Αθήνα

14 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στέλιος Κούλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος ο… σωτήρας! «Θυσιάσαμε το ΕΚΑΣ για να μην χρεοκοπήσει η χώρα»

«Εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανϋπολόγισε και τις παλιές συντάξεις», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος...

«Εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανϋπολόγισε και τις παλιές συντάξεις», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι «η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε για να μην υπάρξει μείωση συντάξεων», ενώ υποστήριξε ότι «το μεγάλο πρόβλημα των Ταμείων είναι τα ελλείμματα».

«Όσο είμαστε εμείς Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ενώ σε ό, τι αφορά στις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είπε πως «”ψαλιδίστηκαν” μόνο για 220.000 συνταξιούχους, αλλά “τι να κάνουμε”», προσθέτοντας πάντως ότι δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, όπως αναφερόταν.

«Το ΔΝΤ ζήτησε «αίμα», εμείς δεν δώσαμε «αίμα». Το Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της α΄ αξιολόγησης κι έχει κλείσει οριστικά. Δεν ξανανοίγει το Ασφαλιστικό. Εμείς αν αλλάξουμε κάτι, είναι να παγώσουμε τις οφειλές και να επιτρέψουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιτρέψουμε επαγγελματικά ταμεία, αυτό όμως δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας.

Οι μειώσεις στις συντάξεις

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε «περήφανος για την εθνική σύνταξη, την οποία καθιερώσαμε, ενώ σε όλη την Ευρώπη η πορεία ήταν αντίθετη», ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν  ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και εξής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στηρίχθηκε στην άποψη πως υπήρχαν οριζόντιες περικοπές.

Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν όριζε το δικαστήριο την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους, σημειώνοντας ότι με τις δικές του ενέργειες «προστατεύτηκαν» οι συντάξεις ως τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριων κι επικουρικών συντάξεων).

Δεν θέλαμε να κοπεί το ΕΚΑΣ

Σε ό, τι αφορά στην περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση «το θυσίασε» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «πριν από τον Ιανουάριο του 2015, όταν πιστεύαμε ότι η διαπραγμάτευση θα πήγαινε καλύτερα, πράγματι είχαμε υποσχεθεί επαναφορά του ΕΚΑΣ, όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς είχε ψηφιστεί η κατάργηση του, στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού, για να μην πάει η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία».

Για τα εφάπαξ

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πληρωθεί κανένα εφάπαξ κι ότι η δόση από τους δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταβολή εφάπαξ, ο Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «από το 2013 δεν είχε πληρωθεί κανένα εφάπαξ. Εμείς έχουμε δώσει ως τώρα 200 εκ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 50 εκ. ευρώ».

Επίδομα εργασίας αντί για επίδομα ανεργίας

Αναφερόμενος στην σκληρή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε «εμείς έχουμε θέσει έναν όρο, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η ουσία και ήδη στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης – και σε πολλά θέματα – όπως στην επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων είναι θετικοί», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα θέσπισης υποκατώτατου μισθού, καθώς έχει θεωρηθεί παράνομος από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Η Επιτροπή Σοφών προτείνει να μπορεί το Κράτος να ενισχύει το εισόδημα του εργαζομένου που «πέρασε» από πλήρη απασχόληση σε μερικής απασχόλησης σύμβαση, με στόχο να μην κατρακυλήσουν οι μισθοί σημαντικά. Το νόημα της πρότασης είναι ο μισθός του εργαζόμενου να μείνει στο ύψος που είχε πριν γίνει υπάλληλος μερικής απασχόλησης, ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των θέσεων εργασίας», είπε ο Υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με παρέμβαση του συνδικάτου της επιχείρησης.

Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο

Σε ότι αφορά την πίεση για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αυτό λέει η ανεξάρτητη επιτροπή των ειδικών, αποκρούοντας τις θέσεις του ΔΝΤ για την ανταπεργία και άλλα, καθώς είμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης».

