• Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου
  • 10:08

Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Ηχηρή» στήριξη από το Ευρωκοινοβούλιο στον άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου!

«Ηχηρή» στήριξη παρείχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Aνδρέα Γεωργίου για τις παρατεταμένες δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, με τις συνεχείς διώξεις.

«Ηχηρή» στήριξη παρείχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Aνδρέα Γεωργίου για τις παρατεταμένες δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, με τις συνεχείς διώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Μάριαν Θίσεν, αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων επισήμανε ότι τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν επί της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου είναι απολύτως σωστά και ακριβή, και πως επί των ημερών του διορθώθηκε η προηγούμενη στρεβλή κατάσταση.

Η Μ. Θίσεν τόνισε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και όλων των στατιστικών αρχών στην ΕΕ ελέγχονται τακτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, τονίζοντας ότι το Eurogroup ενημερώνεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή βοήθησε την Ελλάδα να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών της και για να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών.

Εκ μέρος του ΕΛΚ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος είπε ότι ο κ. Γεωργίου είναι ένας άριστος επιστήμονας και «θύμα των περιστάσεων και πολιτικών δικαστικών παιχνιδιών». Ο Γιώργος Κύρτσος είπε ότι ένα μέρος της κοινωνίας φόρτωσε στον κ. Γεωργίου, μέσα στην ένταση της κρίσης, την αναγκαστική ένταξη της Ελλάδας σε δανειακό πρόγραμμα, επειδή δήθεν άλλαξε τα στοιχεία.

«Όμως στην πραγματικότητα η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα πρωτού ο κ. Γεωργίου αλλάξει τα στατιστικά στοιχεία, διότι δεν έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως έκαναν άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην υπερχρέωση και το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι δεν φταίει ο κ. Γεωργίου για τα προβλήματα της Ελλάδας που συνεχίζονται και εξαιτίας της κρίσης του 2015. Ανέφερε ωστόσο, ότι κάποιοι δικαστικοί, όπως η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σημερινή σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, αξιολογούν την κατάσταση διαφορετικά, καθώς είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταγγέλλοντας το δανειακό πρόγραμμα. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να επιμείνουμε να τελειώσει η δικαστική περιπέτεια του κ. Γεωργίου», είπε ο Γ. Κύρτσος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, εκ μέρος των Σοσιαλιστών, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία και νομισματική ένωση.

Ο Ρ. Γκουαλτιέρι είπε ότι μετά την παραποίηση των στατιστικών οικονομικών στοιχείων που έγινε στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργίου έπρεπε να κάνει αυτό που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει αξιοπιστία και να φέρει τα νούμερα στα πραγματικά τους επίπεδα. Έκτοτε, η ΕΛΣΤΑΤ κάνει θαυμάσια δουλειά και έχει εξασφαλίσει όλα τα μέτρα για να προασπίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Eurostat από το 2010 εγκρίνει τα στοιχεία της, ανέφερε ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών και κατέληξε:

«Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη της Ελλάδας και την αυτονομία της, λυπούμαστε όμως για τις δικαστικές διαδικασίες που ταλανίζουν τον κ. Γεωργίου και ανησυχούμε για τις συνέπειες μιας τέτοιας υπόθεσης και τον κίνδυνο να υποσκαφθεί οποιαδήποτε αξιοπιστία οποιαδήποτε στατιστικολόγου. Θα πρέπει να τον προστατέψουμε τον στατιστικολόγο για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ελεύθερα και αμερόληπτα».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι για το έλλειμμα του 2009 που ήταν 15,1% και όχι 6% με βάση τα πλαστά στοιχεία, έφταιγε η κυβέρνηση της ΝΔ και όχι ο κ. Γεωργίου. «Χαίρομαι γιατί το Συμβούλιο, η Επιτροπή, η Eurostat, το Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επιβεβαιώνουν ότι σήμερα και όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, μετά το 2010, τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι απόλυτα αξιόπιστα», υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι «σεβόμαστε απόλυτα και εγγυόμαστε την ανεξαρτησία, τόσο της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης», λέγοντας πως «όσοι επιχειρούν σήμερα να αξιοποιήσουν τις δικαστικές περιπέτειες που ταλαιπωρούν τον κ. Γεωργίου για να πλήξουν την Ελλάδα, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υπενθυμίζουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα πλαστά στοιχεία».

Πηγή: ΣΚΑΪ

Send this to a friend