Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κυβέρνηση: Αλλαγή συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ για να υποστηρίξουμε την ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της γείτονος χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας ως ερμηνείες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σημερινό δημοσίευμα της «Εστίας» με τίτλο «Ελευθέρας FYROM στο ΝΑΤΟ με ρήτρα διεθνούς ευθύνης».

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής. Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων». «Όπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» σημειώνουν.

«Συνεπώς, τα όσα αναφέρονται ερμηνευτικά στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

ΝΔ: Δεν συμφωνούμε να τα δίνει όλα η Ελλάδα και να παίρνει σε δόσεις

Λίγο νωρίτερα από τη ΝΔ επισήμαναν πως είναι προφανές ότι τέτοια συμφωνία δεν περνάει στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε χθες να υπενθυμίσει τις κόκκινες γραμμές, τοποθετώντας και πάλι την αλλαγή του Συντάγματος ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ και η Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ υπενθύμισε τις πάγιες θέσεις του κόμματός της, που αποκλείουν την οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία.

«Είναι προφανές ότι μέχρι τώρα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαρροές που εμφανίζουν την ελληνική πλευρά να αποδέχεται, να δίνει προκαταβολικά το πράσινο φως και για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και να παίρνει με δόσεις, τη συμμόρφωση στο πεδίο του erga omnes. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, όπως υπάρχει μέχρι τώρα στις δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν είναι αυτό που προτείνει η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, όσο και στην αποδοχή της ονομασίας  η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις. Είμαστε λοιπόν, σε τελείως άλλο μήκος κύματος, μένει να δούμε τη συμφωνία ωστόσο, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει επαναλαμβάνω ότι φαίνεται ότι, ελληνική πλευρά η Ελλάδα, δίνει προκαταβολή τα όπλα της, δηλαδή με το να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. να πάρει ημερομηνία, και να της δώσει το πράσινο φως να μπει στο ΝΑΤΟ, και περιμένει να πάρει με δόσεις, τη συμμόρφωση, άγνωστο αν αυτό θα συμβεί», δήλωσε την Δευτέρα, 14 Μαίου, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Για «υποκρισία» κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ

Την ίδια στιγμή, για «υποκρισία» που «αγγίζει το όριο της προκλητικότητας» σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ.

Αφορμή, το γεγονός -όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ- ότι η ΝΔ, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετέχει σε πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», την ίδια ώρα που διατυμπανίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γείτονα χώρα. «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα, το οποίο αναδεικνύει πλήρως τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό της ΝΔ» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, δηλαδή την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, αγγίζει το όριο της προκλητικότητας.

Την ίδια στιγμή που η ΝΔ και ο επικεφαλής της, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση του θέματος, υποχωρώντας από την εθνική θέση που είχε διαμορφωθεί το 2008, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο η ΝΔ είναι μέλος, υποστηρίζει με πλήρη επισημότητα εκδηλώσεις που αναφέρουν τη γείτονα χώρα με το όνομα "Μακεδονία". Συγκεκριμένα, στο φυλλάδιο της καμπάνιας με τίτλο "Brussels tastes the Balkans", που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη του ΕΛΚ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία συμμετέχουν 9 εστιατόρια από 9 χώρες των Βαλκανίων, η πΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα "Μακεδονία".

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η ΝΔ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί την επίλυση του επίμαχου ζητήματος και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε χρήση του όρου "Μακεδονία" από τη γείτονα χώρα, μετέχει, μέσω του ΕΛΚ, σε πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία". Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα, το οποίο αναδεικνύει πλήρως τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό της ΝΔ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, το ΕΛΚ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις και να προβούν στις αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις».

Send this to a friend