Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θωμάς Κατσαούνης: «Εξομολογήθηκε, κοινώνησε και αναχώρησε…»-Συγκλονίζει ο θάνατος του 20χρονου μπασκετμπολίστα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Σχιζοφρενική τακτική της κυβέρνησης να επικαλείται εθνική ενότητα και να επιχειρεί να οδηγεί στο βούρκο τη χώρα

Με άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής», ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζει την κρίση που έχει προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή την έκδοση της τουρκικής NAVTEX,που προανήγγειλε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δείτε επίσης

Χρηστίδης για τα ελληνοτουρκικά: Βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας
Γιατί ο πρίγκιπας Χάρι προσεβλήθη από την συμβουλή του Γουίλιαμ για την Μέγκαν Μαρκλ

Στο άρθρο του με τίτλο «5+1 διδάγματα από την κρίση» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του πρώην υπουργού

«Η κρίση που ξεκίνησε με την έκδοση της τουρκικής NAVTEX,που προανήγγειλε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Όμως υπάρχουν ήδη ορισμένα κρίσιμα διδάγματα για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής -και όχι μόνον- που μπορούν να εξαχθούν από αυτή.

Το πρώτο είναι ότι το κενό στρατηγικής, ο εφησυχασμός, οι εσωτερικές ανακολουθίες και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης διευκολύνουν το ξετύλιγμα της επιθετικότητας της άλλης πλευράς. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της λάθος ανάγνωσης της τουρκικής τακτικής απετέλεσαν, ενδεικτικά, οι δηλώσεις προ μηνός του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι λεκτικές είναι μόνον οι προκλήσεις της Άγκυρας και ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο ιδιαίτερης έντασης. Και, προφανώς, οι συνεχείς αντιφάσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών αλλά και διαρροές όπως ότι, τάχα «πήρε ο άνεμος», το Ορούτς Ρέις την τελευταία φορά που βρέθηκε στην υφαλοκρηπίδα μας έστειλαν εντελώς λάθος μήνυμα.

Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να έχει στο επίκεντρο της την Ευρώπη. Σταθερή επιδίωξη μας θα πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές μας απέναντι στην Τουρκία να είναι ευρωτουρκικές κόκκινες γραμμές. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε πάντα ενεργοί και παρόντες σε κάθε τραπέζι ευρωτουρκικού διαλόγου. Και στα δύο επίπεδα η αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας είναι παταγώδης. Δεν είναι μόνον ότι πέρασαν μήνες για να θέσει ζήτημα κυρώσεων -και μέχρι στιγμής αναποτελεσματικά- ο κ. Μητσοτάκης, μολονότι η απόφαση επί της αρχής για αυτό λήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2019, στο τελευταίο που εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας. Με αποκλειστική του ευθύνη, εγκατέλειψε βασικά εργαλεία αποτελεσματικής πολυμερούς διπλωματίας της διακυβέρνησης μας, όπως η διάσκεψη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου -Med 7-. (Τη σύγκληση της διάσκεψης ανακοίνωσε τελικά την Πέμπτη ο Πρόεδρος Μακρόν.) Και ως προς τον ευρωτουρκικό διάλογο, δεν λείπουμε μόνον από τραπέζια όπως αυτό της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά και από την διάσκεψη Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό, όπου το μόνο μέτρο που πήρε ο πρωθυπουργός για την προάσπιση των συμφερόντων μας ήταν να στείλει επιστολή στην καγκελάριο Μέρκελ.

Από εδώ προκύπτει ένα παράγωγο δίδαγμα: διπλωματία δι’ αντιπροσώπου δεν γίνεται. Μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί η γερμανική προεδρία ούτως ώστε ο ευρωτουρκικός διάλογος να δημιουργήσει τους όρους για επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε η ατζέντα και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης να ορισθεί από εμάς, με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα, και όχι από τρίτους. Μία διαφορά έχουμε άλλωστε να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία στο τραπέζι του διεθνούς δικαίου, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Όσο καίριας σημασίας είναι η ευρωπαϊκή διάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής, άλλο τόσο σημαντικό είναι να παραμείνει ενεργητική και πολυδιάστατη ή διπλωματία μας, να μην είμαστε ο δεδομένος και “προβλέψιμος” σύμμαχος. Κερδίσαμε άλλωστε κάτι όταν η πρώτη κίνηση του ΥΠΕΞ, μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, ήταν η αναγνώριση ως «προέδρου» της Βενεζουέλας του Γκουαιντό;

