Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

H Κατερίνα Λιόλιου είναι ξανά ελεύθερη και ωραία – Χώρισε με τον Κεχαγιά του Big Brother

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμίνης υπέρ Παπανδρέου: Αποφασιστικός καταλύτης για ολόκληρο το κομματικό σύστημα

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και τέως δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του με τίτλο «Ποιοι είμαστε, όχι με ποιον θα πάμε» ο κ. Καμίνης «η γενναία απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία του πολιτικού μας χώρου θα συμβάλει καταλυτικά ώστε να διαμορφωθεί μία σύγχρονη, ολοκληρωμένη και προοδευτική φυσιογνωμία στο Κίνημα Αλλαγής», για να το κάνει πιο σαφές στη συνέχεια επισημαίνοντας ότι «η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, με τα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά που της προσδίδει η πολιτική διαδρομή του ίδιου, μπορεί να λειτουργήσει ως ο αποφασιστικός καταλύτης όχι μόνο για τη δική μας παράταξη αλλά για ολόκληρο το κομματικό σύστημα».

Αναλυτικά το άρθρο του Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα «Τα Νέα»:

«Και ξαφνικά, όλος ο κόσμος ασχολείται με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Στον δρόμο για την εκλογή προέδρου στις 5 Δεκεμβρίου, η προοδευτική παράταξη έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ξανά με την κοινωνία και να θέσει τις βάσεις για μια εντυπωσιακή επιστροφή.

Πρώτα, όμως, μια σύντομη αποτίμηση των τελευταίων ετών. Μετά τις τελευταίες εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής κατόρθωσε να σταθεί όρθιο, στις δυσκολότερες πιθανές συνθήκες. Στο επίκεντρο ενός λυσσαλέου ανταγωνισμού μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μας περιόρισε τις απώλειες προς τα αριστερά και δεξιά και σταθεροποίησε τη θέση του στο πολιτικό σύστημα. Το πέτυχε μάλιστα αυτό χωρίς να καταφύγει στην εύκολη λύση του μηδενισμού και της πολιτικής ισοπέδωσης. Κεκτημένο που πιστώνεται σε όλα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, πρωτίστως όμως στη Φώφη Γεννηματά, που υπήρξε η ζωογόνος δύναμη και ο παράγοντας συνοχής του εγχειρήματος. Το συγκινητικό κύμα συμπαράστασης προς την ίδια, λόγω της δοκιμασίας της υγείας της, βλέπουμε πια να συνοδεύεται και από μια αναγνώριση της αποφασιστικής συμβολής της στην ανάκαμψη της παράταξης.

Ήδη η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών έχει προσελκύσει μία ευρεία γκάμα υποψηφίων, με ποικίλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, χωρίς πάντως να έχει ακόμη ανοίξει ένας πραγματικός ιδεολογικός και πολιτικός διάλογος μεταξύ τους.

Όμως το Κίνημα Αλλαγής καλείται σήμερα προπάντων να αποσαφηνίσει την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα. Η γενναία απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία του πολιτικού μας χώρου θα συμβάλει καταλυτικά ώστε να διαμορφωθεί μία σύγχρονη, ολοκληρωμένη και προοδευτική φυσιογνωμία στο Κίνημα Αλλαγής.

Αψευδής περί τούτου μαρτυρία είναι το μεταρρυθμιστικό έργο της διετίας Οκτώβριος 2009 – Νοέμβριος 2011, το οποίο υλοποιήθηκε στην πιο ζοφερή στιγμή της μεταπολεμικής μας ιστορίας και επέζησε μολονότι καταψηφίστηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον ραγδαία ανερχόμενο τότε ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει από τη ΝΔ. Ο Καλλικράτης, η Διαύγεια, το OpenGov, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και άλλα πολλά υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Αποτελούν έργο μιας κυβέρνησης που λοιδορήθηκε όσο καμία άλλη· που πολεμήθηκε λυσσαλέα από δεξιούς υπερπατριώτες και δήθεν ασυμβίβαστους αριστερούς, οι οποίοι δεν δίστασαν στη συνέχεια να ψηφίσουν ανερυθρίαστα τα δικά τους Μνημόνια. Η εμπειρία αποδεικνύει λοιπόν ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου, ακόμη και όταν την εποχή που υιοθετήθηκαν συνάντησαν σκληρή αντιπολίτευση. Σήμερα, ευτυχώς, τα πράγματα είναι καλύτερα. Η ελληνική κοινωνία, μέσα από τις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, έχει πια ωριμάσει. Απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω στα μεγάλα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας· ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις έντιμο διάλογο και ουσιώδη πολιτική αντιπαράθεση· αποστρέφεται την πόλωση και τον διχασμό. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και τις αναγκαίες συναινέσεις για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, εκείνες δηλαδή που υπερβαίνουν τη θητεία μιας κυβέρνησης.

