Αθήνα

15 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Κάλπες, μπλόφες, γείτονες και εταίροι

Το “χαρτί” του αιφνιδιασμού είναι πάντοτε ισχυρό, αν το τραβήξεις την κατάλληλη στιγμή. Με “οδηγό” αυτήν την φράση, έμπειρο πολιτικό στέλεχος αντιμετώπιζε πάντοτε τα δυσδιάκριτα πολυπαραγοντικά ζητήματα και επιχειρούσε να συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στην κρίσιμη συγκυρία.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Ο χρόνος είναι φίλος ή εχθρός σου, αρκεί λοιπόν -σύμφωνα με το παραπάνω “αξίωμα”- να διακρίνεις τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσεις την στιγμή που παρουσιάζονται. Διαφορετικά κινδυνεύεις να “κάψεις” νωρίς, τα πιο δυνατά σενάρια του ευρύτερου σχεδιασμού.

Η κυβέρνηση έχει αναμφίβολα κάθε λόγο, σε αυτήν την φάση, να κερδίσει χρόνο για να δει να απλώνεται όλος ο τραχανάς και μετά – όχι απαραίτητα σε προβλεπτές ημερομηνίες- να τραβήξει τα χαρτιά της επιλογής της.

Η δε αντιπολίτευση μπορεί να μην διαθέτει το χαρτί του αιφνιδιασμού- και δη του εκλογικού- αλλά επιβάλλεται να έχει έτοιμο σχεδιασμό γι αυτόν, με όλα τα σενάρια αντεπίθεσης. Και αυτό επιχειρούν να κάνουν και στις δύο όχθες- και αυτήν την φορά.

Η αλήθεια είναι ότι, η εναλλαγή των τροπολογιών για τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τροφοδοτεί περισσότερα σενάρια από αυτά που μπορεί να καταναλώσει η συγκυρία. Παραπέμπει σε δύο, τρεις ή και σε περισσότερες κάλπες ταυτόχρονα, τον Μάη του 2019. Ωστόσο ακολουθούν πολλοί “σταθμοί-καταλύτες” μέσα στο διάστημα των 90 ημερών -μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη- που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τον σχεδιασμό και τις κρίσιμες αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Το μόνο σίγουρο αυτήν την στιγμή -αν δεν υπάρξει και τρίτη τροπολογία- είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν την ίδια Κυριακή του προσεχούς Μάη. Από κει και πέρα, ουδείς μπορεί να αποσύρει από το τραπέζι, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, κάποιο από τα σενάρια.

Η 20η Αυγούστου έχει προαναγγελθεί ως κορυφαίος σταθμός, γιατί ανεξαρτήτως της φόρμουλας των εταίρων για την επόμενη περίοδο θα σημάνει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επενδύουν στον σταθμό της εξόδου από τα μνημόνια επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος για την συγκυβέρνηση από το 2015. Στο Ζάππειο μετά την απόφαση του Eurogroup για την ελάφυνση του χρέους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έβαλε συμβολικά γραβάτα και ο Πάνος Καμμένος υπενθύμισε το υπόβαθρο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συμπληρώνοντας το αφήγημα με την επιχείρηση-πάταξη της διαφθοράς. Οι πληροφορίες λένε ότι μετά την 21η και μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα γίνει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, νέα εκδήλωση για την επικοινωνιακή ισχυροποίηση του μηνύματος και την παρουσίαση του “οδικού χάρτη” για την μεταμνημονιακή περίοδο. Τέτοιες μέρες τον Αύγουστο του 1996 και του 2007, οι κ.κ Σημίτης και Καραμανλής αιφνιδίαζαν τους αντιπάλους τους προκηρύσσοντας εκλογές για τον Σεπτέμβρη. “Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας”, επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την βούλησή του να ολοκληρώσει την τετραετία.

Μέσα στον Αύγουστο ενίοτε σχεδιάζονται ανασχηματισμοί. Και όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το σενάριο ως αφετηρία επανεκκίνησης της κυβέρνησης πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στις 8 Σεπτέμβρη ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει όλο το πλάνο των κοινωνικών παροχών και της αναπτυξιακής επενδυτικής προοπτικής κατά την μεταμνημονιακή περίοδο. Τότε και μέχρι τον Οκτώβρη θα αρχίσει να καθαρίζει οριστικά το τοπίο σχετικά με την περικοπή ή όχι των συντάξεων και τη δυνατότητα αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου από τα πλεονάσματα για το 2019.

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια- περί τα τέλη του Σεπτέμβρη ή στις αρχές του Οκτώβρη είναι επίσης ένας καθοριστικής σημασίας σταθμός όχι μόνο για την γειτονική χώρα. Αν ο Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα θα προχωρήσει επιταχύνοντας στις συνταγματικές αλλαγές- μέχρι τις 15 Γενάρη, δήλωσε ο ίδιος, θα έχει φτάσει η συμφωνίας προς κύρωση στην βουλή.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν εν τω μεταξύ μέσα από το τεστ της απαίτησης του Ταγίπ Ερντογάν για την έκδοση των 8 Τούρκων και του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή στην πατρίδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί μήνες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη, χωρίς κατηγορητήριο.

Είναι πασιφανές ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και αναγκάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επικαιροποιούν συχνά ή και να εξετάζουν μέρα τη μέρα τον σχεδιασμό τους. Οι μπλόφες, ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού, δεν μπορεί να αποκλειστούν. Ειδικά μετά τις πολλαπλές αναγνώσεις -για κέρδη και ζημίες- των δημοσκοπήσεων.

Send this to a friend