Αθήνα

 

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xatzisavvas
Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Αυτές είναι οι προτάσεις του για τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α’ κατοικίας

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Αναλυτικά η πρόταση του ΚΙΝΑΛ και η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:1) Η σοβαρή κρίση που-ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της ΝΔ της Καραμανλικής περιόδου –έπληξε την χώρα το 2009, άφησε το αποτύπωμά της και στο Τραπεζικό Σύστημα, αλλά και στα «κόκκινα» δάνεια.

Η κρίση, αλλά και η πολιτική αλόγιστης παροχής δανείων από τις Τράπεζες που προηγήθηκε, οδήγησαν δανειολήπτες και επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Διόγκωσαν τα «κόκκινα δάνεια», οδήγησαν σε 2 ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών (για να προστατευθούν οι καταθέσεις των πολιτών) και στα γνωστά προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία.

2) Η αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεων των δανειοληπτών, δημιούργησε και τον κίνδυνο πλειστηριασμών και απώλειας ακόμη και της Α’ κατοικίας τους, που τυχόν αποτελούσε εγγύηση του δανείου.

Για να προστατεύσει την κατοικία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών που έπληξε η κρίση από τους πλειστηριασμούς, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον Ν. 3869/2010.

Ο Ν. 3869/2010 σε συνδυασμό με τον Ν. 4224/2013, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα τόσο για την προστασία της Α΄ κατοικίας, όσο και για την διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους προς τις Τράπεζες.

Ευνόητο ότι στα κριτήρια των Νόμων δεν περιλαμβάνονταν οι περιπτώσεις δόλιας άρνησης εξόφλησης υποχρεώσεων, από τα άτομα που είχαν την οικονομική δυνατότητα.

3) Με τις προσπάθειες κυρίως των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (και εν συνεχεία και των Κυβερνήσεων που συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ) και χάρις στις θυσίες του Ελληνικού λαού, έγινε δυνατή η αντιμετώπιση της κρίσης και φθάσαμε στο κατώφλι της εξόδου από τα Μνημόνια.

Δυστυχώς η τυχοδιωκτική πολιτική των Τσίπρα/Βαρουφάκη το 2015, έφεραν και πάλι την κρίση στην οικονομία, οδήγησαν σε παρατεταμένη ύφεση και στα νέα Μνημόνια.

Την κρίση πλήρωσαν και πάλι επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.

Αυτό σε συνδυασμό με την μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις Τράπεζες (και τα capital controls), δημιούργησε την ανάγκη μιας νέας και ιδιαίτερα επώδυνης ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα των τυχοδιωκτισμών περί «σεισάχθειας» και του λαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση με τις διαδικασίες που επέλεξε, οδήγησε στο σκάνδαλο της απώλειας 20 δις ευρώ από το Δημόσιο (τους Έλληνες φορολογούμενους), τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους μετόχους των Τραπεζών.

Παράλληλα με την επιλογή της Κυβέρνησης να παραδώσει με Νόμο τις Διοικήσεις των Τραπεζών στους ξένους, ενέτεινε τα προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες.

4) Στα 4 χρόνια της θητείας της η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ (σήμερα ΣΥΡΙΖΑ με ακροδεξιά περιτρίμματα και γυρολόγους), δεν έπραξε απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σήμερα το 45% των συνολικών δανείων, την ώρα που σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνιο, κινούνται στο 10% (Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Ως αποτέλεσμα οι Τράπεζες αδυνατούσαν να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις αδηγούνται σε ασφυξία ή σε λουκέτα και οι δανειολήπτες βιώνουν την ανασφάλεια του κινδύνου των πλειστηριασμών.

Το Κίνημα Αλλαγής προχώρησε έγκαιρα στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αναδιάρθρωση του Ιδιωτικού χρέους (των κόκκινων δανείων).

Με προστασία των έντιμων δανειοληπτών και εξαίρεση από την όποια προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει:

-Προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.

-Πάγωμα των οφειλών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

-Αναδιάρθρωση των Στεγαστικών Δανείων, με χωρισμό της οφειλής σε ενήμερη και παγωμένη. Η αποπληρωμή της ενήμερης οφειλής, θα συνεπάγεται αντίστοιχη διαγραφή της παγωμένης οφειλής.

-Οι οφειλές των επιχειρήσεων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, σε Τράπεζες και Δημόσιο θα περιέλθουν στη διαχείριση ειδικού πιστωτικού Ιδρύματος (Bad Bank), με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια με σκοπό μία συγκροτημένη πολιτική αναδιάρθρωσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση και πάλι στάθηκε ανίκανη και αδύναμη να αξιοποιήσει τις προτάσεις μας ή να βρει εναλλακτικές λύσεις. Εναπόθεσε τα πάντα στην γραφειοκρατία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που δεν λειτούργησε, δεν έδωσε λύση.

Και το πρόβλημα διογκώθηκε εις βάρος της οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Γι’ αυτό και θεωρούμε απαράδεκτες τις αναφορές του κ. Δραγασάκη περί «νέας ανακεφαλαιοποίησης» (με χρήματα του ελληνικού λαού), που εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στην Οικονομία και στους καταθέτες.

