Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Καμμένος εκτός ελέγχου! «Βομβαρδισμός» από tweets και «καρφιά» κατά Βούτση- Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ

Συνέχεια δίνει ο Πάνος Καμμένος στην υπόθεση του plan B που παρουσίασε για το Σκοπιανό, παρά την εμφανή προσπάθεια του Μαξίμου να ρίξει τους τόνους και να τερματίσει την ενδοκυβερνητική κόντρα, η οποία άφησε βαθιά τραύματα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται τώρα πως δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα διότι «δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα», αλλά και ότι οι νέες αμερικανικές βάσεις που πρότεινε «ήδη λειτουργούν»!

Ο κ. Καμμένος, επίσης, αναφέρει ότι ως κυβερνητικός εταίρος κατέθεσε μια πρόταση για το Σκοπιανό που δεσμεύει μόνο τον ίδιο! Μάλιστα, με αφορμή αρνητικά δημοσιεύματα από την «Εφημερίδα των Συντακτών» που αφορούν τον ίδιο, υποστηρίζει ότι προέρχονται από «γνωστά κέντρα», όπως λέει, και τα χαρακτηρίζει «ψευδή».

Επιπλέον, με ένα ακόμη μήνυμά του, ο υπουργός Άμυνας βάζει κι άλλες εστίες φωτιάς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς βάλλει ευθέως κατά του προέδρου της Βουλής - απαντώντας έτσι και στις δηλώσεις του Νίκου Βούτση, ο οποίος είχε πει πως δεν κατανοεί το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα της πρότασης Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επικαλείται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Γαλλία θα στηρίξουν τις τριμερείς συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σχολιάζει ειρωνικά: «Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση, γιατί τον ενοχλούν οι άξονες».

Νωρίτερα, ωστόσο, και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας επιδίωξε να χαμηλώσει τους τόνους και δήλωσε από τις ΗΠΑ πως δεν υπάρχει ενδοκυβερνητική κρίση και ότι έκανε απλώς μια συζήτηση και τελικώς δεν θ' αποφασίσει ο ίδιος, ερήμην του Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η χιουμοριστική δήλωση Τσίπρα πως στις ΗΠΑ υπάρχει τυφώνας, «αλλά δεν τον λένε Πάνο, τον λένε Μάικλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το Μαξίμου, ούτως ή άλλως, «καίγεται» να υποβαθμίσει το ζήτημα, δεδομένου πως κινείται στη γραμμή ότι η συνέχιση της κυβερνητικής συμβίωσης με τους ΑΝΕΛ είναι υποχρεωτική τουλάχιστον έως το Μάρτιο, ούτως ώστε να περάσει τα νομοθετήματα που θεωρεί κρίσιμα. Ποια είναι αυτά; Στην κορυφή ασφαλώς βρίσκεται η αναστολή της περικοπής των συντάξεων - εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι εταίροι - και ακολουθούν οι δεσμεύσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ και οι αντίστοιχες παροχές, το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, με ολόκληρο το πλέγμα να συγκροτεί τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» που θέλει να επιβάλλει ο κ. Τσίπρας για ν' αλλάξει το κλίμα.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιχειρείται κεντρικά να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα η υπόθεση Καμμένου είναι η δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον υπουργό Άμυνας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα αναμένεται μάλιστα ν' απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο και μεθαύριο και η ηγεσία επ' ουδενί θέλει να παρουσιαστεί ως κυρίαρχο ζήτημα της συνεδρίασης το αίτημα για τερματισμό της κυβερνητικής συνεργασίας, όπως δηλώνουν αρκετά στελέχη.

Το κλίμα που υπάρχει για τον υπουργό Άμυνας είναι εκρηκτικό και οι περισσότεροι θεωρούν ότι με την προχθεσινή κίνησή του υπερέβη τα εσκαμμένα και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον ίδιο προσωπικά, εκτιμώντας παράλληλα ότι καταφεύγει σε ακραίες λογικές για να επιτύχει τη διάσωση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν πιεστεί σημαντικά όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Όπως και να' χει το πράγμα, όλα δείχνουν πως ο βίος της κυβέρνησης μοιάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να φτάσει πέρα από το Μάιο, ενώ τυχόν νέες εξάρσεις του κ. Καμμένου ή η προσπάθειά του για μία «ηρωική έξοδο», εάν οι εξελίξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών τρέξουν πιο γρήγορα από το αρχικά αναμενόμενο, δεν μπορούν ν' αποκλείσουν αιφνίδια γεγονότα - συμπεριλαμβανόμενης, ασφαλώς, της κάλπης.

Προς το παρόν, η ΝΔ είναι αποφασισμένη ν' αναδείξει το πολιτικό οξύμωρο της στήριξης Καμμένου-ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί ως προς κεντρικές επιλογές της κι έτσι μια πρώτη κίνηση είναι το αίτημα που υπέβαλε σήμερα για κλήση των Κοτζιά-Καμμένου από κοινού στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Για ποιο λόγο; «Για να καταλάβουμε ποιος είναι ο ΥΠΕΞ Α και ποιος ο ΥΠΕΞ Β, αλλά και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αν επικρατεί αυτής των ΑΝΕΛ», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο TheCaller.gr στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Send this to a friend