Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Εκρηκτικό κλίμα στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Μη με ρίξετε», ζήτησε από τους ΑΝΕΛ ο Τσίπρας, έβγαλαν τα... μαχαίρια Κοτζιάς-Καμμένος

Αύριο συνεδριάζει η νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεσμεύσεις ότι οι ΑΝΕΛ και οι υπουργοί τους δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος συγκρούστηκαν ανοιχτά για το περιβόητο plan B του υπουργού Άμυνας για το Σκοπιανό. Όλα αυτά, αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η εισήγηση του πρωθυπουργού ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους και δεν μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε σημείο βρασμού και οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων περνούν σοβαρή κρίση, παρά τη συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου σε προσωπικό επίπεδο και την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός κάλεσε συγκεκριμένα τα υπουργικά στελέχη των ΑΝΕΛ «να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και ότι δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό της πΓΔΜ, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης». Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να στείλει έτσι κι ένα έμμεσο μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πως κινδυνεύει με πολιτική απομόνωση ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα εάν αποφασίσει να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η απάντηση από την πλευρά του κ. Καμμένου ήταν πως διατηρεί τις απόψεις που έχει για το ονοματολογικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Τούτο τόνιζαν και πηγές των ΑΝΕΛ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια εμφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ιδιαίτερα μετά το σοβαρό φραστικό επεισόδιο που φέρονται να είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Το ίδιο έπραξε και η Έλενα Κουντουρά, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση ως το τέλος και ότι ψηφίζει πάντοτε κατά συνείδηση, καθώς αρχικά η τοποθέτησή της εντός του Υπουργικού Συμβουλίου πως θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ερμηνεύτηκε ως «απόσχιση» από τους ΑΝΕΛ. Στην ίδια δήλωση είχε προβεί, άλλωστε, το πρωί ο (βουλευτής) Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο υπουργών, όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση του κ. Κοτζιά προς τον κ. Καμμένο ότι δεν μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική ο ίδιος και να εκθέτει - όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες - τον πρωθυπουργό και τη χώρα. Στο σημείο αυτό επιχείρησε ν' αντιδράσει ο υπουργός Άμυνας, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών να επιμείνει και να τον κατηγορήσει ότι επιχειρεί ν' ασκήσει εξωτερική πολιτική ερήμην της κυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές και πολιτικές του επιδιώξεις.

Η ένταση ήταν εμφανής και κατά την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, αλλά και το γεγονός πως ούτε επιβεβαίωσε ούτε, όμως, και διέψευσε το επεισόδιο με τον κ. Καμμένο κατά τη σύντομη στιχομυθία του με δημοσιογράφους. Κατά πληροφορίες, πυροσβεστικά επιχείρησε να λειτουργήσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος καταδίκασε τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη που έγιναν το Σαββατοκύριακο ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και παρομοίαζαν τον κ. Καμμένο με τον ακροδεξιό Ιταλό συγκυβερνήτη, Ματτέο Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναδείχθηκε μετά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Το ζήτημα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και πάλι, σε αντίθεση με την κυβερνητική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μαξίμου, ύστερα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο θέματα οικονομίας και της καθημερινότητας, με τη συμμετοχή των υπουργών Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Φλαμπουράρη, Βερναρδάκη, Τζανακόπουλου, Λιάκου και του γ.γ. Συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Send this to a friend