Αθήνα

6 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ο Τριαντάφυλλος «δίκασε» την Μαριπόζα στο Survivor και στο Twitter έγινε «χαμός»!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάλι… μέσα έπεσε ο Αλέξης! Κάηκαν 11.000 περισσότερα στρέμματα από όσα είπε μπροστά στις κάμερες

Με εμφατικό τρόπο διέψευσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που βιάστηκε να «πανηγυρίσει» χθες για το ότι κάηκαν μόνο… 15.000 στρέμματα στην Αττική.

Με εμφατικό τρόπο διέψευσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που βιάστηκε να «πανηγυρίσει» χθες για το ότι κάηκαν μόνο… 15.000 στρέμματα στην Αττική.

Συγκεκριμένα το Αστεροσκοπείο επικαλούμενο την καταγραφή από τη δορυφορική λήψη του συστήματος FireHub για τις καμένες εκτάσεις ανέφερε αρχικά πως έγιναν στάχτη συνολικά 3.912 εκτάρια, δηλαδή 39.120 στρέμματα (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα).

Η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου στο Facebook

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο Facebook το Αστεροσκοπείο Αθηνών ποστάροντας και τη σχετική φωτογραφία που δείχνει την περιοχή που κατέστρεψε η πυρκαγιά, αναφέρει χαρακτηριστικά, ως προς τα δεδομένα της έρευνας:

Ωστόσο, στη συνέχεια και μετά από περίπου 2 ώρες έγινε διόρθωση και το Αστεροσκοπείο έκανε λόγο για καμένες εκτάσεις συνολικά 2.690 εκταρίων, δηλαδή 26.900 στρεμμάτων (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα).

Έτσι, καταρρίπτεται και η επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πέταξε χθες με ελικόπτερο της πυροσβεστικής πάνω από τα καμμένα -ενώ όσες ημέρες έκαιγε η φωτιά δεν είχε εμφανιστεί καθόλου παρά μόνο στο twitter – και στη συνέχεια μίλησε για «περιορισμένη» καταστροφή. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα εμφανίζοντας μάλιστα την καταστροφή ως… επιτυχία της κυβέρνησης, με τη δικαιολογία ότι το 2009 στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

Ωστόσο ο χάρτης της καταστροφής και η επιστημονικά τεκμηριωμένη καταγραφή αποκαλύπτουν πως η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επιχείρησε να εμφανίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο απολογισμός όμως της «περιορισμένης» καταστροφής στην ανατολική Αττική, όπως  τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση είναι 26.900 στρέμματα, 23 καμμένα σπίτια, 5 επιχειρήσεις και 1 κατασκήνωση, καθώς και αρκετά καμένα κτήματα και αυτοκίνητα.

Μητσοτάκης: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά οι άλλες δραστηριότητες
ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα υπογράφουν 15 πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος
Οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών
Μωραΐτης εναντίον Αυγενάκη: «Βρώμικο, επικοινωνιακό κι επικίνδυνο παιχνίδι, με τεράστια υποκρισία και μικροπολιτική απρέπεια»
Ανδρουλάκης σε Μπορέλ: Μην εξελιχθείτε σε Πόντιο Πιλάτο με την Τουρκία
Στήριξη υπό προϋποθέσεις στα εθνικά θέματα από τον Τσίπρα