Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Όλα τα πιθανά σενάρια

Οι 16 του ΣΥΡΙΖΑ και τα πολλά παραβάν τον Μάη του 2019

Σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών και του ανασχηματισμού της κυβέρνησης ανασύρονται και πάλι, μετά την κίνηση 16 κυβερνητικών βουλευτών να καταθέσουν τροπολογία για την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές τον Μάη του 2019.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

“Στην πολιτική η επόμενη μέρα είναι πάντα μια διαφορετική μέρα”, τονίζει πάντως κορυφαίο στέλεχος θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη κατανόησης των συνεχών διεργασιών που άλλοτε επιταχύνουν και άλλοτε μεταθέτουν τις ημερομηνίες καθοριστικών “γεγονότων” στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο.

Εντούτοις η τελευταία εξέλιξη και όλες οι σχετικές ενδείξεις φανερώνουν τις διευρυμένες ζυμώσεις που συντελούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και έχουν πυρήνα την προετοιμασία της κορυφαίας μάχης των εθνικών εκλογών σε συνάρτηση με τις κάλπες των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών τον επόμενο χρόνο. Τα εκλογικά σενάρια κουμπώνουν επίσης με τον σχεδιασμό για ένα διευρυμένο ανασχηματισμό πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός στις 8 Σεπτέμβρη- και εκεί θα προχωρήσει στις εξαγγελίες που ο χαρακτήρας τους έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας μάλιστα την Δευτέρα στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πιθανή απόφαση για την ίδρυση αυτόνομου Υπουργείο Βιομηχανίας- η αναφορά αυτή λέγεται ότι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη των διεργασιών του παρασκηνίου για την δυναμική επανεκκίνηση που επιδιώκει πρώτα απ' όλα το Μέγαρο Μαξίμου. Πριν δηλαδή ο κ. Τσίπρας προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών θα θελήσει, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης ανακατεύοντας την τράπουλα και αξιοποιώντας νεότερα στελέχη και βουλευτές.

Δεν πέρασε δε απαρατήρητο το ότι την ομιλία του πρωθυπουργού στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος παρακολούθησαν από τις πρώτες σειρές και πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά- όπως ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Ο διεμβολισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της αξιοποίησης στελεχών από την ευρύτερη προοδευτική παράταξη είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός κυβερνητικός στόχος για την προσέγγιση μεγάλης μερίδας αναποφάσιστων ψηφοφόρων που καταγράφεται στις έρευνες κοινής γνώμης. Θα γίνει ανασχηματισμός μετά την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου και σίγουρα πριν την φετινή ΔΕΘ;

“Τώρα, τι θέλετε να κάνω; Να σας προαναγγείλω ανασχηματισμό; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Όπως καταλαβαίνετε και όπως ξέρετε πολύ καλά, ο ανασχηματισμός είναι μία αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού. Εκείνος θα αποφασίσει, εάν και πότε θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Στο “βαθμολόγιο” υπουργών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε χθες με συνέντευξή του και ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Πάνος Ρήγας ο οποίος φανέρωσε αρκετά κομμάτια από το παζλ υπογραμμίζοντας ότι: “Σε ερώτηση για το αν το «βαθμολόγιο» αυτό θα το λάβει υπόψη του ο πρωθυπουργός για έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό: «Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη γνώση και δεν χρειάζεται μόνο αυτό. Είναι γνώστης στο τι χρειάζεται, πότε χρειάζεται να γίνουν ορισμένα πράγματα και από εκεί και πέρα η αρμοδιότητα είναι του ίδιου του πρωθυπουργού πότε, αν και κάτω από ποιους όρους, γίνεται και πρέπει να γίνει ένας ανασχηματισμός. Όταν θέλεις να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα της συλλογικότητας.»

Είναι ωστόσο πασιφανές ότι όσο και αν αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στον σχεδιασμό για την ώρα και το προφίλ ενός νέους ανασχηματισμού, η κορυφαία απόφαση αφορά στην διεξαγωγή των εθνικών εκλογών- γι αυτό και η πρωτοβουλία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάσουν το παζλ ξεκινώντας από τις αυτοδιοικητικές κάλπες θεωρείται μια καλά προμελετημένη και προσυνεννοημένη κίνηση. Ένα λοιπόν από τα σενάρια που προκύπτει δείχνει προς την διεξαγωγή εθνικών εκλογών στήνοντας ακόμη ένα παραβάν δίπλα σε εκείνα των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών στις 26 Μάη. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την μείωση ή όχι των συντάξεων και την δυνατότητα άλλων κοινωνικών παροχών. Τα μηνύματα δεν είναι απορριπτικά- ο Πιέρ Μοσκοβισί με την σημερινή συνέντευξή του στο “Έθνος” αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την μη περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019 αν και δίνει απαντήσεις για το θέμα με πολύ προσεκτικό τρόπο.

Εάν και εφόσον οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα τότε είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018ή γύρω στον προσεχή Γενάρη. Φυσικά την ροή των πραγμάτων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος που θα χρειαστεί ο Ζόραν Ζάεφ για να περάσει στην χώρα του τις συνταγματικές αλλαγές- εφόσον βέβαια καταφέρει να εξασφαλίσει την στήριξη των ψηφοφόρων του για την επίλυση του Μακεδονικού μέσω του δημοψηφίσματος που θα γίνει ή στο τέλος του Σεπτέμβρη ή στις αρχές του Οκτώβρη.

Αναφερόμενος εν τω μεταξύ ο κ. Τσίπρας στην αναπτυξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων από την Σύνοδο του Λονδίνου τόνισε ότι: “Και, βεβαίως, συζητήθηκαν και προτάθηκαν ιδέες που αφορούν την οικονομική ενίσχυση για έργα που αφορούν τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προκειμένου να ενισχυθούν διασυνοριακές υποδομές, αλλά και η επιχειρηματικότητα στις δύο πλευρές. Θέλω με δύο λόγια να πω ότι από αυτή τη Σύνοδο αναδεικνύεται η δυνατότητα και η προοπτική που μπορεί να έχει η χώρα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Κυρίως, όμως, αναδεικνύεται η προοπτική που μπορεί να έχει  η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη, ως επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα οικονομική των Βαλκανίων, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, η περιοχή εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη Βαλκανική.”.

Να σημειωθεί τέλος ότι κρίσιμη παράμετρος για τα βήματα προώθησης της επίλυσης του Μακεδονικού είναι και η τωρινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η πιθανή πρόσκληση ένταξης προς τα Σκόπια.

Send this to a friend