Ας σκεφτούμε μόνο ποιες είναι οι πιεστικές προκλήσεις για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών: η θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο, το δημογραφικό πρόβλημα, οι σχέσεις με την Τουρκία, η επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, οι δραματικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην εργασία, η ισότιμη ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ριζικά το κράτος, η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης  ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να καταστεί εκ νέου όχημα κοινωνικής κινητικότητας.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, με τα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά που της προσδίδει η πολιτική διαδρομή του ίδιου, μπορεί να λειτουργήσει ως ο αποφασιστικός καταλύτης όχι μόνο για τη δική μας παράταξη αλλά για ολόκληρο το κομματικό σύστημα. Εκ των πραγμάτων θα ενισχύσει τη φωνή των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που υπάρχουν και στα άλλα πολιτικά κόμματα αναβαθμίζοντας το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Συγχρόνως εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, θα έχουμε πια καταστήσει σαφές το ποιοι είμαστε και το κενό περιεχομένου ερώτημα «με ποιον θα πάτε» θα έχει χάσει πλέον κάθε σημασία».

Ροή Ειδήσεων

01/12/2021 | 21:19

Ελευθερία Ελευθερίου: Έχω γυναικολογικά προβλήματα μετά το Survivor, ορμονικά, πρηξίματα (vid)

01/12/2021 | 21:14

Άση Μπήλιου: Ποια ζώδια θα ευνοηθούν περισσότερο το 2022 – Βρείτε σε ποιο ζώδιο έχετε τον Κλήρο της τύχης

01/12/2021 | 21:07

Τάσος Χαλκιάς: Ο Θεός των χριστιανών δεν είναι κάλος, πιστεύω στη φιλοσοφία του Βούδα!

01/12/2021 | 20:55

Κορονοϊός – Πέλλα: Πέθανε 29χρονος ανεμβολίαστος-«Κόλλησε» τη μέρα που έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του

01/12/2021 | 20:31

Άργος: Θρίλερ με 57χρονη γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του συντρόφου της

01/12/2021 | 20:12

Η Γιάννα Αγγελοπούλου αποκαλύπτει: «Λοιπόν, έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ»

01/12/2021 | 19:43

Θεσσαλονίκη: «Φως» στις συνθήκες θανάτου 25χρονου περιθαλπόμενου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας

01/12/2021 | 19:30

Δύσκολες μέρες για τη Σίσσυ Χρηστίδου – Αποκορύφωμα η χθεσινή κρίση (ΕΙΚΟΝΑ)

01/12/2021 | 19:22

Το διακύβευμα της Κυριακής 5/12

01/12/2021 | 19:14

Η ατάκα της Καινούργιου από Μουτσινά: «Γιατί όταν χωρίζω δεν θέλει να με βλέπει κανείς από τους πρώην μου;» (vid)

01/12/2021 | 19:01

Αυτές είναι οι πλαστές ταυτότητες των 30.000 ευρώ: Ντοκουμέντο για το κύκλωμα με τις ελληνοποιήσεις

01/12/2021 | 18:58

Εξεμάνη με Πολάκη ο Μητσοτάκης! «Με αντιεμβολιαστές εγώ δεν συνομιλώ- Ανεβάστε τη μάσκα»

01/12/2021 | 18:50

Εισήγηση της Επιτροπής για χριστουγεννιάτικα πάρκα: Μόνο με εμβόλιο επισκέπτες και εργαζόμενοι

01/12/2021 | 18:33

Κορονοϊός: Στο νοσοκομείο Αγρινίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς – Aρνούταν να νοσηλευτεί

01/12/2021 | 18:27

H PMM και η Viva.gr συνεργάζονται για το Public Tickets, προσφέροντας πρόσβαση σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού
Κίνημα Αλλαγής: 51 πρώην και νυν βουλευτές τάσσονται υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το απαραίτητο δικαιολογητικό για να ψηφίσετε-Που ψηφίζετε
Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών-Πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα μετά τις 15 Ιανουαρίου
«Καλημέρα»: Το σποτ του Γερουλάνου που θα συγκινήσει
Παπανδρέου στην Corriere della Sera: Μπορώ να ενώσω ξανά το κόμμα
Ανδρουλάκης στο Ηράκλειο: Το δίλημμα στην κάλπη θα είναι ανανέωση ή ανακύκλωση