Αθήνα

 

9 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αγρίνιο: Ελεύθερος ο τράπερ με το πιστόλι – Του επέβαλαν πρόστιμο €600

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Κίνημα”: Έχουν το θράσος να συσκοτίζουν το σκάνδαλο των κυβερνήσεων Καραμανλή

Τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ1 μετά την απόφαση για τη σύσταση προκαταρκτικής για την υπόθεση Novartis, σχολιάζει με

Τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ1 μετά την απόφαση για τη σύσταση προκαταρκτικής για την υπόθεση Novartis, σχολιάζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Το “Κίνημα” συνιστά στον κ. Τζανακόπουλο: “Αν αναζητά πολιτικές ευθύνες ας κοιτάξει στον καθρέφτή του και τον περίγυρό του”

“Εκεί θα συναντήσει όλους εκείνους που με τις επιλογές τους, με πρώτον το σημερινό πρωθυπουργό, συγκαλύπτουν απροκάλυπτα και προκλητικά αυτόν που έχει ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ, για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2 δις ευρώ το 2004 στα 5,5 δις ευρώ το 2009.”, αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: “Εκεί θα συναντήσει όλους εκείνους που καταψήφιζαν κάθε απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 3 δις ευρώ το χρόνο.

Εκεί θα συναντήσει όλους εκείνους, που αντί να ντρέπονται που κυβερνάνε με Καμμένους και Παπαγγελόπουλους, έχουν το θράσος να συσκοτίζουν ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ των κυβερνήσεων Καραμανλή. Τότε που η Ελλάδα έφτασε να δαπανά για το φάρμακο, όσο η Ισπανία με σχεδόν πενταπλάσιο πληθυσμό”.

Η ανακοίνωση καταλήγει: “Εκεί θα συναντήσει όλους εκείνους που το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν, είναι να κατασκευάζουν ενόχους, γιατί αλλιώς δεν μπορούν οι ίδιοι να υπάρχουν.

Εκεί θα συναντήσει όλους εκείνους που έκαναν κάθε δημοκράτη και αριστερό να ντρέπεται.

Όλα τα άλλα, δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις”.

Τι είχε αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος: 

Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής όπως αποφασίστηκε χτες, αποτελούσε το μοναδικό θεσμικό βήμα που μπορούσε να γίνει από τη μεριά του κοινοβουλίου ώστε ακριβώς να μην υπάρξει καμία απολύτως σκιά. τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “όταν διαβιβάζεται μια δικογραφία στο κοινοβούλιο με τέτοια ανατριχιαστικά στοιχεία που θα κριθούν τελικά και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής και κατά την έρευνα της δικαιοσύνης, η μοναδική επιλογή που είχαμε ήταν ακριβώς η συνεδρίαση της Ολομέλειας για να αποφασίσει τη συγκρότηση της Επιτροπής”.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έδωσε αφορμή στην αντιπολίτευση να στέκεται σε διαδικαστικά θέματα με αποτέλεσμα να χαθεί η ουσία της υπόθεσης, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει χαθεί και τόνισε ότι “το γεγονός ότι η αντιπολίτευση επέμεινε στη διαδικασιολογία ήταν ένας τρόπος για να αποφύγει ακριβώς την ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τα ζητήματα που θίγονται αυτές τις μέρες με επίκεντρο το σκάνδαλο Novartis και τον τρόπο που το χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις έως το 2015. “Αυτό που είπαμε από την αρχή ήταν ότι θα ακολουθήσουμε όλες τις θεσμικές διαδικασίες”, είπε, τονίζοντας πως δεν καταλαβαίνει ποια είναι η θεσμική παρατυπία που καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, υπογράμμισε ότι “θεσμικά ατοπήματα είναι οι απειλές εναντίον μαρτύρων, οι μηνύσεις κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, η προσπάθεια εκφοβισμού και άμεσης παρέμβασης στη δικαιοσύνη και τίποτε από αυτά δεν έχει κάνει η κυβέρνηση”. “Όλα αφορούν την αντιπολίτευση και πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα που αρχίζουν να διεκδικούν ξανά ηγετικούς ρόλους”, τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι “δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο (σ.σ. για πρόωρες εκλογές) και πως “βασικός μας στόχος είναι η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία που φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας και το σύνολο της στρατηγικής μας καθορίζεται από τον μεταμνημονιακό ορίζοντα”. “Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάμε σε εκλογές πριν από τη λήξη της 4ετίας”, τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας έρευνας, η δικογραφία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αυτό που υπάρχει είναι οι καταθέσεις μαρτύρων και μια σειρά από άλλα στοιχεία που σε κάθε περίπτωση αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για να ξεκινήσει η προκαταρκτική επιτροπή να διερευνά και να βγάλει το πόρισμά της. Σημείωσε πως το εάν αυτές οι ενδείξεις είναι αρκετές, ικανοποιητικές για την άσκηση ποινικής δίωξης, αυτό θα το αποφασίσει καταρχήν η Επιτροπή εφόσον έχει τη σχετική αρμοδιότητα, και αν όχι θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Για το εάν θα κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, επισήμανε ότι αυτό θα το αποφασίσει η προκαταρκτική επιτροπή. Σχετικά με το εάν αρκεί ένας μήνας για να υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής, είπε πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προεξοφλήσουμε, ότι θα το αποφασίσει η Επιτροπή στη βάση και του υλικού που έχει στη διάθεσή της και που μπορεί να προκύψει κατά τις διαδικασίες της Επιτροπής. Είπε πως γνώμη του είναι ότι καταρχήν ένας μήνας μπορεί να είναι αρκετός, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να προεξοφληθεί.

Στο ερώτημα γιατί δεν συμπεριλήφθηκε ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι δεν υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων ούτε κάποια άλλη καταγγελία, πέραν της μήνυσης που κατέθεσαν εναντίον του δύο πολιτικοί του αντίπαλοι, Λοβέρδος και Χριστοφιλοπούλου.

Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ποινικοποίησε την υπόθεση και πως μιλάμε για μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Εξήγησε ειδικότερα πως το γεγονός ότι μπορεί να ασκήσει κανείς πολιτική κριτική για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε το σύνολο της κυβέρνησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 είναι προφανές, ωστόσο η ποινικοποίηση της διαπραγμάτευσης ή των πολιτικών επιλογών είναι κάτι διαφορετικό. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε και κατά του Αντώνη Σαμαρά που “προανήγγειλε περί τα δέκα ειδικά δικαστήρια εναντίον του πρωθυπουργού”.

Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η παρουσία του στον ‘Αρειο Πάγο, σχολίασε πως εάν γνώριζε τη διαδικαστική φάση που βρίσκεται η δικογραφία δεν θα επέλεγε να πάει και πως όμως, δεδομένων των δημοσιευμάτων που υπήρχαν στον Τύπο του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τη διαδικαστική φάση, είχε την υποχρέωση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να ρωτήσει την εισαγγελέα του ΑΠ ακριβώς για τη διαδικαστική φάση στην οποία βρίσκεται η έρευνα και για το αν και κατά πόσον θα διαβιβαστεί ή αναμένεται η διαβίβαση κάποιου φακέλου στη Βουλή. Δεν ήταν επομένως ουσιαστική η συζήτηση που είχε, πρόσθεσε. Για το εάν ήταν λάθος οι δηλώσεις Παπαγγελόπουλου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως οι υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν απολύτως το πολιτικό δικαίωμα να σχολιάζουν πολιτικώ τω τρόπω μια υπόθεση που θα αποτελέσει για το επόμενο διάστημα ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας. “Δεν είναι θεσμικό ατόπημα αυτό”, τόνισε.

Για το εάν οι πολιτικές ευθύνες αφορούν και την περίοδο 2004-2009, σημείωσε ότι “οι πολιτικές ευθύνες αφορούν όλες τις κυβερνήσεις από το 2000 και μετά, τουλάχιστον και μέχρι το 2015, καθώς με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία, όλη την περίοδο εκείνη μέχρι τουλάχιστον το 2010 οι υπερκοστολογήσεις μπορεί να στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ”. “Και προφανώς”, συνέχισε, “οι πολιτικές ευθύνες αφορούν και την κυβέρνηση Σημίτη και την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου μετέπειτα και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που αποτελούν το κέντρο αυτού του σκανδάλου, τουλάχιστον απ’ ό,τι προκύπτει μέχρι στιγμής”.

“Η Ελλάδα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα διπλωματικά μέτωπα ανοικτά”

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ότι δεν υπάρχει καμία πίεση προς την ελληνική πλευρά για λύση. Τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα και τη γείτονα να βρουν μια κοινή συμβιβαστική αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα κάνει καλό και στις δύο χώρες αλλά και στο σύνολο των Βαλκανίων. “Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα διπλωματικά μέτωπα ανοικτά”, υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την άποψη του και πως από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν δηλώσει με ποια θέση προσέρχεται η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις. Συνέστησε υπομονή, να δούμε ποια θα είναι η πρόταση λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές “και από εκεί και πέρα να κάνουμε όλοι τις τοποθετήσεις μας”.

Παρότι τις τελευταίες μέρες έχει υπάρξει μια αποκλιμάκωση, υπάρχει προφανώς προβληματισμός, είπε για τα ελληνοτουρκικά. Τόνισε ότι πράγματι αυτή τη στιγμή η Τουρκία, ενώ θα μπορούσε κανείς να την υποτιμήσει λέγοντας ότι λειτουργεί με όρους θυμικού, γοήτρου, νευρικότητας, έχει στρατηγικό σχέδιο το οποίο προφανώς επικαθορίζεται από το Κουρδικό. Ανοίγει, είπε, πάρα πολλά μέτωπα και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να έχει περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα στην προσπάθειά της να επιλύσει το κεντρικό ζήτημα που την απασχολεί.

