Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Δεν έχει υπάρξει και κάποιο άλλο μοντέλο διαχείρισης κορoνοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μίλησε νωρίτερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να δοθούν εξηγήσεις για δημοσιεύματα περί ύπαρξης διπλών συστημάτων καταγραφής κρουσμάτων.

Δείτε επίσης

Τα αυξημένα κρούσματα φέρνουν νέα μέτρα στην Αττική – Αυτά είναι τα επικρατέστερα

«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να μην υπονομεύει την προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι σεβόμαστε την Βουλή και δεν μένει τίποτα αναπάντητο αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας» επισήμανε αρχικά ο κ. Κικίλιας για να απαριθμήσει τις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ τώρα έχουμε φτάσει τις 1.303. Προχωρήσαμε σε 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εν μέσω πανδημίας. Εχουμε κάνει από την αρχή της Πανδημίας περίπου 4.200.000 τεστ. Προχωρήσαμε στη Λειτουργία νέου Κέντρου Επιχειρήσεων αποκλειστικά για την διαχείριση των ασθενών COVID19 (ασθενών και ασυμπτωματικών) της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ. Προχωρήσαμε στην Αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος και δημιουργία νέου Κέντρου Επιχειρήσεων σε χρονικό διάστημα 4 ημερών στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ-ΒΕ)» είπε στην συνέχεια ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: «Οργανώσαμε, σε συνθήκες πολέμου, μια πρωτοφανή εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να έχουμε εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό μας προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί καθημερινά τόσο την πορεία εμφάνισης νέων κρουσμάτων, όσο και την καθημερινή χρήση των υλικών ΜΑΠ. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή που καθημερινά ενημερώνεται με τα αποθέματα αυτών των προϊόντων ανά νοσοκομείο και φορέα υγείας (αποθήκες Υγειονομικών Περιφερειών) και έχουν δημιουργηθεί δείκτες ανάλωσης ανά είδος για τον καλύτερο προγραμματισμό».

«Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει και κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Κικίλιας για να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει διπλό ή παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

«Ως προς τη λειτουργία του Μητρώου Covid-19. Το μητρώο φτιάχτηκε και λειτούργησε εν μέσω Covid με διατάξεις ΠΝΠ στα τέλη Μαρτίου 2020. Τηρείται κατ’αρχάς από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση και οι φορείς ιχνηλάτησης όπως η Πολιτική Προστασία αλλά φυσικά και όλοι οι φορείς υγείας νοσοκομεία, διαγνωστικά και θεράποντες. Όπως καταλαβαίνετε το μητρώο δεν προϋπήρχε της πανδημίας. Δημιουργήθηκε μέσα σ’αυτήν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κινδύνου από Λοιμογόνους παράγοντες, τη γνωστή επιτροπή των γιατρών.

Ήταν και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του Covid αλλά δεν είναι το μοναδικό. Έχετε μάλιστα αναγάγει το Μητρώο και τον ΕΟΔΥ ως μόνα εργαλεία στην εκτίμηση της πορείας της πανδημίας. Το μητρώο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, είναι όμως ταυτόχρονα το πιο όψιμο και φυσικά πλαισιώνεται από πλήθος άλλων κριτηρίων για την πορεία της πανδημίας. Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το Υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα .

Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και δυστυχώς θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας (νοσοκομείων κλπ) και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες, -που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση – εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους.

Επίσης τα ποσοστά νοσηλειών από Covid, η παρατήρηση των κλινών, των νοσηλευόμενων από τη συγκεκριμένη ασθένεια και των θανάτων μας αποτελούν στοιχεία καθορισμού των συνολικών αποφάσεων σε συνδυασμό με τα ανωτέρω στοιχεία.

Άρα η εικόνα είναι εξαιρετικά σύνθετη, πολυπαραγοντική και ανεπίδεκτη αναίρεσης από τυχόν αστοχίες, παραλείψεις αναγραφής κλπ σε μία από τις εφαρμογές όπως το Μητρώο. Συμπέρασμα: To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση μας έχει βοηθήσει πολύ , είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων» συμπλήρωσε o Βασίλης Κικίλιας.

Αποκάλυψη Ν. Παπανδρέου: «Πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου πλησίασε στη Βουλή τον Γιώργο και του είπε “είσαι παρελθόν”»
Βενιζέλος: Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα Αριστερά
Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη: «Στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο»
Κίνημα Αλλαγής: Αιτία «πολέμου» οι κλειστές διαδικασίες στις εσωκομματικές εκλογές- «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο»
Γιώργος Καραϊβάζ: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για την γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου
Νέο “προσκλητήριο” Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς – Στόχος να έχουν εμβολιαστεί ως τις αρχές Μαΐου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών