• Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
  • 12:16

Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις... Βρυξέλλες – Τι υποστηρίζουν πηγές των δύο κομμάτων για την επέτειο εξόδου από τα μνημόνια

Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η ανακοίνωση της Κομισιόν για την επέτειο ολοκλήρωσης των προγραμμάτων στήριξης προς την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Στους πανηγυρισμούς της Κουμουνδούρου απάντησαν με σκληρό τρόπο όχι από το Μαξίμου, αλλά από την οδό Πειραιώς, υποστηρίζοντας ότι οι πανηγυρισμοί αυτοί «προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων».

Από τη ΝΔ υπενθυμίζουν, επίσης, ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «ακόμη και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάχθηκε τίποτα. Αφού επικαλείται ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπενθυμίζουμε ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται επί λέξη ότι: ‘’Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα’’’», καταλήγοντας πως αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τη σειρά της παλεύει για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Νωρίτερα, πηγές από την πλευρά της Κουμουνδούρου εγκαλούσαν το κυβερνών κόμμα για διαστρέβλωση της πραγματικότητας «ως επιλογή και παγιωμένος τρόπος προσέγγισης των πολιτών», υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν «δικαιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Για να καταλήξουν οι ίδιες πηγές: «Επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανσή μας ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, η ΝΔ έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Σε ό, τι αφορά στα στοιχεία που επικαλούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα απτά οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ενδεικτικά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019, όταν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011 έπεσε κάτω από το 18%, έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9 % που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα, διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, την δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης». Μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», αλλά και του Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο και τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια».

Send this to a friend