Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κίνημα Αλλαγής: Ποια ονόματα συζητούνται για τη θέση του νέου Γραμματέα και της Επιτροπής Ψηφοδελτίων

  • Η ειδική αποστολή του Κινήματος Αλλαγής μετά το Συνέδριο
  • Η επιλογή προσώπων για τα σημαντικά πόστα

Με την δύσκολη και ειδική αποστολή της επιλογής των προσώπων που θα ηγηθούν της μάχης για την συγκρότηση του νέου φορέα και των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, εγκαινιάζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά τη μετασυνεδριακή περίοδο.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Μέσα στις επόμενες μέρες και σίγουρα πριν το Πάσχα φιλοδοξεί να έχει συνθέσει τον βασικό κορμό του Κινήματος Αλλαγής και να έχει αναθέσει ρόλους σε συνεννόηση με τα κορυφαία στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου. Δέχεται πολλές εισηγήσεις από κάθε πλευρά και η ίδια απαντά επαναλαμβάνοντας τη φράση της δευτερολογίας της στο Ιδρυτικό Συνέδριο ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα της». Η ερμηνεία πάντως που δίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι καταρχάς ότι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σχεδιάζει παράλληλες παρεμβάσεις και δράσεις τόσο για την ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος όσο και για την «διάδοση» των πολιτικών με τις οποίες θα στηρίξει τον στόχο της δυναμικής ανόδου προς τις εθνικές εκλογές. Άπαντες στο Κίνημα γνωρίζουν ότι το στοίχημα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς πριν απ' όλα και σε καθημερινή βάση πρέπει να πετύχουν την ενοποίηση των δυνάμεων πριν τις «πρώτες συστάσεις» που έγιναν μεταξύ των κομμάτων και των ανθρώπων τους κατά το διήμερο Ιδρυτικό Συνέδριο.

Τα επιτελεία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου έχουν αναλάβει ήδη δουλειά. Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και οι κύριοι Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Ανδρουλάκης και Καμίνης ασχολούνται από την πρώτη στιγμή δια των επιτελείων τους με την σύνθεση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής της προοδευτικής παράταξης στην οποία με βάση την ποσόστωση που συμφωνήθηκε το περίπου 33% (τουλάχιστον) θα είναι γυναίκες. Που σημαίνει ότι γράφουν και σβήνουν ονόματα για να συμπληρώσουν το παζλ και κυρίως να μην αποκλειστούν στελέχη της «πρώτης γραμμής» από το λεκανοπέδιο και την περιφέρεια, από την αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό, από διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους.

Έμπειρα, βέβαια, στελέχη θυμίζουν ότι η σύνθεση των οργάνων συνοδεύονται σχεδόν πάντα από γκρίνιες και παράπονα, καθώς είναι αδύνατη εκ των πραγμάτων η συμμετοχή όσων επιθυμούν στην Κεντρική Επιτροπή ή στους κρίσιμους Τομείς του κόμματος. Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι μπορεί και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει προκύψει η συγκρότηση της νέας Κεντρικής Επιτροπής αλλά και η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τα καθοριστικής σημασίας καθήκοντα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο νέος Γραμματέας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τις εισηγήσεις που έχουν φτάσει στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά ο νέος Γραμματέας πρέπει να συνδυάζει πολλές ιδιότητες και να συμβολίζει εκτός από την οργανωτική και πολιτική ικανότητα και την προσπάθεια ανανέωσης του πολυκομματικού φορέα.

«Πολυκομματικός μεν αλλά καλά οργανωμένος δε», λέει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για το νέο φορέα που έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας καθώς όπως επισημάνθηκε και από την Φώφη Γεννηματά στο Συνέδριο οι εκλογές μπορεί να γίνουν από... αύριο μέχρι τον Μάιο του 2019.

Για τη θέση του νέου Γραμματέα, παρότι έχουν ακουστεί ήδη κάποια ονόματα, το «κλειδί» αφορά καταρχάς ένα από τα ασυμβίβαστα του Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρώτος Γραμματέας του νέου φορέα δεν μπορεί να είναι και βουλευτής. Δηλαδή δεν θα επιλεγεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Ένας από τους λόγους που γράφτηκε και ψηφίστηκε στο Καταστατικό η ρύθμιση αυτή είναι ότι ο Γραμματέας θα πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να συγκροτήσει το κόμμα ανά την Ελλάδα- άρα χρειάζεται πολύ χρόνο εκτός βουλής, οι εργασίες της οποίας είναι επίσης εξαιρετικά απαιτητικές. Οι γνωρίζοντες βέβαια τονίζουν ότι ήταν και μια λύση για να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων και για να επιλεγεί ένα πρόσωπο από νεότερες ενδεχομένως γενιές.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες αν και έχουν ακουστεί περισσότερο τα ονόματα δύο πρώην βουλευτών, των κ.κ. Άγγελου Τόλκα και Μιχάλη Κατρίνη αλλά και του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη, συζητείται να προταθεί η θέση του Γραμματέα στον Κώστα Τριαντάφυλλο, δικηγόρο με έδρα την Χίο, που προέρχεται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και έχει παρότι είναι από τα στελέχη της νέας γενιάς με εμπειρία σε διάφορους τομείς της παράταξης και γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία και στα άλλα κόμματα, όπως στο Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και την ΔΗΜΑΡ. Σημαντική θεωρείται και η επιλογή του κοινού εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής που με το προφίλ και τις δυνατότητές του πρέπει να αποδίδει με ακρίβεια το αποτέλεσμα της συμπόρευσης των διαφορετικών δυνάμεων της προοδευτικής παράταξης.

Πρόσωπο-κλειδί είναι και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων- ο άνθρωπος δηλαδή που μαζί με μια μικρή ομάδα θα αναλάβει να σκανάρει όλα τα στελέχη από κάθε γωνιά της χώρας για να συγκροτήσουν στην συνέχεια ισχυρά ψηφοδέλτια. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του έμπιστου της ηγεσίας προσώπου πρέπει να είναι λοιπόν η εμπειρία και η δυνατότητα της σύνθεσης και όχι των αποκλεισμών. Στο παρελθόν σχετικό ρόλο είχαν αναλάβει οι κ.κ. Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης και άλλοι.

Send this to a friend