Τους προειδοποιούμε: Να μην τολμήσουν. Γιατί θα αναλάβουν τεράστιες ευθύνες.

Έχουν κατατεθεί προτάσεις στην ίδια κατεύθυνση με την δική μας από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Τ.Χ.Σ. Η κυβέρνηση οφείλει το ταχύτερο να τοποθετηθεί.

5) Στο διάστημα της διακυβέρνησης τους οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «ξήλωναν» μεθοδικά όλο το δίκτυ προστασίας, που είχε νομοθετήσει και εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία της Α΄ κατοικίας των μικρομεσαίων δανειοληπτών/

Στόχος να ανοίξει ο δρόμος για γενικευμένους πλειστηριασμούς σύμφωνα με τις επιταγές των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

«Τελευταίο οχυρό» αποτελούσε ο Ν. 3829/2010, τον οποίο παρέτειναν μόνο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2019.

Τώρα τρέχουν τελευταία στιγμή υπό την πίεση των γεγονότων, την απειλή των πλειστηριασμών και βεβαίως εν όψει των βουλευτικών εκλογών για λύσεις-μπαλώματα, ώστε να «καλυφθούν» από την λαϊκή κατακραυγή.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη λόγω της ρευστότητας των εξελίξεων, ποιο θα είναι το τελιό σχέδιο τους.

Και πάλι όμως το Κίνημα Αλλαγής παρεμβαίνοντας ενεργά στις εξελίξεις κατέθεσε Πρόταση Νόμους στις 13/11/2018 (και ειδική τροπολογία πριν λίγες ημέρες) με το οποίο ζητούμε:

Α) Την παράταση του Ν. 3869/2010 για ένα ακόμη έτος.

Έτσι ώστε οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να αιτούνται την ρύθμιση των οφειλών τους προς τα Ειρηνοδικεία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της κατοικίας τους.

Β) Την απαγόρευση πλειστηριασμών Α’ κατοικίας των δανειοληπτών εφόσον:

-Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

-Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα (αφού αφαιρεθούν φόροι και εισφορές) είναι ως 25.000 για τον έγγαμο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και 15.000 για τον άγαμο.

-Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ (Αντικειμενική αξία) και οι καταθέσεις της τα 15.000 ευρώ.

-Ειδικά για πολύτεκνους και ανάπηρους, τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 10%.

-Οι οφειλέτες κατά την διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού, καταβάλλουν προς εξόφληση τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους εφόσον αυτό είναι ως 15.000 ευρώ ετησίως (και 20% για το υπερβάλλον εισόδημα).

Για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα μέχρι του ποσού του επιδόματος ανεργίας, παρέχεται δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Αυτή είναι η πρότασή μας και με βάση αυτή θα αποτιμήσουμε την διάταξη που τυχόν θα φέρει η Κυβέρνηση στην Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

30/11/2023 | 00:53

Νικολέτα Βλαβιανού: «Μου έδιναν εκατομμύρια για μία γυμνή φωτογράφιση»

30/11/2023 | 00:47

Εκτάκτως στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Στόχος του η παράταση της ανακωχής με τη Χαμάς

30/11/2023 | 00:36

Europa League: Ο Παναθηναϊκός παίζει τα… ρέστα του στο «Ceramica»
lotto

30/11/2023 | 00:21

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση 2470

30/11/2023 | 00:19

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:14

Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…
(1200 × 600 px) (3)

30/11/2023 | 00:12

30 Noεμβρίου: Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου

30/11/2023 | 00:09

Ο καιρός της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:04

Tα ζώδια της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου
231129235012

29/11/2023 | 23:50

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής στον Ολυμπιακό: Νοκ άουτ ο Γιόβετιτς

29/11/2023 | 23:37

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμη 14 ομήρους

29/11/2023 | 23:26

Αδ. Γεωργιάδης στην παρουσίαση του Rebrain Greece: «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα βελτιώνονται οι θέσεις εργασίας»
 Ελιας 2 1

29/11/2023 | 23:15

Γη της Ελιάς: Και επισήμως χώρια ο Λυκούργος και η Χάιδω

29/11/2023 | 23:11

Eρυθρά Θάλασσα: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος

29/11/2023 | 22:52

Κ. Μητσοτάκης για Σούνακ: «Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά πολιτικά της Βρετανίας»
skre
Σκρέκας: Μειωμένες οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη – Έρχεται το «Καλάθι» για το τραπέζι των Χριστουγέννων
mitsotakis
Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ – Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις
androulakis
Ανδρουλάκης: Έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας μετά τη Βουλγαρία σε όλη την ΕΕ
Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ: «Είχα 20% πιθανότητες να ζήσω»
megaro maximou 291123
«Τα έχουμε πει όλα, δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε, επιθυμούμε καλές σχέσεις», απαντά η Αθήνα στον Σούνακ
stefanos kasselakis 291123
Στέφανος Κασσελάκης: «Φτιάχνουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ των μελών» – Το γκάλοπ με τα 9 ερωτήματα