• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 01:17

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το «κλειδί» του ΔΝΤ

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το χρέος και τα μέτρα

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ με φόντο την Κομισιόν εξελίσσεται αυτές τις ώρες για το ελληνικό ζήτημα και την «γέφυρα» μετάβασης της Αθήνας από τα μνημόνια στην «επόμενη μέρα».

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει «εδώ και τώρα» λύση για το χρέος και η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ ροκανίζει τον χρόνο και «σκέφτεται» τις εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβρη.

Πρόκειται για ένα από τα σενάρια, που είχε στο νου της η κυβέρνηση, ωστόσο απέφευγε να πιστέψει ότι θα το βρει τελικά μπροστά της. Τι λέει αυτό το σενάριο; Ότι η φόρμουλα στην οποία θα καταλήξουν τελικώς οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα κρίνει εν πολλοίς και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό- όπως και τον χρόνο των εκλογών. Διότι θα είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση με το Διεθνές να αποχωρεί ή να παραμένει -έστω και ως τεχνικός σύμβουλος- στο ελληνικό πρόγραμμα. Ένα από τα σενάρια λοιπόν, μοιάζει εξαιρετικά με την εικόνα να τσακώνονται τα βουβάλια και να την πληρώνουν στο τέλος τα βατράχια. Και αυτό φαίνεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Πολ Τόμσεν.

Ο σκληρός παίκτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί σύντομα συμφωνία με την Ευρωζώνη για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Σε εκδήλωση συγκεκριμένα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. “Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους”, τόνισε ο κ. Τόμσεν αναγνωρίζοντας ότι παραμένουν ακόμη πολλά κενά κομμάτια στο ίδιο παζλ. 'Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ έχει ζητήσει ρύθμιση του χρέους χωρίς «προαπαιτούμενα» και δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων όπως και μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα.

Από την άλλη η Γερμανία, έχοντας τα δικά της εσωτερικά θέματα, δεν θέλει «αυτόματα» μέτρα για το ελληνικό χρέος. Επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για μια φόρμουλα που θα δίνει ελάφρυνση του χρέους μόνο αν εκπληρώνονται προαπαιτούμενα, δημοσιονομικοί στόχοι, μεταρρυθμίσεις και κυρίως αποκρατικοποιήσεις. Αντιθέτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει- και το έχει κάνει απολύτως σαφές- ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος με αυτόματο τρόπο και παρά πολύ σύντομα: μέχρι το Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας, δηλαδή μέχρι τις 24 Μάη!

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι μέχρι τότε πρέπει καταρχάς να έχει «καθαρίσει» με τα προαπαιτούμενα- οποιαδήποτε καθυστέρηση θα βγάλει εκτός τροχιάς τον σχεδιασμό για το χρέος και το αναπτυξιακό σχέδιο και εν τέλει για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο. Το μόνο σίγουρο αυτήν την στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει πιστοληπτική γραμμή κι ότι στο μόνο που επιμένει είναι στην γρήγορη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Άλλωστε όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις η απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι «ζήτημα μηνών»- που σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος των έντονων διαβουλεύσεων, μαζί με την αγωνία της ελληνικής πλευράς για την έκβαση της υπόθεσης.

Είναι πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε στην περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει να διεκδικήσει την ακύρωση των μέτρων του 2019 και του 2020. Δηλαδή να μην εφαρμοστεί ποτέ η μείωση των συντάξεων για το 2019 και η μείωση για το αφορολόγητο για το 2020 ή και νωρίτερα. Σε αυτήν την περίπτωση λέγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα διατηρήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές για την διεξαγωγή εκλογών κοντά στη λήξη της τετραετίας.

Η παραμονή όμως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά αποκλείεται σημαίνει ότι ναι μεν θα ισχύσουν τα ψηφισμένα μέτρα αλλά και ότι ταυτόχρονα θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο να εγκαταλείψει την άκαμπτη θέση για το χρέος. Κάποιοι λένε πάντως ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μάη και δεν καταγραφούν δείγματα γραφής για το συνολικό πακέτο, τότε δύσκολα θα αποδειχθεί σταθμός εξελίξεων η συνάντηση των υπουργών των Οικονομικών υπό τον Μάριο Σεντένο στις 21 Ιούνη. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάντως ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στους υπουργούς του ότι πρέπει να τρέξουν τα προαπαιτούμενα- το μήνυμα εστάλη στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και μέσω της επιστολής του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει «κλειδώσει» την απόφαση να συγκαλέσει μέσα στα προσεχή 24ωρα (ίσως την άλλη εβδομάδα) υπουργικό συμβούλιο για να παρουσιάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο»- αυτό που περιμένει η αντιπολίτευση πριν την προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή στις 23 Μάη...

Send this to a friend