• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 15:45

Αθήνα

7 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Και το ΥΠΟΙΚ εκθέτει το ΑΠΕ για τις συντάξεις! «Δεν μπορεί να είναι αλήθεια- Αυτό δεν αποφασίζεται εδώ»

Μετά την Κομισιόν και η ίδια η κυβέρνηση, μέσω αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, αδειάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι Θεσμοί «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του» και ότι για αυτό έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, όμως, να αντιδρούν διαψεύδοντας και το ΑΠΕ να ανταπαντά πως εμμένει στο ρεπορτάζ.

Ειδικότερα, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε δημοσιογράφους άδειασε το ΑΠΕ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια (σ.σ. το δημοσίευμα), γιατί αυτό το πράγμα (σσ η αναβολή ή όχι του μέτρου των συντάξεων) δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης αυτή την εβδομάδα ο ανώτατος αξιωματούχος με άμεση γνώση επί του θέματος είπε στους δημοσιογράφους πως αυτό που έγινε και σήμερα και ολοκληρώθηκε είναι ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, σχεδόν συμφωνία στο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Μένουν μόνο κάποιες μικροαποκλίσεις.

Ο ίδιο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν  είναι κλειδωμένα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί.

Ερωτώμενος για το εάν προλαβαίνουν να συμφωνήσουν για τις συντάξεις και η όποια απόφαση να αναγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου) ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τους ξένους αλλά φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε να έχει απαλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο έως την 1η Οκτωβρίου. «Ο,τι είναι καλό είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμίσεις σε εξέλιξη και τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται, πως νωρίτερα, σχετικά ερωτηθείς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Alexander Winterstein είπε τη λατινική φράση «pacta sunt servanda», δηλαδή πως ό, τι συμφωνήθηκε πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τις πηγές του ΑΠΕ: «Υπάρχει μόνο μια πηγή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, μην ακούτε τίποτε άλλο» και παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ για τα συμφωνηθέντα που πρέπει να τηρηθούν.

Send this to a friend