• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 01:14

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Τρικυμία» στην κυβέρνηση από τις γαλλικές φρεγάτες

«Άδειασε» τον Κουβέλη ο Πάνος Καμμένος, διαψεύδοντας τη συμφωνία

Σε ενδοκυβερνητικό ζήτημα εξελίσσεται το αλαλούμ με τη φημολογούμενη παραχώρηση των δύο φρεγατών από τη Γαλλία στην Ελλάδα, καθώς ο Πάνος Καμμένος διέψευσε σχετικά και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο τον υφιστάμενό του στο Πεντάγωνο, Φώτη Κουβέλη.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης<

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον αναπληρωτή του, τόνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γαλλία για παραχώρηση φρεγατών.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε πως το μόνο που υπάρχει είναι μια κατ' αρχήν συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο τα κέρδη της Γαλλίας από τα ελληνικά ομόλογα να μην επιστραφούν (μέσω ΕΚΤ) στην Ελλάδα, αλλά να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν συνέργειες των δύο χωρών στην αμυντική βιομηχανία. Συγκεκριμένα - κατά τον κ. Καμμένο - στη ναυπήγηση φρεγατών ή άλλων πολεμικών πλοίων, αλλά στην Ελλάδα και επ' ουδενί στη Γαλλία ή στο επίπεδο της παραχώρησης από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης.

Το σενάριο Καμμένου έρχεται έτσι σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωσε δημοσίως - και υποστήριζε μέχρι χθες το βράδυ, μέσω κύκλων του - ο κ. Κουβέλης, περί ενοικίασης δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM από το Πολεμικό Ναυτικό με τη μέθοδο του leasing και μάλιστα άμεσα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Άμυνας «άδειασε» τον αναπληρωτή του και ως προς το δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο είχε σπεύσει να επιβεβαιώσει ο κ. Κουβέλης, σχετικά με την παραχώρηση των φρεγατών από τη Γαλλία στην Ελλάδα. «Το δημοσίευμα περιείχε λεπτομέρειες που ούτε εγώ γνώριζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως εξακολουθεί να αποτελεί επιθυμία της κυβέρνησης η υλοποίηση της συμφωνίας. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και των δημοσιονομικών περιορισμών που της έχουν τεθεί, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κι έτσι έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση ως προς το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, τουλάχιστον για τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν έως το 2021.

Send this to a friend