• Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου
  • 08:04

Αθήνα

10 oC

σποραδικές νεφώσεις

Δραματικοί τόνοι από Χρυσοχοΐδη και «καρφιά» για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα - Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

«Καυτή πατάτα» το προσφυγικό

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και τη διαχείρισή του και τα «σύννεφα» πυκνώνουν όλο και περισσότερο.

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και τη διαχείρισή του και τα «σύννεφα» πυκνώνουν όλο και περισσότερο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος επέστρεψε τα ξημερώματα από την Κίνα, ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και η ανακοίνωση του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού αναμένεται είτε το Σαββατοκύριακο είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η σε δραματικούς τόνους ομιλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε χωρίς περιστροφές «έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης» την κατάσταση με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, «κάρφωσε» τους εταίρους για την απροθυμία τους να συνδράμουν την Ελλάδα, λέγοντας ότι μόνο ένα κράτος-μέλος απάντησε στο αίτημά του να πάρουν εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τους συνολικά 4.000 ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Ακόμα κι αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί, δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ζητώντας από τους εταίρους ν' αναλάβουν δράση κι επισημαίνοντας πως δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά εφαρμογής των κανόνων. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος παράλληλα τη νέα νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση για το άσυλο: «Αποτελεί πιστή μεταφορά της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου με αυτοδιοικητικά στελέχη και τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και ν' αποφευχθούν αντιδράσεις από τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η συζήτηση συνεχίζεται έτσι στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάνω στους ήδη γνωστούς τέσσερις άξονες της πολιτικής της, οι οποίοι είναι:

  1. Η καλύτερη φύλαξη των συνόρων.
  2. Η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ύστερα από το νέο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
  3. Η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για τα οποία οι διαδικασίες χωροθέτησης συνεχίζονται. Η κατανομή προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα θα γίνει σε κάθε περίπτωση με βάση τον κανόνα του 1% του συνολικού πληθυσμού ανά περιφέρεια.
  4. Ο πολλαπλασιασμός των επιστροφών, ώστε να φτάσουν τις 10.000 έως τα τέλη του 2022.
ΣΥΡΙΖΑ: Κυνική ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στο προσφυγικό οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για "ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης".

Αναφέρει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ πως «η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι "η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση" αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού».

Σημειώνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών» και πως αυτό το είχε αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, «όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη "θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό"».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους». Όμως, συνεχίζει, «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ». Ωστόσο, προσθέτει, «η κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο», για να σημειώσει, τέλος, πως «η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος».

«Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ…»

Με ειρωνικό τρόπο απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Στην απάντησή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει τρία σημεία «που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο». Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει, «μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα "ομολόγησε" ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως "οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας"». Επίσης, «αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές "κατέκριναν το έλλειμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ"». Τέλος, σχολιάζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίστηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά» και προσθέτει ότι «η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή διεθνοποίηση».

Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι με την ομιλία του ο υπουργός «προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου». «Οι ευρωβουλευτές με την ανακοίνωσή τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του υπουργού», συνεχίζει και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής, όπου το δίκαιο παραβιάζεται -και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα. Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΙΝΑΛ: Συνεχίζουν αμετανόητοι την πολιτική  που καταδικάζει την Ελλάδα

Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, που εξαπέλυε επίσης επίθεση στον κ. Χρυσοχοίδη:

«Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος Υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά». Ενώ ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη», επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, στην εφαρμογή της Κοινής δήλωσης «Ε.Ε. – Τουρκίας» ως είναι, επιμένει να μην δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα. Δεν ζητά νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και περιορίζεται σε δήθεν «μέτρα» που δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο αρμόδιος Υπουργός δεν ομολόγησε μόνο την ανικανότητα και ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, αλλά το χειρότερο παραδέχτηκε την αδυναμία της να ορθώσει ανάστημα, να διεκδικήσει από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Συνεχίζουν αμετανόητοι την πολιτική  που καταδικάζει την Ελλάδα».

Send this to a friend