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

In english please! Κατατέθηκε στα αγγλικά και σε ένα άρθρο το νέο μνημόνιο

Με καταιγιστικούς ρυθμούς η Αθήνα ετοιμάζεται για το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο των τελευταίων ετών, στην τελευταία προσπάθεια να κρατηθεί στο ευρώ με μια βιώσιμη συμφωνία. Μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ως νομοσχέδιο με ένα άρθρο το αγγλικό κείμενο με τα μέτρα που έχει προτείνει στους εταίρους, με στόχο να εγκριθεί από την ολομέλεια […]

Με καταιγιστικούς ρυθμούς η Αθήνα ετοιμάζεται για το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο των τελευταίων ετών, στην τελευταία προσπάθεια να κρατηθεί στο ευρώ με μια βιώσιμη συμφωνία. Μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ως νομοσχέδιο με ένα άρθρο το αγγλικό κείμενο με τα μέτρα που έχει προτείνει στους εταίρους, με στόχο να εγκριθεί από την ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος και έστειλε με email το ίδιο κείμενο στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης: 

1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,

** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

9. Θέσπιση περιουσιολογίου.

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα 13σέλιδο κείμενο στα αγγλικά με τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σύγχυση επικρατεί για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπει μια ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και άλλη μια μέρα συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί η διαδικασία να συμπτυχθεί ούτως ώστε η ψηφοφορία στην ολομέλεια να γινει το αργότερο τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο του νομοσχεδίου, ταυτίζεται με την πρόταση που υπέβαλλε η κυβέρνηση στους Θεσμούς και περιλαμβάνει μόνον τα μέτρα εκείνα στα οποία Αθήνα και δανειστές συμφωνούν. Η ψήφιση αυτών των μέτρων θα γίνει σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση που θα έχουν το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε tweet του λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναφέρει: «Οι νέες ελληνικές προτάσεις παραλήφθηκαν από τον πρόεδρο του Eurogroup. Ειναι σημαντικό οι θεσμοί να τις λάβουν υπόψη τους στην αξιολόγησή τους».

thetoc.gr

Κίνημα Αλλαγής: Οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή οι ψαράδες που χτύπησαν τον Βαλυράκη
Μπακογιάννη: Τα κορονοπάρτι στις πλατείες δεν είναι τυχαία-Από πίσω κρύβονται πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα
Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Όχι» σε διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα- Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση
Πελώνη: Όχι σε μετακίνηση εκτός Νομού το Πάσχα – Πιθανό άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου
Με μήνυμα Μητσοτάκη το… Πάσχα στο σπίτι
Υιοθετούν και άλλοι δήμοι την πρωτοβουλία Παύλου Γερουλάνου κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης