Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ford Kuga 1,5 diesel 120hp – Σε μια πίστα crosskart με το κατάλληλο εργαλείο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα Αλλαγής: Η συμφωνία των Πρεσπών, οι αποχωρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ & οι «φωνές» για συνέδριο… ΠΑΣΟΚ

Απανωτές ήταν οι παραιτήσεις αλλά και οι αποχωρήσεις νέων και παλιών στελεχών από το Κίνημα Αλλαγής, το  τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχουν και ερωτηματικά και έντονος προβληματισμός, για το αν θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες και άλλες…

Την αρχή είχε κάνει ο Άγγελος Τόλκας

Αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Οκτώβριο η απόφαση του Άγγελου Τόλκα να παραιτηθεί από Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, διατυπώνοντας την έντονη δυσφορία του για τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. «Η έως τώρα πολιτική πορεία μου στους κόλπους της δημοκρατικής παράταξης αποδεικνύει πως προτεραιότητά μου αποτελεί η πολιτική, η θεσμική λειτουργία και η δουλειά στο προσκήνιο με ενότητα και πολυφωνία. Με αυτές τις αξίες αδιαπραγμάτευτες υπηρέτησα τον πολιτικό χώρο μας, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, από τις θέσεις του Γραμματέα Παιδείας και Γραμματέα Αυτοδιοίκησης με στόχο να κάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή ξανά. Ευθύνη όλων μας είναι να ακολουθούμε στρατηγικές που ενισχύουν την δυναμική και κάνουν ευδιάκριτο το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής. Με μεγάλη μου απογοήτευση, μια σειρά γεγονότων, που εξήγησα δημόσια κατά τη θεσμική διαδικασία της Θεσσαλονίκης στις 6/10/2018, καθιστούν αδύνατο να συνεχίσω το παραπάνω έργο. Όπως σας έχω ήδη προαναγγείλει, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής και την Επιτροπή Ψηφοδελτίων των τοπικών εκλογών.  Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τις αρχές και ιδέες του χώρου μας, την ανανέωση και την ενίσχυση της πολιτικής» υπογράμμιζε στην επιστολή παραίτησής του.

Θάνος Μωραΐτης: «Δεν θα είμαι υποψήφιος – Η παράταξη είναι σε οριακό σημείο»

Λίγο μετά την ανακοίνωση μέρους των υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρώην βουλευτής, υφυπουργός και στέλεχος του κόμματος Θάνος Μωραΐτης προχώρησε σε μία ανακοίνωση – βόμβα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια των προσεχών εθνικών εκλογών.

«Αντί να βγούμε ΜΠΡΟΣΤΑ, εγκλωβιζόμαστε καθημερινά εδώ και ένα χρόνο σ’ έναν δικό μας μικρόκοσμο. Δεν έχουμε αντιληφτεί το οριακό σημείο που βρισκόμαστε. Θεωρήσαμε ότι 210.000 πολίτες έδωσαν κάποιου τύπου λευκή επιταγή» ανέφερε, με νόημα, στην αιχμηρή επιστολή του. Μάλιστα, ο Θάνος Μωραΐτης υπογράμμιζε, πως: «Η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει ΤΩΡΑ πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Plan B δεν υπάρχει για τον χώρο».

Αιχμηρή δήλωση παραίτησης και από Λευτέρη Παπαγιαννάκη

Ο αντι-δήμαρχος Αθηναίων, αρμόδιος για ζητήματα μεταναστών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης αποχώρησε πρόσφατα από το Κίνημα Αλλαγής διαφωνώντας με τη στάση του για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε σύντομη δήλωσή του ο υιός του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, έστειλε επιστολή παραίτησης από το Κίνημα Αλλαγής στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας, ότι: «Η επί της αρχής διαφωνία μου με την στάση του κινήματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και οι πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών αλλά και της ίδιας της Προέδρου για τους υποστηρικτές της συμφωνίας είναι δύο από τους λόγους. Οι ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες δεν αρμόζουν σε μια παράταξη που θέλει να λέγεται προοδευτική και προφανώς δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια διεύρυνσης του χώρου μέσω συναινέσεων. Η αλλαγή παραδείγματος απαιτεί τόλμη και ανοιχτούς ορίζοντες και όχι αποκλεισμούς αφορισμούς και περιορισμό στα γνωστά και οικεία».

Παραιτήθηκε και ο Λάμπρος Ρώσσης

Την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες και ο Λάμπρος Ρώσσης, γραμματέας μεταφορών και δικτύων του ΠΑΣΟΚ, με μια αιχμηρή επιστολή για τις επιλογές της ηγεσίας του κινήματος. Στο κείμενο του ο ίδιος έκανε μια αναδρομή στη δική του πορεία στο ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «δεν γίνεται να ανεχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος το σφιχταγκάλιασμα με το Μητσοτάκη και το νεοφιλελευθερισμό». Ο Λάμπρος Ρώσσης τόνιζε ότι «το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ απέτυχε γιατί ταυτίστηκε με τον δεξιό κατήφορο», κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές σε όμοιες ανακοινώσεις του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ και στα «καλά λόγια του Αδωνι και των ακροδεξιών της ΝΔ», συμπληρώνοντας, ότι πιστεύει «σε μια ενιαία Κεντροαριστερά που θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων», υποσχόμενος, μάλιστα, ότι «σήμερα ξεκινά ένας νέος κύκλος και ένας νέος αγώνας»…

«Καρφιά» και από Νίκο Τσολακίδη

Την παραίτησή του από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε προ ημερών και ο πολιτευτής Έβρου Νίκος Τσολακίδης. Σε επιστολή προς τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι είναι προσχημαντική η ανανέωση που εξαγγέλθηκε καθώς «η παλαιά φρουρά αρνείται να κάνει ένα βήμα στο πλάι, ώστε νέα πρόσωπα, με σύγχρονες απόψεις και ιδέες, να δώσουν στον γερασμένο πολιτικό χώρο μας, ώθηση και πνοή δημιουργίας». Επίσης, συμπλήρωσε, ότι: «Είναι αδιανόητο να προβάλλεται -όπως συμβαίνει έντονα τις τελευταίες ημέρες,- το δίλημμα της ακυβερνησίας στις επερχόμενες εκλογές, από την παράταξη της επώδυνης υπεύθυνης επιλογής. Το όργανο της διορισμένης κεντρικής επιτροπής, της οποίας και εγώ είμαι μέλος, δεν είναι ένα εργαλείο διαβούλευσης και συγκερασμού διαφορετικών απόψεων, αλλά έχει μετατραπεί σε ένα σώμα χειροκροτητών των ομιλιών των δικών σας και της αρχηγού, δίχως ουσιαστική παρέμβαση στη χάραξη πολιτικής, με μόνη αρμοδιότητα να επικυρώνει δια βοής τις αποφάσεις ενός μικρού διευθυντηρίου που διοικεί το Κίνημα Αλλαγής».

Έντονη ήταν και η κριτική από την η συνδικαλίστρια και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη. Στην επιστολή παραίτησης της από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Καραγιάννη, υπογραμμίζει ότι διαφωνεί απόλυτα με τις στρατηγικές επιλογές της Φώφης Γεννηματά που έχουν ταυτίσει το ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας, μάλιστα την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, για «βοναπαρτισμό» και χρεώνοντας της, ότι έχει μετακινήσει την παράταξη προς τα δεξιά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ σε ζητήματα όπως το αίτημα για πρόωρες εκλογές, η συμφωνία των Πρεσπών και οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο, παραιτήθηκε από την ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και ο Αντώνης Γκριμότσης, μετά την αδράνεια του κόμματος, στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα για την θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

«Πιστέψαμε, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει δεκανίκι, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ» σημείωσε αιχμηρά στην επιστολή του, ενώ σε ό,τι αφορά τον ίδιο, δήλωσε ότι οι ανοχές σε πολιτικές παλινδρομήσεις για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, έχουν περιορισθεί και δεν έχει καμία πρόθεση να μετέχει σε πολιτικούς χειρισμούς. Τέλος, υπενθυμίζει ότι στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει τον πολιτικό χώρο και «την Πρόεδρο (σ.σ Φώφη Γεννηματά) μετά την ηχηρή επανεκλογή της», εκφράζοντας, παράλληλα, την πίστη του στη νέα γενιά στελεχών του ΚΙΝΑΛ.