«Αν πουν σε όλα αυτά όχι, θα συνεχίσουμε αν επιμένουμε για να περάσουμε τις θέσεις μας. Προσέξτε την διαφορά, δεν θα κρατήσουμε την αναπνοή μας για να τους απειλήσουμε. Έχουμε ήδη «πάει» στην Ευρώπη για να στηρίξει την θέση μας. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε μονομερώς, διότι μας υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με μείωση του αφορολόγητου – «αυτό έχει κλείσει, μαζί με το Ασφαλιστικό στην πρώτη αξιολόγηση» – είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η Αθήνα επιμένει ότι οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων το 2016, θέση που όμως, όπως ομολόγησε κι ο Υπουργός Εργασίας, αμφισβητούν οι δανειστές.

Ροή Ειδήσεων

25/10/2021 | 23:45

«Τους κόπηκε το αίμα» στο GNTM: Η θεαματική τούμπα του Γιάννη που «έστειλε» την Ισμήνη (vid)

25/10/2021 | 23:21

Φώφη Γεννηματά: Αφήνουν λουλούδια έξω από το σπίτι της στη Βούλα – «Ήταν η καλύτερη γειτόνισσα»

25/10/2021 | 22:51

Κωνσταντίνος Καζάκος: Τι απαντά για τον διαζύγιό του από την Ιωάννα Μαρτζούκου

25/10/2021 | 22:45

Game of Chefs: «Κλείσ’ το!» – Εκτός εαυτού ο Λάντος με τον παίκτη της ομάδας του (vid)

25/10/2021 | 22:39

Τραγωδία στα Χανιά: 46χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε χαράδρα

25/10/2021 | 22:26

Εξαρθρώθηκε συμμορία που τρομοκρατούσε Καισαριανή, Ζωγράφου και Βύρωνα

25/10/2021 | 22:19

Νέα Ερυθραία: «Κλαίω για τον εργάτη, τον γιο μου, την κόρη μου που πέθανε» – Συγκλονίζει η μητέρα του 40χρονου «σαμουράι»

25/10/2021 | 22:08

Νίκος Μουτσινάς: Ο σεισμός «χτύπησε» την ώρα της εκπομπής του – Η αντίδραση του παρουσιαστή

25/10/2021 | 22:01

Πέραμα: «Σταματήστε την καταδίωξη» – Στο «φως» οι διάλογοι του Κέντρου Επιχειρήσεων με τις ομάδες ΔΙΑΣ (vid)

25/10/2021 | 21:44

«Έφυγε» από τη ζωή από καρκίνο ο δικηγόρος και παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Χολέβας

25/10/2021 | 21:27

Άλεκ Μπάλντουιν: «Δεν νιώθω τα πόδια μου» – Οι τελευταίες στιγμές της Χαλίνα Χάτσινς λίγο πριν «σβήσει»

25/10/2021 | 21:23

Διέκοψε με λυγμούς «στον αέρα» ο Χαρδαβέλλας για την Γεννηματά! «Τη γνώρισα από πιτσιρίκα…» (vid)

25/10/2021 | 21:22

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μίλησε την Κυριακή το πρωί με την Φώφη Γεννηματά: Τι τού εκμυστηρεύτηκε – Το σοκ του δημοσιογράφου (vid)

25/10/2021 | 21:05

Δανάη Μπάρκα-Τίμος Ζαχαράτος: Βραδινή έξοδος μετά τις φήμες περί ειδυλλίου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

25/10/2021 | 21:00

«Παγώνουν» τα πάντα στο ΚΙΝΑΛ μετά τον θάνατο Γεννηματά – Τι θα γίνει με τις εκλογές και την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Δημοσκόπηση ΚΙΝΑΛ: Προηγείται ο Ανδρουλάκης – Ποιες είναι οι εκπλήξεις στη σειρά των υποψηφίων
Μπακογιάννη για Γεννηματά: «Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους»
Γεννηματά: Συγκινεί το «αντίο» από τον πολιτικό κόσμο – Βαρύ πένθος για την πολιτική ζωή της χώρας
Βενιζέλος για Γεννηματά: «Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της. Καλό της ταξίδι»
Ο Κώστας Σημίτης «αποχαιρέτισε» τη Φώφη με αναφορά και στον Γιώργο Γεννηματά!
Παπανδρέου: Με 5 λέξεις και μια φωτογραφία της αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά