• Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου
  • 18:21

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης! Κατρούγκαλος: «Ακραίοι πολιτικοί κύκλοι δε θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση»

Για «ακραίους πολιτικούς κύκλους, οι οποίοι δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, από την εμπειρία του συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στην Ευρώπη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαπιστώνει ότι «μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι ο Σόιμπλε δεν έχει την πλειοψηφία στην ΕΕ αλλά ελέγχει το Eurogroup που δεν είναι θεσμικό όργανο. Αυτή είναι η διαφορά και γι' αυτό η αξιολόγηση θα κλείσει».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης «να τηρήσει όσες δεσμεύσεις έχει λάβει ακόμα και εκεί που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ιδεολογικά γιατί έχουν την υπογραφή μας από κάτω».

Υποστήριξε μάλιστα ότι στη ρητορική της κυβέρνησης ήταν ότι «θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει όσες δεσμεύσεις είναι ακραία νεοφιλελεύθερες με δικής μας έμπνευσης μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει το «μποναμά Τσίπρα» ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είχαμε υποχρέωση να πάρουμε την άδεια, υπήρχε μόνο ενημέρωση».

Παράλληλα επέμεινε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει παρά το γεγονός ότι ΔΝΤ και Γερμανικό ΥΠΟΙΚ επιμένουν στο θέμα αυτό». «Πρόκειται για ακραίους παίχτες που είτε είναι σημαιοφόροι του νεοφιλελευθερισμού όπως το ταμείο είτε ευαγγελίζονται ίσως ακόμα εξόδους από το ευρώ και μικρότερη ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Παρόλα αυτά δεν θέλησε να κάνει δίκη προθέσεων για το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει εκλογές και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά, ωστόσο, μίλησε για δύο σταθερές: «η μια έχει απέχθεια σε ό,τι είναι αριστερό σε διακυβέρνηση στην Ευρώπη και γι αυτό η κεντροαριστερά στην Ευρώπη οργανώνει μια κοινή στρατηγική και η δεύτερη έχει να κάνει με την ιδεολογία του κ. Σόιμπλε που θέλει την ευρωζώνη μικρότερη, μια πυρηνική ευρωζώνη».