Και στο ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας, όμως, υπήρξαν τον περασμένο μήνα τρεις παραιτήσεις από την Νομαρχιακή Επιτροπή. Ο λόγος για τους: Άγγελο Αγραφιώτη, Νατάσα Οικονόμου και Φώτη Λαμπρινίδη, που διαφώνησαν με την επιλογή της ηγεσία του κόμματος να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του νομού δύο πρόσωπα που «διάκεινται θετικά στη δημοτική αρχή του Αχιλλέα Μπέου». Στην επιστολή παραίτησής του, μάλιστα, ο Α. Αγραφιώτης, σημειώνει, ότι: «Τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα από το παρελθόν, αυτοί που η κοινωνία απέρριψε, εξακολουθούν να κινούν τα νήματα έχοντας στήσει τους δικούς τους προσωπικούς μηχανισμούς» , κάνοντας λόγο για κομματικό παρασκήνιο και κρυφές συναντήσεις, στις οποίες μοιράζουν θέσεις και προνόμια.

Τι λένε στο ΚΙΝΑΛ

«Για λόγους επάρκειας κάποιοι άνθρωποι δεν πήραν αυτό που ζήτησαν, και για αυτό αποχώρησαν» αναφέρουν με νόημα από την Χαριλάου Τρικούπη, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα στελέχη.

Όσο για  την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου αλλά και τις διαφορετικές απόψεις για την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνουν, πως: «Εμείς σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις μέσα στο κόμμα, δεν τους θεωρούμε προδότες. Ο λόγος διαγραφής του κ. Θεοχαρόπουλου δεν ήταν το «Ναι» στις Πρέσπες αλλά ότι αυτό σηματοδοτεί τη στήριξή του στην κυβέρνηση». Τέλος, ξεκαθαρίζουν, πως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οφείλουμε να οριοθετήσουμε τον χώρο μας».

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φωνές μέσα στο κόμμα που ζητούν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως δεν έχει νόημα η διάλυση του ιστορικού κόμματος, αλλά η επανεκκίνησή του. Από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος αναφέρουν, πάντως, πως ο στόχος του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο, είναι ενιαία κομματικά όργανα, κάτι που δεν συνεπάγεται με… διάλυση των κομμάτων που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.

[inline_article order=”1″]

Την ίδια ώρα, κανείς δεν γνωρίζει πως θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με το δικό του κόμμα, το ΚΙΔΗΣΟ. Σύμφωνα πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξει συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου και εκεί θα «πέσουν στο τραπέζι» όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Ένα, είναι πάντως σίγουρο: Το επόμενο διάστημα, οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά θα είναι πολλές και καθοριστικές για τον χώρο…

Παναγιωτόπουλος: Και δεύτερος ναύσταθμος στην Κρήτη!
Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά ο Πομπέο – Η σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η ενόχληση της Άγκυρας και οι νάρκες στις διερευνητικές επαφές
Τα μηνύματα της επίσκεψης Πομπέο – Γιατι η Αθήνα θεωρεί ότι δικαιώνονται οι θέσεις της απέναντι στην Άγκυρα
Στην Ελλάδα ο Πομπέο: «Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα» – Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια (BINTEO)
Παύλος Γερουλάνος: «Ο Δήμος χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας»
Γιαννούλης κατά Μπογδάνου για καταλήψεις: «Ακροδεξιό απολειφάδι, οι ανοησίες του προσβάλλουν την ελληνική κοινωνία»