Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Κομισιόν: H έκθεσή της ανοίγει τον δρόμο για εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα

Η έκθεση της Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την Ελλάδα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 και την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η έκθεση της Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την Ελλάδα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 και την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Έτσι, ανοίγεται ουσιαστικά ο δρόμος για την εκταμίευση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησαν για την Ελλάδα μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αμφότεροι αποθέωσαν την Ελλάδα για όσα έχει κάνει όλα τα τελευταία χρόνια, με τον Γάλλο αξιωματούχο να κάνει και αυτοκριτική από πλευράς της Επιτροπής.

Ο Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα «ενθαρρυντική και θετική». «Πολλοί θυμόμαστε ακόμα την κρίση χρέους του 2015 και σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που δημοσιεύουμε μια ενθαρρυντική και θετική έκθεση για την Ελλάδα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το Eurogroup θα συζητήσει το Δεκέμβριο την έκθεση και την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, η Ελλάδα για έκτο συνεχόμενο έτος θα ξεπεράσει το στόχο για το πλεόνασμα και αναμένεται να εκπληρώσει το στόχο και το 2020. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν σταδιακά καταργηθεί, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τραπεζών προκειμένου να μπορούν να δίνουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και πρόσωπα. Επίσης, είπε, ότι έχει ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις της για το 2019, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν προς την ολοκλήρωση της «φιλόδοξης ατζέντας» της.

Από την πλευρά του και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» συμπεράσματα της έκθεσης, στη βάση των οποίων θα κριθεί και η καταβολή στην Ελλάδα περαιτέρω κεφαλαίων, των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα προκειμένου να επιτύχει όλες τις δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019», είπε, σημειώνοντας επίσης, και την εποικοδομητική συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς. Ο ίδιος αξιολόγησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν «θετικό» αντίκτυπο στις «επενδύσεις και στην ανάπτυξη».

Ακόμη, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε το δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα από το 2015, εκφράζοντας, όμως, την επιθυμία να είχε κάνει «περισσότερα» η Επιτροπή για τη χώρα, προκειμένου να έχουν αποφευχθεί κάποια «μέτρα του Eurogroup».

Τέλος, επισήμανε πως η Κομισιόν θα πρέπει να είναι «περήφανη» για το έργο της καθώς αποφεύχθηκε το Grexit, κάτι που αποτελούσε «πολιτική στάση» της Επιτροπής Γιούνκερ η οποία όπως είπε στάθηκε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», ώστε «να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της ευρωζώνης και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωζωνης». «Αυτό ήταν από τα βασικά επιτεύγματα αυτής της Επιτροπής».

Send this to a friend