• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 20:14

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Τι λένε στη Νέα Δημοκρατία

Ισορροπία τρόμου στην κυβέρνηση! "Όμηρος" του Καμμένου ο Τσίπρας

Η ρωγμή που σημειώθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την πρωτοβουλία Καμμένου να ασκήσει στην Ουάσινγκτον, δικής του έμπνευσης εξωτερική και αμυντική πολιτική, αποτελεί σημείο καμπής στη συνεργασία των δυο κομμάτων, αλλά και στην περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Η ισορροπία μεταξύ των δυο εταίρων, φαίνεται να έχει διαταραχθεί σε υψηλό βαθμό προκαλώντας αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό και σοβαρά ερωτήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για το αν αυτή η κυβέρνηση, μπορεί να ολοκληρώσει την πορεία της έως τον Μάιο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν, πως ακόμα κι αν ήθελαν να αφήσουν την καρέκλα της εξουσίας και να προχωρήσουν σε εκλογές, δεν μπορούν, γιατί είναι δεν είναι έτοιμοι για προεκλογικό αγώνα.

Στους επόμενους δυο μήνες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, έναν προϋπολογισμό χωρίς περικοπή συντάξεων, νομοσχέδια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, τα αναδρομικά ένστολων, την παροχή μερισμάτων σε οικονομικά αδύναμους και το διορισμό μερικών χιλιάδων ακόμα στο δημόσιο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρόκειται για φιλολαϊκά μέτρα που εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι θα ενισχύσουν δημοσκοπικά το κόμμα  και θα στηρίξουν το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης, την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκτηση της οικονομικής διαχείρισης της χώρας.

Στο ίδιο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας, θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρόταση του για τη συνταγματική αναθεώρηση, που στόχο θα έχει τον εγκλωβισμό του  Κινήματος Αλλαγής, στη φιλοσοφία του δίπολου "πρόοδος η συντήρηση" ή "αριστερά η δεξιά" ή πιο λαϊκά "με μας η με τους άλλους."

Το μήνυμα μάλιστα που έστειλε η κυβέρνηση δια του υπουργού Επικράτειας Χριστόφορου Βερναδάκη ήταν σαφές “ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, με την αναθεώρηση του Συντάγματος.” Αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αλλαγή, θα χρησιμοποιηθεί για εκλογικούς σκοπούς, καθώς εξ αρχής  είναι φανερό πως επιζητούν αντιπαραθέσεις και  όχι συναινέσεις  σε μια κορυφαία συνταγματική διαδικασία.

Λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση, περιμένει από τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει η δικαστική διεύρυνση των  υποθέσεων Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ ελπίζοντας στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά πολιτικών προσώπων .

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του κ. Κυρίτση στην υπόθεση Καμμένου, ότι: "η κυβέρνηση έχει ως στόχο να φτάσει στη συνταγματική προθεσμία για να υλοποιήσει κομμάτια του προγράμματός της, ο δεύτερος στόχος είναι να φτάσουν στη δικαιοσύνη μια σειρά από σκάνδαλα. Υποθέτω ότι ο κ. Καμμένος δεν αφίσταται του στόχου αυτού."

ΝΔ: Όμηρος του Καμμένου ο Τσίπρας 

Μπροστά σ αυτά τα παρακμιακά φαινόμενα και την πολιτική ρευστότητα, στην οποία εισέρχεται η χώρα  -σε μια στιγμή μάλιστα που κλυδωνίζονται οι τράπεζες και η έξοδος στις αγορές   δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα - η ΝΔ ετοιμάζεται για εκλογές ακόμα και μέσα στο χειμώνα. Εκτιμούν, πως ο κ Τσίπρας μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις του και να προσφύγει νωρίτερα τις εκλογές, αν διαπιστώσει πως η συγκυβέρνηση με τον κ Καμμένο του κοστίζει εκλογικά.

Αυτό θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τη σκοπιανή Βουλή. Αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και τα Σκόπια οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές, τότε θα δοθεί πολύτιμος χρόνος σε Τσίπρα και Καμμένο να επανακαθορίσουν τη συνεργασία τους.

Στην Πειραιώς, γνωρίζουν τον σχεδιασμό του Μαξίμου και περιμένουν από την κυβέρνηση που καταρρέει, σκληρό προεκλογικό αγώνα με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Γνωρίζουν  πως ο κ Τσίπρας και η παρέα του, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα, θεμιτά και αθέμιτα για να ανακόψουν την αυτοδυναμία της ΝΔ και να εκλέξουν ικανό αριθμό βουλευτών για να επηρεάζουν πολιτικές εξελίξεις από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Εκτιμούν όμως, πως ο πρωθυπουργός έχει αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς το κεντρικό πολιτικό του αφήγημα, έχει εξουδετερωθεί από την πραγματικότητα ενώ ολοένα και περισσότερο καθίσταται δέσμιος του κ Καμμένου, ο οποίος βλέποντας  τα δημοσκοπικά  ποσοστά του να καταρρέουν, προσχωρεί σε τυχοδιωκτικες πολιτικές κινήσεις, όπως αυτή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό έδειξε και η απουσία θεσμικής η έστω εντόνου αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου, στην πρωτοβουλία Καμμένου να ασκήσει  δική του εξωτερική και αμυντική πολιτική. Στη ΝΔ, λένε πως ο κ Τσίπρας, είναι όμηρος του κυβερνητικού "συνεταίρου" του, και θα παραμείνει, έως ότου το κόμμα του προετοιμαστεί για τις εκλογές, δηλαδή έως τα Χριστούγεννα οπότε θα έχει ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που έχει εξαγγείλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η ΝΔ παρακολουθεί το "ψηφοθηρικό" έργο της κυβέρνησης,αλλά έχει στραμμένα και τα μάτια στα τεράστια σκάνδαλα που αρχίζουν και εμφανίζονται  σε μια στιγμή που η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμμαχία δείχνει σημάδια κατάρρευσης. Η υπόθεση της εξαγοράς από τη ΔΕΗ της σκοπιανής εταιρίας EDS του αντιπρόεδρου του κ. Ζάεφ, που τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται, παρέχει ενδείξεις  μεγάλου σκανδάλου καθώς η ΔΕΗ φορτώθηκε και  υποχρεώσεις 17 εκατ. ευρώ στα Σκόπια.

Το μεγάλο "φαγοπότι" στο μεταναστευτικό, οι προσλήψεις "ημέτερων " με χρήματα της ΕΕ αναδεικνύονται σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, κυρίως μετά την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την καταπολέμηση της απάτης που ερευνά κονδύλια που διαχειρίστηκε το υπουργείο Άμυνας στο οποίο προΐσταται ο κ. Καμμένος...

Send this to a friend