Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Με κόντρες και ένταση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής!

Με κόντρες για τα διαδικαστικά θέματα ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση είναι η σχετική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας να πραγματοποιηθεί το Σάββατο το μεσημέρι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία εξέφρασε τη διαφωνία της.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε την απόφαση αυτή με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί έξω από τη Βουλή.

«Έχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την . Φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ίδια λογική ήταν και η επιχειρηματολογία του Ανδρέα Λοβέρδου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν έχει να κάνει καθόλου με τι όποιες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται έξω από τη Βουλή. Δεν θα οριστούν οι ώρες που συζητάει Βουλή από το πως κάθε κόμμα έχει τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να πάμε όσο χρειάζεται να εξαντληθούν όλοι οι ομιλητές, σε ωράρια στα οποία η Βουλή δια της πλειοψηφίας θα αποφασίσει. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Ήσασταν προετοιμασμένοι για να σηκωθεί το θέμα και αφού είναι έτσι θα το σηκώσω και εγώ. Πολλοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα μου ζήτησαν αν γίνεται το Σάββατο απόγευμα να πάνε στις περιφέρειες τους. Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν . Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση», επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επανήλθε λέγοτνας ότι θα πρέπει και για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ισχύει ό, τι ίσχυε όταν κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση και τη Βουλή οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλοι την άνεση χρόνου να τοποθετηθούν. Πάντα μετά την μεταπολίτευση η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κρατούσε τρεις μέρες και ολοκληρωνόταν με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί και για την δική μας πρόταση ακριβώς αυτό που εφαρμόστηκε για την δική σας. Είναι υπερβολικό; Είναι άδικο; Είναι ακραίο; Ελπίζω να τηρηθεί για τη Νέα Δημοκρατία αυτό που τηρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν είχε την πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πειράζει η συζήτηση να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, όπως γινόταν πάντα;» τόνισε.

Αν και ο πρόεδρος της Βουλής επέμενε στην πρόταση του, έσπευσε να διευκρινίσει, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, λίγο πριν ξεκινήσει η σειρά των ομιλητών ότι θα υπάρχει άνεση να μιλήσουν όλοι όσοι γραφτούν κι αν χρειαστεί η συζήτηση θα πάει μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Ωστόσο, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διάλειμμα μέσα σε αυτές τις μέρες της συζήτησης και η συζήτηση θα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και θα τελειώνει μέχρι αργά το βράδυ.

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Nίκος Ξυδάκης ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή του ο χρόνος μέχρι το Σάββατο είναι επαρκής, καθώς καλύπτει τις τρεις ημέρες.

Τελικώς, η σχετική απόφαση για το πότε θα γίνει η ψηφοφορία αφέθηκε να ληφθεί ανάλογα με την πορεία της συζήτησης.

Δείτε live από τη Βουλή τη συζήτηση

Send this to a friend