Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάτι τρέχει με το ΔΝΤ – Γιατί ψάχνει την «έξοδο» από το ελληνικό πρόγραμμα

Ενδιαφέρον στην όλη ιστορία, πάντως, έχει το γεγονός ότι και τους κόλπους του ΔΝΤ φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει με το ΔΝΤ, πριν καν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Η φθινοπωρινή κοινή σύνοδος του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον ήταν αφορμή για να έλθουν στον αφρό οι σοβαρές διαφωνίες με την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίες βάζουν κυριολεκτικά στον τοίχο την ελληνική πλευρά.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Όπως προκύπτει από όσα προτείνει για την Ελλάδα το ΔΝΤ, ακόμη και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου είναι στον αέρα, ενώ ζητάει νέες περικοπές στις συντάξεις και νέους φόρους! Κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό όχι από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως από την κοινωνία που «βράζει».
Το «τυράκι» σε όλη αυτή την ιστορία είναι ασφαλώς η διευθέτηση του χρέους, για την οποία το Ταμείο πιέζει να γίνει άμεσα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι «σπρώχνουν» τις εξελίξεις για μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή το φθινόπωρο του 2017. Στο βάθος, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η πλευρά του ΔΝΤ επιχειρεί να βγάλει την «ουρά» της έξω από το ελληνικό πρόγραμμα και να αφήσει μόνους τους Ευρωπαίους.
Αυτή είναι και η ερμηνεία την οποία δίνει επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, είναι αλήθεια ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη αμηχανία τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε με το γνωστό του τρόπο ότι «και να χτυπιέται κάτω το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά θέμα ασφαλιστικού», με την πραγματικότητα να τον διαψεύδει οικτρά και να προμηνύει ακόμη χειρότερες εξελίξεις εν όψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.
Ενδιαφέρον στην όλη ιστορία, πάντως, έχει το γεγονός ότι και τους κόλπους του ΔΝΤ φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ελληνικό ζήτημα, κάτι που φάνηκε και σήμερα, με τις δηλώσεις Τόμσεν που προμηνύουν ουσιαστικά αποτυχία του ελληνικού προγράμματος.
Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Συνεδρίαση ΚΟ ΚΙΝΑΛ: Η γκρίνια για τα ποσοστά, τις κλειστές διαδικασίες και… το ΠΑΣΟΚ
Ο Τσίπρας αποφεύγει τις λακκούβες κι επιλέγει τον “άλλο δρόμο”
Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια: Μπράβο για το πώς χειρίστηκες τη δύσκολη συζήτηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου
Μαρκόπουλος – Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για εκπομπή της ΕΡΤ «εξύμνησης κουκουλοφόρων»
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης