Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

«Κλήρωσε» για Βόρεια Μακεδονία: Ποια τα επόμενα βήματα και πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Ο κύβος ερρίφθη. Το τηλεφώνημα που έγινε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα από τον Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα σφράγισε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων και πυροδότησε εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Γράφει ο Αιμίλιος Ππερδικάρης

Το όνομα που προκρίθηκε είναι το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με χρήση έναντι όλων (erga omnes) και τη δέσμευση εκ μέρους της πΓΔΜ για συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να εκλείψουν τα αλυτρωτικά στοιχεία. Ως προς τη γλώσσα και την ταυτότητα, προκρίνεται το «μακεδονική», με τη υποσημείωση πως υπάρχει σλαβική καταγωγή, ώστε να διαχωρίζεται από την αρχαία ελληνική Μακεδονία.

Η συμφωνία προϋποθέτει επίσης την κύρωσή της από τη Βουλή των Σκοπίων άμεσα, ούτως ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εν όψει των Συνόδων Κορυφής στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου. Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο η διενέργεια δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα και η συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους της. Μόνον τότε και εφόσον έχουν εκπληρωθεί αυτοί οι όροι, η συμφωνία θα έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Στο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού έκανε λόγο για «μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», σημείωσε πως «προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί, αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων».

Προς τούτο, υποστήριξε ότι «το όνομα Severna Makedonija θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους. Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"».

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Έχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Εθνική γραμμή επί δύο δεκαετίες. Erga omnes και αλλαγή συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλυτρωτικές αναφορές», σημείωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, σημείωσε πως «με αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Κατά τον κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας άκουσε κυρίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά ότι επιφυλάσσονται να δουν πρώτα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας - το οποίο θα αποσταλεί στα κόμματα από την κυβέρνηση αύριο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Παρασκευή τη Βουλή σε ειδική ημερήσια διάταξη, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί αύριο το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε ζητήσει. Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για το ζήτημα. Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να «κλειδώσει» και η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες το Σάββατο, κατά την οποία θα υπογραφεί η συμφωνία από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη: Oι αντιδράσεις Νίμιτς, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τη συμφωνία 

Send this to a friend