Επίσης πρέπει να είναι σαφές ότι, παρόμοιες κρίσεις θα πρέπει να προλαμβάνονται εκ των προτέρων και όχι να αντιμετωπίζονται πυροσβεστικά. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν η Άγκυρα θα γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει μία διττή πολιτική εκ μέρους της ΕΕ: αυστηρές και ουσιαστικές προληπτικές κυρώσεις, που θα καθιστούν δαπανηρή και επώδυνη κάθε μελλοντική επιθετική της συμπεριφορά, αλλά και αντιθέτως, μία θετική ατζέντα από την οποία θα έχει να κερδίσει σημαντικά αν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με όρους διεθνούς δικαίου, για παράδειγμα με διεύρυνση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ή νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Και, παράλληλα, σε διμερές επίπεδο θα πρέπει να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, να μην τρέχουμε πίσω από την επόμενη επιθετική κίνηση της Τουρκίας. Άμεσα θα πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπως έπρεπε να είχαμε ήδη κάνει πριν από τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στον βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσουμε σε επέκταση της αιγιαλίτιδας μας και νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Το τελευταίο δίδαγμα δεν αφορά στενά την εξωτερική πολιτική, αλλά την σχιζοφρενική τακτική της κυβέρνησης να επικαλείται στα λόγια την εθνική ενότητα και παράλληλα να επιχειρεί να οδηγεί στο βούρκο τη χώρα. Με παρακρατικές μεθόδους, αντισυνταγματικές και κακουργηματικές υποκλοπές, των οποίων η παρουσίαση ενορχηστρώνεται συστηματικά, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δηλητηριώδες κλίμα εναντίον όχι απλώς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της όλης Αριστεράς. Δεν χρησιμοποιώ τυχαία τον χαρακτηρισμό παρακράτος. Ιστορικά μόνον ένα παρακράτος υπάρχει στη χώρα, της δεξιάς. Και ο λόγος είναι απλός: για να έχεις παρακράτος πρέπει επί δεκαετίες να ασκείς απόλυτο έλεγχο στο κράτος. Υποκλοπές και παράνομες παρακολουθήσεις ανήκουν στο παραδοσιακό οπλοστάσιο της ελληνικής Δεξιάς. (Θυμίζω ότι τον Ιούνιο του 1994 για υποκλοπές είχε παραπεμφθεί, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και δεν κάθισε στο εδώλιο μόνο και μόνο γιατί, με απόφαση Α. Παπανδρέου, η Βουλή ανέστειλε την ποινική δίωξη.)

Δεν μπορεί η πολιτική ζωή της χώρας να είναι σαν το μήλο της Χιονάτης. Να μείνει δηλητηριασμένη μόνο η μισή».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός: Κατέληξε 57χρονος στο «Σωτηρία» – Στα 202 τα θύματα του ιού στην Ελλάδα

Αγρίνιο: Μέλη του Ρουβίκωνα χτύπησαν αρτοποιό που καταδικάστηκε για ασέλγεια σε βάρος 14χρονης

Μάτι: «Υπήρχε δόλος» λέει ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης- Νέο αίτημα για ποινική αναβάθμιση του κατηγορητηρίου

Ροή Ειδήσεων

30/11/2021 | 13:03

Η αντίδρασή του Σερβετάλη on camera που άφησε άφωνη την δημοσιογράφο- Της έδωσε μανταρίνι και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Κακλέα

30/11/2021 | 12:43

«Το ότι αγαπώ το σώμα μου, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ τον Θεό» λέει ο 42χρονος Ιερέας με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες

30/11/2021 | 12:23

Ηλιόπουλος: Πολιτική απάτη της ΝΔ να συγχωνεύει σχολικά τμήματα και να μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων

30/11/2021 | 12:09

Παναγιώτης Κελεσίδης: Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δίνει μάχη για τη ζωή του με τον κορονοϊό

30/11/2021 | 11:56

Αγρίνιο: 33χρονος σκότωσε τη μητέρα του και τραυμάτισε την κατάκοιτη γιαγιά του (ΒΙΝΤΕΟ)

30/11/2021 | 11:56

Η Prosvasis πιστοποιήθηκε ως Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης από την ΑΑΔΕ

30/11/2021 | 11:51

Εξαδάκτυλος για «Όμικρον»: Καμία συζήτηση για lockdown στην Επιτροπή

30/11/2021 | 11:37

Στο δικαστήριο ο ψευτογιατρός, ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα! Η αντίδραση του εισαγγελέα

30/11/2021 | 11:29

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών-Πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα μετά τις 15 Ιανουαρίου

30/11/2021 | 11:14

Αιχμή Λοβέρδου για Παπανδρέου: Οι 5 που ήμασταν εκεί αποδείξαμε πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό

30/11/2021 | 11:04

22χρονη περπατούσε στο Νέο Ηράκλειο και… βρέθηκε στον Σταθμό Λαρίσης – Κατήγγειλε πως την χτύπησαν 3 άνδρες

30/11/2021 | 10:54

«Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!»: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από τη Novartis Hellas

30/11/2021 | 10:40

Ανακοινώνει νέα μέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εμφάνιση της «Όμικρον» και εν όψει Χριστουγέννων

30/11/2021 | 10:30

Debate ΚΙΝΑΛ: Δεν πήγε άσχημα στην τηλεθέαση – Τι νούμερα έκανε

30/11/2021 | 10:14

Ναταλία Δραγούμη: Τρεις έγχρωμοι με πλάκωσαν στο ξύλο! (ΒΙΝΤΕΟ)
Tο βράδυ στις 10:00 στην ΕΡΤ το debate των υποψηφιών για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής
Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο Κασιμάτης για το άρθρο για τον θάνατο της Γεννηματά
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ οι εφορευτικές επιτροπές και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων
Κίνημα Αλλαγής: Όλα όσα είπαν οι 5 υποψήφιοι στο debate- Οι μετεκλογικές συνεργασίες και η επόμενη ημέρα
Με υγειονομικούς ξεκινά ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία
Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ειδικών η «Όμικρον» – Εκτός «κάδρου» το lockdown