Αθήνα

 

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

20220216 eortologio doro 2
Εορτολόγιο 14 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
kikilias 151124

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Έρχονται μετεωρολογικοί σταθμοί και ραντάρ μέσω του ΑΙΓΙΣ

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, γίνεται μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια μέσα από το ΑΙΓΙΣ, το πιο μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών στην ιστορία της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, και τους επόμενους 17 μήνες- ήδη έχει συμβασιοποιηθεί το έργο- θα πάρουμε μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη τη χώρα και τους επόμενους 19 μήνες θα παραλάβουμε ραντάρ. Το έργο είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για υπογραφή», ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε, οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ραντάρ θα αναβαθμίσουν σημαντικά το κομμάτι της πρόληψης και της έγκαιρης προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Οι μετεωρολόγοι μας- της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου και οι ιδιώτες- μέσα από το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό μοντέλο πρόγνωσης του καιρού, μελετούν τα στοιχεία και με επιστημονικό τρόπο προσπαθούν να κάνουν τις προγνώσεις και να μας ενημερώνουν», δήλωσε ο υπουργός ενώ επισήμανε ότι και σήμερα στις 09.00 το πρωί συγκάλεσαν την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες αυτής της κακοκαιρίας, προκειμένου «να δούμε με τους επιστήμονές μας που θα έχουν αξιολογήσει τα νεότερα δεδομένα, αν μας εισηγηθούν να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε:

Δηλαδή την ενημέρωση μέσω του War Room της Πολιτικής Προστασίας, των δημάρχων/αντιδημάρχων του Στρατού, της Αστυνομίας κλπ. ή τη χρήση του 112».

Σε ερώτηση σχετικά «με τα εύσημα που πήρε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από την Κομισιόν για τη γρήγορη υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ», ο υπουργός επισήμανε πως μέσα σε 11 μήνες και με πολλή και σκληρή δουλειά κατέστη δυνατό να δημοπρατηθούν έργα του ΑΙΓΙΣ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, παρά τις δυσκολίες που έχει ένα τόσο βαρύ, πολυσύνθετο και δυσκίνητο πρόγραμμα, με τρεις πηγές χρηματοδότησης- το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Canadair, ελικόπτερα, 1200 πυροσβεστικά οχήματα, 110 drone, σένσορες για τα δάση και τα ρέματα, κάμερες infared για πυρκαγιές στα δάση, εξοπλισμός για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες, τεχνητή νοημοσύνη, 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, κ.ά.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει ό,τι μπορούν τα τελευταία χρόνια για να πάει η πολιτική προστασία σε μια άλλη εποχή, πολύ πιο μπροστά από αυτά που είχαμε και αξιοποιούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπυρική περίοδο, υπογράμμισε ότι «στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών- όπως έχει πει και ο πρόεδρος του Αστεροσοκοπείου ο κ. Πλειώνης- είχαμε την καλύτερη επίδοση από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί φέτος, σε αυτές τις συνθήκες, το σύστημα που φτιάξαμε με τα drones και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, τις έμφορτες εναέριες περιπολίες, την άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων, το νέο δόγμα δασοπυρόσβεσης που εμπλέκει όλες τις δυνάμεις (Πυροσβεστική, Δασάρχες, Στρατό, Αστυνομία, Λιμενικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση), με τις 16 μονάδες δασοκομάντος και τους εθελοντές μας, φτιάξαμε οργανωμένες και δομημένες ομάδες και προστατέψαμε τους συμπολίτες μας».

Ροή Ειδήσεων

s. korea president

15/01/2025 | 21:20

Νότια Κορέα: Άγνωστος αυτοπυρπολήθηκε κοντά στην υπηρεσία έρευνας όπου κρατείται ο συλληφθείς πρώην πρόεδρος της χώρας

15/01/2025 | 21:15

Κάρμεν Ρουγγέρη για κριτική Διαμαντάκου: «Θεωρώ θετικό αυτό που είπε»

15/01/2025 | 21:10

Γαλλία: Δεκάδες συνδικάτα αποχωρούν από το «X» ανησυχώντας για τις «δημοκρατικές παρεκκλίσεις» του Έλον Μασκ
afisa

15/01/2025 | 21:00

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου: Ανδρέας Λινός και Άγγελος Ρεπαπής στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

15/01/2025 | 20:53

Bloomberg: Ο Πούτιν θα απαιτήσει από την Ουκρανία να μην γίνει ποτέ μέλος του NATO

15/01/2025 | 20:50

Ο κόσμος δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την επιστροφή του Τραμπ, εκτός από τους πολίτες στη Δύση
grammeli 2

15/01/2025 | 20:45

Γιώργος Λιάγκας – Αφροδίτη Γραμμέλη: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή εκπομπή με… παραπανίσια φώτα» (βίντεο)

15/01/2025 | 20:40

Επιβεβαιώνει τα σενάρια για εκ νέου προεδρική υποψηφιότητα Ερντογάν ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ

15/01/2025 | 20:25

Αφροδίτη Γεροκωνσταντή: «Δέχομαι ύβρεις, ο κακοποιητής δεν σταματά»
kosovo

15/01/2025 | 20:20

Σερβία-Κόσοβο: Λουκέτο σε δομές τους σερβικού κράτους έβαλε η αστυνομία του Κοσόβου

15/01/2025 | 20:15

Κάτια Δανδουλάκη: «Δεν έχω δικό μου σπίτι, ζω στο νοίκι»

15/01/2025 | 20:10

Οι «πρόσφυγες του TikTok» συρρέουν στην κινεζική εφαρμογή RedNote
kikilias 990x660 1

15/01/2025 | 19:50

Κικίλιας για Τασούλα: Με την ευγένεια και το πολύ υψηλού επιπέδου χιούμορ του, έχει καταφέρει να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες στο Κοινοβούλιο

15/01/2025 | 19:45

Μάξιμος Μουμούρης για Κάλλας: «Έμαθα ότι η πρεμιέρα μας πήγε πολύ καλά, μπράβο μας»

15/01/2025 | 19:40

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για Διαμαντάκου: «Δεν μπορεί να γράφει κριτική ο καθένας, όταν δεν έχει ιδέα από μυθοπλασία»
mitsotakis diaggelma 150125
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Κώστα Τασούλα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
androulakis2 121124
Επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για τους αγρότες – «Οι πολιτικές της κυβέρνησης επιτείνουν την ερήμωση της υπαίθρου»
tasoulas 150125
Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο πολιτικός που πρότεινε ο πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
tasoulas sakellaropoulou 150125
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
tasoulas2 040723
Τασούλας: Κορυφαία τιμή και ευθύνη η πρόταση του πρωθυπουργού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
tsoukalas 150125
Τσουκαλάς: Καταθέτουμε δική μας πρόταση – Αφήνουμε τον κ.Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς