Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Καθαρή» στήριξη ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω της επιστολής Πομπέο – Τι λένε στην κυβέρνηση

Απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θεωρούν στην κυβέρνηση ότι αποτελεί η επιστολή του Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό.

Απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θεωρούν στην κυβέρνηση ότι αποτελεί η επιστολή του Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ούτως ή άλλως προβάλλει αυτή τη στιγμή ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο ευρύτερο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ, στην επιστολή αυτή ουσιαστικά προειδοποιεί την Τουρκία ν' απέχει από παραβατικές και προκλητικές ενέργειες και ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι δεδομένη.

Την επιστολή παρουσίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί σ' αυτήν και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της υπογραφής της εν λόγω συμφωνίας είχε επισκεφθεί ο κ. Πομπέο την Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ πριν από δύο εβδομάδες μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικλ Πενς στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως σύμμαχο στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ ο κ. Πομπέο κάνει λόγο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. «Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την κυβέρνηση να τονίζει πως η επιστολή επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, όπως επισημάνθηκε και κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πομπέο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα που να συμβαδίζουν με το Άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο».

Send this to a friend