• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 01:38

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τι κόμμα θέλουν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς

Τα μηνύματα που στέλνουν οι υποψήφιοι προς πάσα κατεύθυνση

    • Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Κώστας Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης αναφέρουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν να έχει ο νέος πολιτικός φορέας

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι τις εκλογές για την Κεντροαριστερά και όλοι οι υποψήφιοι «ξετυλίγουν» με προσοχή τη στρατηγική με στόχο να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν και για αυτό τον λόγο επισκέπτονται περιοχές της χώρας και μιλάνε σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις  που διοργανώνονται.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Όλοι οι υποψήφιοι στέλνουν τα δικά τους μηνύματα που θέλουν και πολλές φορές δεν απευθύνονται μόνο προς την κοινωνία αλλά και προς τους άλλους διεκδικητές της ηγεσίας. Κυρίως μέσα από τα μηνύματα αυτά περιγράφουν τι κόμμα θέλουν, πως το θέλουν και τι πολιτικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί.

Η Φώφη Γεννηματά πρώτη απ’ όλους, ξεκαθάρισε ότι η κούρσα για την αρχηγία στην κεντροαριστερά δεν έχει νικητές και ηττημένους. Τάσσεται συνεχώς υπέρ της ενότητας του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί και γι αυτό  μίλησε για φεουδάρχες και μηχανισμούς που δεν θα έχουν καμία μα καμία θέση στο νέο πολιτικό φορέα.

Από το στούντιο της πρωινής εκπομπής του Σκαι, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, ξεκαθάρισε λέγοντας τα εξής: «Αντιλήψεις βαρόνων και φεουδαρχών υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα κρυφτούμε τώρα. Η λογική των μηχανισμών, της ίντριγκας και της επετηρίδας έδιωξε κόσμο από κοντά μας. Εγώ τελειώνω με όλα αυτά! Η δύναμη βρίσκεται στη βάση της Παράταξης. Δεν πάμε σε παραλυτικές ισορροπίες όπου προσωπικές φιλοδοξίες και ηγετικές ομάδες καθορίζουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Πάμε για έναν φορέα από την αρχή, για ένα κόμμα από την αρχή. Με θεσμική συγκρότηση, δημοκρατική λειτουργία και το λόγο στα μέλη του».

Το δικό του μήνυμα φρόντισε να στείλει και ο Σταύρος Θεοδωράκης εν όψει της δημιουργίας του νέου πολιτικού φορέα. «Πιστεύω ότι στις 12 Νοεμβρίου θα ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Αυτός είναι ο αγώνας μου και γι' αυτό γυρνάω όλη την Ελλάδα. Αν λοιπόν συμβεί αυτό είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια θετική αλλαγή, μια θετική έκρηξη και το κέντρο θα αποκτήσει μια ανανεωμένη ηγεσία που θα έχει σχέση κυρίως με το μέλλον και όχι με το παρελθόν».

Πεποίθηση του δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη είναι ότι  ο νέος φορέας που θα συγκροτηθεί δεν θα πρέπει να είναι ένας συνασπισμός κομμάτων. Ο υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς αναφέρει συνεχώς πως «Θα πρέπει να καταστεί εξαρχής σαφές: θα πάμε συμφωνημένα για ένα ενιαίο και συνεκτικό πολιτικό κόμμα και όχι για μια ομοσπονδία κομμάτων, έναν συνασπισμό.

«Ο κόσμος σήμερα», προσθέτει, «ζητεί καθαρές και σαφείς λύσεις: επιθυμεί μια δημοκρατική ηγεσία και μια ενιαία φωνή εντός και εκτός Βουλής. Οι πολίτες δεν θα μας ακολουθήσουν εάν υποψιαστούν ότι διαιωνίζεται, συγκεκαλυμμένος αυτή τη φορά, ο κατακερματισμός της παράταξης».

Ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι «ο νέος φορέας δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ , γιατί φιλοδοξεί να είναι το αύριο και όχι το χθες».

Τη δική του στρατηγική ξεδιπλώνει και ο υποψήφιος Γιάννης Ραγκούσης. Ο πρώην υπουργός σε όλες του τις ομιλίες αναφέρεται στην αναγκαιότητα της αυτόνομης παρουσίας του νέου φορέα ζητώντας να ξεκαθαρίσουν όλοι οι υποψήφιοι και να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν μακριά από λογικές συγκυβέρνησης όπως στο παρελθόν με τη Ν.Δ στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης εκλεγεί πρωθυπουργός: «Εμείς δεν φτιάχνουμε μια νέα παράταξη για να λύσουμε το κυβερνητικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη. Όχι στην συγκυβέρνηση ναι στην συνεργασία για να λυθούν προβλήματα των πολιτών όπως πχ. το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου ή η μείωση της φορολογίας».

Ο κ. Ραγκούσης πιστεύει όπως αναφέρει πως «Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αυτή δεν θα γίνει αν μπει σε λογική συγκυβέρνησης. Όπως δεν θα γινόταν ποτέ μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, αν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι φτιάχνει το ΠΑΣΟΚ για να συγκυβερνήσει με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Σε πολιτική συγκέντρωση στην Καλαμαριά ανέπτυξε τις απόψεις του  ο υποψήφιος για την κεντροαριστερά Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι πρώτος στόχος που βάζει θα είναι η ένωση της Δημοκρατικής Παράταξης και να ηγηθεί μιας μάχης ενάντια στις καθεστωτικές νοοτροπίες που διέλυσαν την Κεντροαριστερά και βούλιαξαν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη η υποψηφιότητα του δεν αφορά ένα κλειστό κλαμπ στελεχών κι έναν παλαιότερο μηχανισμό εξουσίας. Κατεβαίνει στις εκλογές όπως υποστηρίζει  γιατί θέλει να δει πολλούς ανθρώπους να εντάσσονται στο πολιτικό σύστημα χωρίς να είναι γενόσημα της μιντιοκρατίας, της δημαγωγίας και του πελατειακού κράτους. Τονίζει πως επιδιώκει να γίνει η γέφυρα ώστε η παράταξή μας να εντάξει στο κοινωνικό της δίκτυο όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν στέγη, είναι προοδευτικοί αλλά σήμερα είναι εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση ενός μικρού, φαύλου δικομματισμού.

Σε άρθρο του στην Αthensvoice ο Γιάννης Μανιάτης  τάχθηκε υπέρ της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και αναφέρθηκε στο δικό του πολιτικό «μοντέλο» που επιθυμεί για το νέο πολιτικό φορέα.  «Οι σημερινές ηγεσίες του χώρου, ό, τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Δεν θα ξεκολλήσουμε από το στάσιμο άθροισμα του 8% αν δεν αλλάξουμε τις ηγεσίες, που ήδη δοκιμάστηκαν». Εξήγησε λέγοντας πως «νέα παράταξη, χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται. Θέλουμε όμως νέο ηγετικό πρόσωπο με κοινωνικά ένσημα, με ένσημα δουλειάς, αλλά και με πολιτική ταυτότητα. Όχι ηγεσία των κομματικών εργαστηρίων, όχι ηγεσία του θολού πολιτικού στίγματος».

Το όραμά του για το νέο φορέα της κεντρο-αριστεράς ανέπτυξε και  ο υποψήφιος για την προεδρία του νέου φορέα Απόστολος Πόντας σε κλειστή συνάντηση υποστηρικτών του, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά. «Θέλουμε μια Δημοκρατική Παράταξη που δεν θα έχει σκοπό να κοντράρει τον Σύριζα και την Νέα Δημοκρατία. Μια Δημοκρατική Παράταξη που θα έχει στόχο να καταθέσει μια πρόταση - λύση για το σήμερα και το αύριο της Χώρας. Την εναλλακτική επιλογή είναι που πρέπει να οικοδομήσουμε. Και πρέπει να την οικοδομήσουμε μακριά από ιδεοληπτικές φανφαρολογίες και κομματικά νταηλίκια», ανέφερε.

Τέλος τόσο ο ακαδημαϊκός Κ. Γάτσιος όσο και ο κ. Δημήτρης Τζιώτης πιστεύουν πως η μορφή του νέου φορέα θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική από ότι έχουν τα σημερινά κόμματα. Ο κ. Γάτσιος θεωρεί ότι «Εκείνο που έχει σημασία και που θα καθορίσει την πορεία τού όλου εγχειρήματος είναι να δώσουμε απαντήσεις στα υπαρκτά προβλήματα της χώρας. Εάν επικρατήσει η αντίληψη αναπαραγωγής του Πασοκικού παρελθόντος, ακόμη και με μια ελαφρά διαφοροποιημένη οργανωτική μορφή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση του εκφυλισμού και της παρακμής όλου του κεντρώου δημοκρατικού πολιτικού χώρου.».

Ο έτερος υποψήφιος Δημήτριος Τζιώτης σημειώνει μέσα και από την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο κ. Ν. Αλιβιζάτο, πριν λίγο χρονικό διάστημα πως «η Δημοκρατία είναι η λύση, δεν είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία. Ήρθε η ώρα να απεγκλωβίσουμε το νέο κίνημα από τη χρεοκοπημένη κουλτούρα του κρατισμού και να το παραδώσουμε απελευθερωμένο στην κοινωνία. Για τη διάλυση των κομματικών παρασκηνίων που τα βρίσκουν με το κατεστημένο και  καθιστούν τις διαφορές των κομμάτων ασήμαντες».

Send this to a friend