• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 22:31

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα

Κλήθηκε εκτάκτως στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα- Εκφράστηκε «έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις»

Κάθε μέρα και ένα νέο «επεισόδιο» γράφεται στις πολύπαθες Ελληνορωσικές σχέσεις, που μάλλον περνούν την χειρότερη φάση τους, μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Σήμερα εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς. Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη για να δοθούν εξηγήσεις για τις σκληρές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Ζαχάροβα αλλά και για την σκληρή απάντηση της Αθήνας

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για συζήτηση σε ήπιους τόνους, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Σύμφωνα πάντως με το Sputnik ο Έλληνας πρέσβης εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για τα αντιρωσικά σχόλια από την Αθήνα! Κάνει λόγο επίσης για δυσαρέσκεια της Ρωσίας μετά την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Η επίσημη δήλωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς  στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις 2 Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δυο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις και υποστήριξε πως «θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα».

Επιπλέον, η Ζαχάροβα διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απείλησε τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες». «Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

«Η Ελλάδα μας απογοήτευσε με την απέλαση»

Σημειώνεται, πως νωρίτερα σήμερα, ο Αντρέι Μάσλοβ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της ελληνικής πλευράς να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, ενώ σημείωσε οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής».

Το χρονικό της κόντρας Ελλάδας- Ρωσίας

Σημειώνουμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που είναι οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών και η απόφαση της Μόσχας να ακυρώσει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα. Επιπλέον, η Μόσχα έχει αποφασίσει αλλά δεν έχει ανακοινώσει «αντίμετρα» για τις απελάσεις ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αναφορικά με την πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα είχε αποφασίσει να χαμηλώσει τους τόνους χαρακτηρίζοντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου το συμβάν «λήξαν», ωστόσο η ένταση πήρε και πάλι διαστάσεις μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ που οδήγησε σε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και ανακοινώσεις και τις δύο πλευρές. Η Μόσχα επανήλθε ανακοινώνοντας την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, κάτι που οδήγησε  εκτάκτως τον Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι δύο άνδρες επί μιάμιση ώρα συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, ωστόσο οι εξελίξεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν..

Όσον αφορά στη συνάντηση αυτή του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ναι μεν ανέλυσαν όλα τα τρέχοντα θέματα αλλά έδωσαν έμφαση και προσοχή στις εξελίξεις με την Ρωσία.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε μετά την συνάντηση ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών κατά τη συζήτηση «υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Send this to a friend