Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η εκδίκηση του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΪ: Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο κανάλι με το «Στην υγειά μας ρε παιδιά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλά νέα από τις Βρυξέλλες – 32,5 δις ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Θετικές ήταν για την Ελλάδα οι ειδήσεις από τις Βρυξέλλες, καθώς το πρόγραμμα Next Generation EU που αφορά τη στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία και θα προστεθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ – ήτοι τον επταετή προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2028 – θα ανέλθει στα 750 δις ευρώ.

Δείτε επίσης

Reuters: Η Ελλάδα λέει «ναι» σε διακοπές σε τουρίστες από 20-25 χώρες
Σκόπελος: «Έσπασε» ο σύζυγος της 52χρονης που σκοτώθηκε από κεραυνό – «Πώς θα τα βγάλω πέρα; Ζητάνε τόσα λεφτά»

Από αυτά, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δις ευρώ ως επιχορηγήσεις και περίπου 9,4 δις ευρώ ως δάνεια. Εάν, μάλιστα, προστεθούν σ’ αυτά τα ποσά και όσα συγκαταλέγονται στο ΠΔΠ, τότε τα διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα αγγίζουν τα 43,5 δις ευρώ.

Οι αποφάσεις ασφαλώς πρέπει να οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες των χωρών-μελών, αλλά ήδη, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα χρήματα θα δοθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, για τη στήριξη του συστήματος υγείας, αλλά και την ανάπτυξη των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ εξαιτίας του γεγονότος ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κι έχει υψηλό χρέος. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λάβουν η Ιταλία και η Ισπανία.

Η πρόταση προβλέπει τη χρησιμοποίηση του 93,5% επί του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης για δημόσιες επενδύσεις, ενώ το υπόλοιπο 6,5% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν έως 2 εκατ. νέες ΄θέσεις εργασίας συνολικά στην ΕΕ με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δις ευρώ», δήλωσε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά και τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο Στέλιος Πέτσας, καθώς με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το πακέτο για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Προσθέτει, μάλιστα, πως οι προτάσεις της Κομισιόν πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε εξ αρχής η Ελλάδα, δηλαδή να είναι μεγάλο και φιλόδοξο, να είναι ευέλικτο, να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό (σ.σ.: τα κεφάλαια θα αντληθούν από την Κομισιόν, η οποία διαθέτει υψηλή αξιολόγηση).

«Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προτάσεις της Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα, το οποίο αποδεικνύει ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή η ΕΕ μπορεί να βγει πιο ισχυρή κι από αυτή την κρίση. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο χρηματοδοτικό πακέτο που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δις ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της», αναφέρει επίσης ο κ. Πέτσας, καταλήγοντας με τη δέσμευση πως η κυβέρνηση δεν θα ξοδέψει αυτά τα χρήματα, αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα θα τα επενδύσει για να μεταμορφώσει την Ελλάδα.

Περισσότερες ειδήσεις: 

Δεκτό το αίτημα του Βασίλη Δημάκη για μεταφορά στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού

Ρόδος: Τι λέει ο γιος του 73χρονου που βρέθηκε ζωντανός ένα μήνα μετά την… κηδεία του (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Telegraph «αποθεώνει» πάλι την Ελλάδα: Συγκέντρωνε προϋποθέσεις για μια καταστροφή και κατάφερε μία τεράστια επιτυχία»

Γερουλάνος: Είναι η ώρα να εκφράσουμε ξανά τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη
Άδωνις Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός- Καταστροφική μια νέα καραντίνα
Ο Μπογδάνος πρότεινε παρακράτηση 100 ευρώ σε βουλευτές που λένε ψέματα – Έξαλλος ο βουλευτής της ΝΔ ζητούσε το λόγο
Πώς “έσπασε ο πάγος” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Τι συζήτησαν στις Βρυξέλλες Μητσοτάκης-Ερντογάν και ποιες είναι οι διαφορές που παραμένουν
Ανδρέας Λοβέρδος: Αύριο το βίντεο με την ιδρυτική διακήρυξη- Θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο
Γεννηματά για τo έργo στον Φαληρικό Όρμο: Η παράταξή μας το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε