Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Κόντρες & «καρφιά» στον απόηχο της συμφωνίας Γεννηματά- Θεοδωράκη

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Κεντροαριστερά

Αν και το debate των υποψήφιων αρχηγών της Κεντροαριστεράς έλαβε χώρα σε σχετικά χαμηλούς τόνους και βγήκε προς τα έξω ένα πολύ καλό κλίμα, πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά ντιμπέιτς, η συμφωνία Γεννηματά- Θεοδωράκη που επισημοποιήθηκε εμφατικά μέσα από την «τηλεμαχία» προκάλεσε την αντίδραση συνυποψήφιων τους.

Σημείο τριβής η επόμενη μέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το χρονικό της κόντρας

Ειδικότερα, αυτό έγινε κατόπιν σχετικής παρέμβασης του Νίκου Ανδρουλάκη, που είπε «να ρωτήσω Σταύρο και Φώφη αν θα ενοποιήσουν τις Κοινοβουλευτική Ομάδα με κοινή στάση σε όλα τα θέματα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε πως «η απόφαση που έχουμε πάρει με τη Γεννηματά είναι τολμηρή. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει το τιμόνι και θα καθοδηγεί τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, που δε διαλύονται. Αυτό θα ήταν δώρο για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Σε εκείνο το σημείο ήρθε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά να επιβεβαιώσει: «Δεν θα επαναλάβω όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τα έχουμε συμφωνήσει και εγώ όταν δίνω τον λόγο τον τηρώ».

Τότε σχολίασε ο Ν. Ανδρουλάκης: «Πήρα το μήνυμά μου ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων».

Αργότερα, ο Γιάννης Ραγκούσης «δεν το άφησε να πέσει κάτω» και σχολίασε σχετικά: «Δεν μπορώ να δεχθώ ειλημμένες αποφάσεις, κάπου, κάπως. Οπότε δεν μπορώ να δεχθώ να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες την επόμενη μέρα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της νέας παράταξης πρέπει να είναι μία και ενιαία. Κάθε διαφορετική εξέλιξη θα είναι αρνητική».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης υπερτόνισε την ανάγκη να υπάρχει μία κοινοβουλευτική ομάδα, λέγοντας: «Να πάμε σε μια ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, να είμαστε μια φωνή».

«Εγώ θα ήθελα να πω πως δε μπορούμε να προβούμε σε μια σκηνοθετημένη εξέλιξη του νέου φορέα. Θα πρέπει να ερωτηθούν κόμματα της ΔΗΣΥ για τα περί διάλυσης των κομμάτων», είπε από την πλευρά του ο Απόστολος Πόντας τασσόμενος εμφανώς κατά της διάλυσης των κομμάτων.

Καμίνης: «Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν»

Μια μέρα μετά το debate, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δεν άφησε το ζήτημα να περάσει έτσι και εξαπέλυσε επίθεση σε Γεννηματά- Θεοδωράκη.

«Χθες με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι, για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα  της Κεντροαριστεράς.

«Όμως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του. Δεν γίνεται να προκαταλάβουμε τη διαδικασία και τις αποφάσεις των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Καμίνης και κατέληξε: «Ο κόσμος της παράταξης με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες έχει την ευκαιρία να δώσει εντολή για ένα νέο, ενιαίο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία. Σεβόμαστε την ιστορία όλων και στο όνομά της προχωράμε. Καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες, τον κόσμο της παράταξης, να δώσει την απάντησή του».

Ανδρουλάκης: «Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μια άποψη και μια ενιαία φωνή»

«Αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, τόνισε: «Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μια άποψη και μια ενιαία φωνή. Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς».

Είπε ακόμη πως χθες φάνηκε ότι η κ. Γεννήματα με τον κ. Θεοδωράκη έκαναν μια συμφωνία για να μην ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες την επόμενη ημέρα. «Μέχρι χθες έλεγαν ‘‘μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας’’ και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες όπως είναι σήμερα. Σε ένα νέο εγχείρημα, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες αλλά οι κοινωνικές ανάγκες. Και μια κοινωνική ανάγκη είναι ο ευθύς πολιτικός λόγος, χωρίς περιστροφές. Αυτά που λέμε, αυτά πρέπει να κάνουμε».

Mανιάτης: «Επικίνδυνη η προκαταβολική συμφωνία Θεοδωράκη- Γεννηματά για μη ενοποίηση Κ.Ο. ΔΗΣΥ και Ποταμιού»

Ως «αποκαλυπτική και επικίνδυνη για την πορεία του εγχειρήματος» της ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς χαρακτήρισε από την άλλη σε αποκλειστική συνέντευξή του στο TheCaller ο Γιάννης Μανιάτης τη συμφωνία για «μη ενοποίηση των Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού και μετά την εκλογή νέας ηγεσίας».

Ειδικότερα, όπως σχολίασε ο ίδιος: «Ιδιαίτερα αποκαλυπτική αλλά και επικίνδυνη για την πορεία του εγχειρήματός μας ήταν η πρωτοφανής δήλωση του Στ. Θεοδωράκη και η επιβεβαίωση της  Φώφης Γεννηματά,  ότι υπάρχει προκαταβολική συμφωνία για τη μη ενοποίηση των Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού και μετά την εκλογή νέας ηγεσίας».

«Επειδή είμαι από τους πρώτους που έθεσα θέμα άμεσης ενοποίησης των Κ.Ο. την επομένη της εκλογής, θέλω να δηλώσω ότι αυτή η «συμφωνία» βρίσκεται έξω από κάθε πολιτική και παραταξιακή δεοντολογία. Παραβιάζει την πλειοψηφικά διατυπωμένη θέληση για ενιαία ηγεσία, ενιαία παράταξη, ενιαία κοινοβουλευτική έκφραση του Νέου Προοδευτικού Κινήματος», εξήγησε ο ίδιος.

Ραγκούσης: «Να ανακαλέσουν την κρυφή συμφωνία Γεννηματά και Θεοδωράκης»

Ως "μεγάλη και δυσάρεστη" χαρακτήρισε ο Γιάννης Ραγκούσης "τη χθεσινοβραδινή έκπληξη που προκάλεσαν η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θοδωράκης όταν αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ότι, ερήμην όλων μας, έχουν κρυφά συμφωνήσει την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμίου και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο υποψήφιος για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, υποστήριξε ότι "η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης. Βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις όλων για τη γέννηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης στις 12 Νοεμβρίου".

"Όπως δήλωσα και χθες, δεν μπορώ να θεωρήσω ως ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση. Αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας. Θεωρώ πλέον επιτακτική υποχρέωση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει και ότι θα σεβαστούν την διαδικασία ενοποίησης του χώρου μέσα από τη λειτουργία μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση γεννάται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης που απειλεί τα θεμέλια ενοποίησης", ανέφερε ο ίδιος.

Απάντηση Θεοδωράκη: «Η αντίδρασή τους το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ»

Απάντηση στην κριτική έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με τη συμφωνία του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να μην ενοποιηθούν οι Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τη πρότασή του για την ταυτότητα και το χαρακτήρα του νέου φορέα, «ξαφνιάστηκα με τις αντιρρήσεις. Η αντίδραση του Νίκου (Ανδρουλάκη) και του Γιώργου (Καμίνη) είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Κλιμακώνοντας την ανταπάντησή του στο δήμαρχο Αθηναίων και συνυποψήφιό του για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα είναι λίγο αδιάβαστος. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Αλίμονο να έρχεται να μας κατηγορεί ένας που έρχεται να διεκδικήσει εκ του ασφαλούς την ηγεσία σε στρωμένο έδαφος». Πρόσθεσε μάλιστα δηκτικά: «Αν η Αθήνα είναι σε αυτήν την κατάσταση με ένα Δήμαρχο που δουλεύει όλη μέρα σκεφτείτε αν δουλεύει τις μισές μέρες».

Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι συμφώνησε να υπάρχουν δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Ο κόσμος ψήφισε δύο κόμματα και πρέπει να πάνε μέχρι τις εκλογές και μετά την εκλογή αρχηγού θα συνεργάζονται», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να απωλέσουμε τις δυνατότητες εκπροσώπησης και να διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Έστρεψε τα πυρά του και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας: «Η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί μόνο τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Μέχρι να γίνει το συνέδριο αυτός ο χώρος δεν θα έχει κόμμα; Θα έχει μόνο τον αρχηγό; Επικίνδυνες σκέψεις που δεν ανήκουν στη Δημοκρατία. Ρωτήστε τον κ. Καμίνη και τον κ. Ανδρουλάκη. Αν εκλέγουν ποιος θα τους εκπροσωπεί;».

Send this to a friend