Αθήνα

6 oC

αίθριος καιρός

Κατρούγκαλος για πιθανή γεώτρηση στο Καστελόριζο: Έχουμε πολεμικό ναυτικό, έχουμε στείλει τα αναγκαία σήματα

Για την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.

Για την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.

Για τις ενέργειες της Ελλάδας σε περίπτωση που οι Τούρκοι στείλουν το γεωτρύπανο Γιαβούζ στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε: «Εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας νερά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».

«Τι θα πούμε, ότι είναι αδύναμη η Τουρκία και θα αγνοήσουμε την παρουσία τους εκεί;» ήταν η ερώτηση στον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος χαρακτήρισε «δείγμα αδυναμία τη συνέχιση της έντασης από την Τουρκία».

«Λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην διανοηθούν» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην παρατήρηση, δε, ότι πρόκειται για διαφοροποίηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας».

Αναφορικά με τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για το κείμενο συμπερασμάτων του Γενικού Συμβουλίου της Τρίτης, λέγοντας ότι «είναι ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας στο βαθμό που θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της» και πρόσθεσε ότι «δεν προσδιορίζονται μέτρα για να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση» και σημείσωσε ότι «πέρα από τα μέτρα το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη».

Επίσης, σημείωσε ότι «η θέση μας είναι πάντοτε αυτή. Η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της. Τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζουμε είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».

Send this to a friend