Υπογράμμισε ότι αύριο στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας και του Έλληνα πρωθυπουργού και του κ. Αναστασιάδη.

“Επιμένουμε στην έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης”

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, πάρα πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αρκετές κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν μια αρκετά σαφή άποψη και προτιμούν μια καθαρή έξοδο που δεν θα περιλαμβάνει την προληπτική γραμμή στήριξης. “Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο και το βασικό σενάριο στη βάση του οποίου διαπραγματευόμαστε μετά και την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017”, σημείωσε.

“Επιμένουμε στην έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης”. Γιατί, σημείωσε, τον ρόλο αυτής θα παίξει το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργεί η χώρα και με βάση την απόφαση του Eurogroup και τις εκταμιεύσεις που κάνει ο ESM μετά το πέρας κάθε αξιολόγησης, αλλά και με τις εξόδους στις αγορές που δείχνουν ότι έχουμε σιγά-σιγά τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το ελληνικό χρέος χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Σημείωσε δε ότι και η Moodys στην ανάλυση της προβλέπει και προτείνει ακριβώς την πορεία εξόδου που προτείνει και η κυβέρνηση, δηλαδή μια έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

Ροή Ειδήσεων

valasis 2801

28/01/2023 | 23:31

Ηλίας Βαλάσης: «Λύγισε» μιλώντας για τον Γ. Αρναούτογλου! «Δυνατή ψυχή και παλικάρι που αξίζει σε αυτόν τον κόσμο της τηλεόρασης»

28/01/2023 | 23:16

Θεσσαλονίκη: Είχε χάσει το σκύλο του από το 2017 και όταν το βρήκε ξανά, τόν θυμήθηκε και όρμησε πάνω του «ξετρελαμένο» από χαρά!

28/01/2023 | 22:57

Qatargate: Ο Παντσέρι είχε παραπονεθεί στον Τζιόρτζι επειδή η Καϊλή μιλούσε με την «Ολλανδέζα»-Η ίδια έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα
ioannidou maria 2801

28/01/2023 | 22:44

Μαρία Ιωαννίδου: Μού λέει ο Δαλιανίδης «για μάσα την τσίχλα σου Μαράκι» και πήρα τον ρόλο!

28/01/2023 | 22:32

Χιόνισε στο 12% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας – Η πρόβλεψη για συνέχιση των χιονοπτώσεων

28/01/2023 | 22:22

Ερντογάν: «Το 2018 μηδένισα το… κοντέρ, μπορώ να ξαναγίνω πρόεδρος»
papakaliatis 2801

28/01/2023 | 22:02

Παπακαλιάτης: Δεν ψωνίστηκα για το Netflix, αλλά αγχώθηκα για τον 2ο κύκλο- Είναι η πιο ολοκληρωμένη μου δουλειά

28/01/2023 | 21:48

Λένα Μαντά: Με έπιασε κλάμα όταν άκουσα για τις χημειοθεραπείες. Δεν έβαλα ποτέ περούκα, γιατί δεν μπορώ το δήθεν

28/01/2023 | 21:30

Απασφάλισε η Μαρινέλλα! «Δείξε το στρινγκ στον γκόμενο σου στο κρεβάτι, στην παραλία, όχι στην πίστα»

28/01/2023 | 21:17

ΕΛ.ΑΣ. για συγκέντρωση Χρυσής Αυγής: Δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί εάν πιθανολογείται διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής

28/01/2023 | 20:59

Ανεστάλησαν οι συζητήσεις Τουρκίας – Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά το κάψιμο του Κορανιού

28/01/2023 | 20:35

Καρολίνα Καλύβα: Το μήνυμα όλο νόημα για τις… αξέχαστες στιγμές μετά την αποχώρησή της από το Survivor All Star!
kalpi ekloges

28/01/2023 | 20:19

Εκλογές 2023: Πως οι αναποφάσιστοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Τι έδειξε η δημοσκόπηση της MRB

28/01/2023 | 20:02

Βρετανία: 14χρονη υπέστη ανακοπή αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της

28/01/2023 | 19:42

Ζέφη Δημαδάμα: Δεν θα είμαι υποψήφια βουλευτής σε αυτές τις εκλογές αλλά θα συνεχίσω να δίνω μάχες για το ΠΑΣΟΚ
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης για αναβάθμιση από τη Fitch: Είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα
«Ντροπή κ. Μπακογιάννη»: Ο Γερουλάνος τον καταγγέλλει ότι συναίνεσε για συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής
Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης
androulakis politiko simvoulio 2801
Ανδρουλάκης: Θέατρο σκιών στη Βουλή – Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις αλλά διμέτωπο με τα κακώς κείμενα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
kalpi ekloges
Εκλογές 2023: Πως οι αναποφάσιστοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Τι έδειξε η δημοσκόπηση της MRB
Γεωργιάδης: Αν ο Ερντογάν ερχόταν νύχτα, τα Rafale και τα Viper θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία