Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης - Τι είπε ο κεντρικός τραπεζίτης για τα πλεονάσματα και το χρέος

Μία ακόμη προειδοποίηση για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μία ακόμη προειδοποίηση για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μία ακόμη προειδοποίηση για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας. Από το βήμα του συνεδρίου InvestGR Forum, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι η επίδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, δηλαδή στο 2,9% έναντι 3,5% και εκτίμησης 4,1% από την κυβέρνηση.

Ο λόγος γι' αυτό είναι τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το δημοσιονομικό κενό που φαίνεται να προκύπτει ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ, με την εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη να έρχεται λίγο μετά την αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν, η οποία προκάλεσε έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο σε σχέση με το ισχύον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εφόσον συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δεν συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανότατα χαμηλότερο», εννοώντας δηλαδή ότι σ' αυτήν την περίπτωση, λόγω της ανάπτυξης, θα αυξηθεί το ΑΕΠ κι άρα θα μικρύνει ο λόγος σε σχέση με το χρέος.

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ χτύπησε «καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία, όπως είπε, βάζουν φρένο στις χορηγήσεις των τραπεζών, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την υψηλή μακροχρόνια ανεργία και τη γήρανση του πληθυσμού. Ακόμη, έκανε αναφορά στις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, οι οποίες ενδέχεται - όπως είπε - να επιβαρύνουν σημαντικά τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Send this to a friend