• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 11:19

Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

ΚΙΝΑΛ: Απ' έξω... ηρεμία, από μέσα φουρτούνα – Η ηγεσία διαψεύδει προσέγγιση με ΣΥΡΙΖΑ, η βάση και τα στελέχη «βλέπουν» άλλα πράγματα...

Η (χλιαρή) διάψευση της Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το ραντεβού Φλαμπουράρη-Γείτονα μπορεί ν’ αποκατέστησε φαινομενικά την ηρεμία και την τάξη στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά στο εσωτερικό κάθε άλλο παρά νηνεμία και ευταξία επικρατούν.

Η (χλιαρή) διάψευση της Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το ραντεβού Φλαμπουράρη-Γείτονα μπορεί ν’ αποκατέστησε φαινομενικά την ηρεμία και την τάξη στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά στο εσωτερικό κάθε άλλο παρά νηνεμία και ευταξία επικρατούν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς πλείστα στελέχη διερωτώνται... φωναχτά πλέον εάν υπάρχει ψήγμα αλήθειας στα σενάρια και, εν τέλει, προς τα πού πάνε τα πράγματα.

Τα πρώτα δείγματα, άλλωστε, της γραμμής που χαράσσει η ηγεσία κάθε άλλο παρά διαψεύδουν στην πράξη την ανακωχή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ναι μεν πράγματι η συμπόρευση δεν μπήκε ποτέ στο «τραπέζι» ακόμη και ως ενδεχόμενο, αλλά τα γεγονότα επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών. Όπως η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ για τη 13η σύνταξη και την πρώτη κατοικία, αλλά και η ανακοίνωση διά στόματος της Φώφης Γεννηματά ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση.

Όλα αυτά θα μπορούσαν, δηλαδή, να διαβαστούν κάλλιστα κατ' αυτόν τον τρόπο, ήτοι μια ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών. Ίσως πάλι και όχι, όπως διαβεβαιώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, απ' όπου ομολογούν πάντως ότι, εκτός από τις διακηρύξεις για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, η πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει και το σκάφος... μπατάρει. Διότι με αιχμή τα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, το ΚΙΝΑΛ έχει αρχίσει να σηκώνει το τελευταίο διάστημα τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και να ξεχνά τις αντιπαραθέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του ως κυβέρνηση ή για την περίφημη «μάχη της Κεντροαριστεράς».

Έντονες ζυμώσεις στο παρασκήνιο

Κάπως έτσι, οι συζητήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ μεταξύ τους μονοπωλούνται από το ερώτημα «αν θα τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», λαμβάνοντας υπόψιν τους και το... στενό μαρκάρισμα που θ' ασκήσει εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και του ρόλου της Προοδευτικής Συμμαχίας ο Αλέξης Τσίπρας. Και είναι πολλοί εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι το «χάδι» του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία, δεδομένου πως η εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ διέπεται ξεκάθαρα από αντι-ΣΥΡΙΖΑ διαθέσεις.

Πολλώ δε μάλλον όταν, στην περίπτωση που η Χαριλάου Τρικούπη «κλείσει το μάτι» στην Κουμουνδούρου, η βάση αυτή δεν θα δίσταζε ακόμη και να εγκαταλείψει το ΚΙΝΑΛ με προορισμό τη ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πριν από τις εκλογές εκφράσει την πρόθεσή του να «καταλάβει» το ζωτικό χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου που μονοπωλούσαν από την εποχή του Κώστα Σημίτη η Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ και τώρα ορέγεται και ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ορισμένα εξ αυτών των στελεχών μιλούν ανοιχτά για έλλειμμα ενημέρωσης όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ηγεσία, βάζοντας στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της όποιας προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στη βάση του περίφημου ραντεβού Φλαμπουράρη-Γείτονα. Οι ίδιοι θυμίζουν ότι ομόφωνα αποφασίστηκε από τα συλλογικά όργανα η αυτόνομη πορεία τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΙΝΑΛ και πως οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής θα έπρεπε να συζητηθεί και να αποφασιστεί με ανάλογο τρόπο.

Send this to a friend