Αθήνα

 

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

230131115515
Ανδραβίδα -Πτώση F-4: «Είδα μια έκρηξη, φωτιά μέσα στη θάλασσα» είπε ο πιλότος του άλλου αεροσκάφους-Σε εξέλιξη οι έρευνες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καϊλή: Στηρίζω την πρόταση Ανδρουλάκη για πλήρη διαφάνεια – Το Σύνταγμα προστατεύει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών κάθε Έλληνα πολίτη

Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες μετά τις δηλώσεις της στο Politico για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή μίλησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και έδωσε εξηγήσεις.

Όπως τονίζει η ίδια στα «ΝΕΑ» στηρίζει την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «για πλήρη διαφάνεια και διερεύνηση της υπόθεσης στην ελληνική Βουλή», ενώ-όπως αναφέρει- από τον Ιούλιο, ως εισηγήτρια των Σοσιαλδημοκρατών στην ειδική διερευνητική επιτροπή παρακολουθήσεων, πρότεινε «την ενημέρωση της πολιτικής μας ομάδας και της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής τον Σεπτέμβρη από τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Παράλληλα, σχολιάζει και όσα ακούστηκαν για τις δηλώσεις της στο Politico λέγοντας πως «δεν έγινε εκτενής αναφορά σε όσα ειπώθηκαν, μόνο σε μέρος αυτών με αφαιρετικό τρόπο» και πως μίλησε «για περισσότερες διερευνητικές αποστολές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε περισσότερες χώρες χωρίς να αλλάζει την σειρά προτεραιοτήτων που ήδη έχει αποφασιστεί στην επιτροπή».

Αναλυτικά η συνέντευξή της στα «ΝΕΑ»:

Κυρία Καϊλη, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

«Ακολουθώντας μια σειρά αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών, πολιτικών και δημοσιογράφων σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 9 Μαρτίου 2022 να συστήσει την επιτροπή PEGA για τη διερεύνηση καταγγελιών για παραβίαση ή κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση του Pegasus και άλλων spyware. Η Επιτροπή θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες χρησιμοποιούν την παρεμβατική επιτήρηση κατά τρόπο που παραβιάζει τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με πρωτοβουλία μου ως Αντιπροέδρου υπεύθυνης και για τις τηλεπικοινωνίες στο Ευρωκοινοβούλιο και σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησα μια υπηρεσία που μπορεί να ελέγχει αν έχει παραβιαστεί η ασφάλεια στις συσκευές των Ευρωβουλευτών. Αυτή η υπηρεσία της dg itec, οδήγησε στην αποκάλυψη της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο των εσωκομματικών μας εκλογών. Ήδη 250 συνάδελφοι έχουν ελέγξει τις συσκευές τους, αναδεικνύοντας τις σημασία που έχει για την Δημοκρατία μας η ασφάλεια του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών μας.

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν είναι εξαιρετικά ανησυχητικές στην Ελλάδα για μια Δημοκρατία που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Η νόμιμη χρήση των νέων τεχνολογιών για την προστασία της εθνική ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ η κατάχρηση τους και η παράνομη χρήση εξελιγμένων λογισμικών για αδικαιολόγητες παρακολουθήσεις εις βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και κάθε πολίτη δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο στηρίζω την πρόταση του προέδρου μας του ΠΑΣΟΚ για πλήρη διαφάνεια και διερεύνηση της υπόθεσης στην ελληνική Βουλή, και από τον Ιούλιο ως η εισηγήτρια των Σοσιαλδημοκρατών στην ειδική διερευνητική επιτροπή παρακολουθήσεων, σε συνεννόηση με συναδέλφους μου, πρότεινα την ενημέρωση της πολιτικής μας ομάδας και της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής τον Σεπτέμβρη από τον Νίκο Ανδρουλάκη».

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ευρωκοινοβούλιο; Θα συμπεριληφθούν οι υποθέσεις Predator Ανδρουλάκη-Κουκάκη στις έρευνες;

«Στο πρόγραμμα της ειδικής μας Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχει εδώ και καιρό πρόταση για διερευνητικής αποστολή και στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα, ενώ παρόμοιες αποστολές απαιτούνται και σε χώρες που έχει ήδη αποκαλυφθεί οτι οι κυβερνήσεις έχουν αγοράσει κακόβουλα λογισμικά, εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Έχουν σταλεί ερωτηματολόγια σε όλες τις κυβερνήσεις και εταιρείες γυρω απο τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν καθώς πχ η NSO φαίνεται να είχε συνάψει συμφωνίες με 14 κυβερνήσεις στην ΕΕ, με έγκριση από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Οι προσπάθειες μας να ξετυλίξουμε το κουβάρι μέχρι να εντοπίσουμε και τους ιδιώτες που μπορεί να είχαν ανάλογες συμφωνία με τέτοιες εταιρείες, είναι αδιάκοπες».

Οι δικές σας κινήσεις ποιες ήταν;

«Εδώ και 2 χρόνια έχω καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση ενός εργαστηρίου που θα μπορεί να ελέγχει τις συσκευές όχι μόνο Ευρωβουλευτών, αλλά και δημοσιογράφων και πολιτών που μπορεί να έχουν υποψίες για παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών τους. Οι συνάδελφοι μου πλέον υποστηρίζουν θερμά αυτή την προσπάθεια, συνυπογράφοντας επιστολή έχω ετοιμάσει απευθυνόμενη στην Επιτροπή και η οποία μέχρι σήμερα αποφεύγει να αναλάβει δράση παρά τον διακρατικό χαρακτήρα των υβριδικών απειλών. Οι Σοσιαλδημοκράτες πρωτοστατούμε στην προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτικότητας μας, ώστε όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς.

