• Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
  • 04:14

Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Κατοχυρώνεται συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Βολές από τη ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ως μια πράξη που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης νοιάζονται πραγματικά για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας χαρακτηρίζουν κύκλοι της ΝΔ τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ως μια πράξη που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης νοιάζονται πραγματικά για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας χαρακτηρίζουν κύκλοι της ΝΔ τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Προσθέτουν δε ότι το μέτρο αυτό πολεμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν υποχρεωθεί να το υιοθετήσει.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που οδηγεί στη σημερινή συζήτηση ξεκίνησε το 2013, επί κυβέρνησης ΝΔ, σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα… κεραμίδια εναντίον της υλοποίησής του. Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι εξελέγη δήθεν με τη σημαία της προστασίας των πλέον αδύναμων πολιτών, τάχθηκε από την αρχή κατά της εφαρμογής αυτού του μέτρου που προσέφερε στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική - πάντα σύμφωνα με τους ίδιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν ανέλαβε την εξουσία, πάγωσε την εφαρμογή του μέτρου. Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει το μέτρο λόγω πιέσεων της τρόικας, καθώς ήταν η εποχή που η κυβέρνηση εφάρμοσε το νέο κύμα της υπερφορολόγησης και της περικοπής του ΕΚΑΣ που έπληττε τη μεσαία τάξη και τους πλέον αδύναμους εισοδηματικά πολίτες με άμεσους και έμμεσους φόρους.  Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς άλλαξε το όνομα του μέτρου: το βάφτισε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και κατόπιν πανηγύριζε για την εφαρμογή του, παρουσιάζοντάς το ως δικό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ όλο το διάστημα που προηγήθηκε των εθνικών εκλογών τόνιζε ότι δεν θα περικοπεί κανένα επίδομα και υπενθύμιζε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ θα ενισχυθεί. Μάλιστα, προέβλεψε την αύξηση του σχετικού κονδυλίου στο 1 δισ. ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει 800.000 συμπολίτες μας και τούτο αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ που είχε παρουσιαστεί τόσο στο 12ο Συνέδριο του κόμματος, όσο και από τον κ. Μητσοτάκη στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Έτσι, όπως καταλήγουν οι κύκλοι της οδού Πειραιώς, η δέσμευση του πρωθυπουργού υλοποιείται σήμερα με ένα ιστορικό βήμα που είναι η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η οποία αποτελεί μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την εξής προσθήκη: «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Σήμερα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά.  Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Οι σημερινές παροχές:
- 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
- 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
-  Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ

Στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος και θα καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι έτσι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Send this to a friend