Οι αναφορές σας το Politico, ωστόσο, ερμηνεύτηκαν ως προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω ευρωπαϊκής έρευνας.
Στο Politico δεν έχει γίνει εκτενής αναφορά σε όσα ειπώθηκαν, μόνο σε μέρος αυτών με αφαιρετικό τρόπο. Είχα πάντως και γραπτώς απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν για να μην υπάρξει παρανόηση. Μίλησα για περισσότερες διερευνητικές αποστολές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε περισσότερες χώρες χωρίς να αλλάζω την σειρά προτεραιοτήτων που ήδη έχει αποφασιστεί στην επιτροπή μας. Οι τεχνικές αδυναμίες για τον εντοπισμό της προέλευσης του pegasus ή του predator, δεν αναιρούν την πολιτική διερεύνηση τους, αντιθέτως την εντείνουν, παρότι δεν αναφέρθηκε σαφώς αυτή η διευκρίνηση μου. Τέλος ανέφερα πως αν δεν προλάβει ο πρόεδρος της επιτροπής να εντάξει στην ατζέντα για 30 Αυγούστου την ελληνική υπόθεση, μπορεί να συζητηθεί τον Σεπτέμβρη έχοντας πιθανόν και περισσότερο διαφωτιστικά στοιχεία από την συζήτηση στην ελληνική Βουλή».

Πώς κρίνετε την διαχείριση της κυβέρνησης στις ελληνικές υποθέσεις υποκλοπών;

«Το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών κάθε Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον ενός Ευρωβουλευτή και Προέδρου μιας ιστορικής παράταξης.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιδιώξει συναίνεση για γενναίες αλλαγές, ορίζοντας το νέο εκείνο πλαίσιο που θα καθορίζει σαφείς όρους συνύπαρξης Δημοκρατίας και Εθνικής Ασφάλειας. Απαιτείται συνεργασία με διεθνείς φορείς, ώστε να θωρακίσουμε και την τις προσωπικές μας ελευθερίες απέναντι σε οποιεσδήποτε απόπειρες υπονόμευσης της δημοκρατίας μας εντός και εκτός συνόρων.

Αν και η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει προμηθευτεί λογισμικό παρακολούθησης, και τεχνικά δεν μπορεί να εντοπιστεί ο χρήστης του Predator, είναι περίεργη η σύμπτωση της επισύνδεσης την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στην Ελληνική Βουλή, αναμένουμε να δοθούν στοιχεία με τον μέγιστο δυνατό βαθμό διαφάνειας».

Ροή Ειδήσεων

31/01/2023 | 14:49

Κατερινόπουλος για την υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛΑΣ: Nα προσέχει μη βρεθεί σε κανένα χαντάκι αυτός που μίλησε

31/01/2023 | 14:44

Καιρός – Καλλιάνος: «Μούφα ολκής ο χιονιάς στην Αττική – Στους 15 βαθμούς η θερμοκρασία τα μεσημέρια»

31/01/2023 | 14:31

Μάνος Δασκαλάκης για Πισπιρίγκου: «Η κατηγορούμενη από τον Κορυδαλλό ρωτούσε τι κάνω, αντί να ψάχνει από τι πέθαναν τα παιδιά μας»

31/01/2023 | 14:31

ΕΥΠ: Με απόφαση Μητσοτάκη ορίστηκαν οι δύο νέοι υποδιοικητές

31/01/2023 | 14:23

Απίστευτο περιστατικό στο Χαλάνδρι: Διαρρήκτες παραβίασαν σπίτι αλλά… ξέχασαν πίσω το όπλο τους

31/01/2023 | 14:17

Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού
230131141324

31/01/2023 | 14:13

Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού ο Αλέξανδρος Σαμόλης

31/01/2023 | 14:03

Χατζηδάκης: Καταβολή 100 ευρώ αναδρομικά στους συνταξιούχους για κάθε μήνα που καθυστερεί η επικουρική σύνταξη

31/01/2023 | 13:56

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη
230131135404

31/01/2023 | 13:55

Η έξοδος του Αλέξη Τσίπρα με την Πόπη Τσαπανίδου σε συναυλία στο Παλλάς

31/01/2023 | 13:55

Γαλλία: Στους δρόμους και πάλι για τη σύνταξη στα 64

31/01/2023 | 13:47

Μάντζος: «Απέναντι μας έχουμε δύο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης»
screenshot 3

31/01/2023 | 13:44

«Πάγωσε» ο Γιώργος Λιάγκας: Η εξομολόγηση της Φωτεινής Πετρογιάννη για τον καρκίνο του συντρόφου της

31/01/2023 | 13:42

«Ο κορoνοϊός δεν μπορεί να περιοριστεί- Προς ετήσιο εμβολιασμό» λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

31/01/2023 | 13:39

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ξεκίνησε η κατάθεση του Δασκαλάκη στη δίκη – Διακοπή ζήτησε ο Κούγιας
Θεοδωρικάκος: Ο απερχόμενος διοικητής του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ δεν με ενημέρωνε ούτε στοιχειωδώς
tsipras
«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή! Πλην αυτής για το κόμμα Κασιδιάρη
230130121321
Μητσοτάκης: Κάλεσμα σε Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα – «Σε δυναμική πορεία και τροχιά υψηλής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία»
tsipras5
Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού
adonis georgiadis pic
Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτή την στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα για νέο Fuel Pass»
Μαύρος: Η ΝΔ έχει ασφάλεια νίκης- Ένα ποσοστό πάνω από 30% θα ήταν νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