Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κορυφαίο τετ-α-τετ για λύση στο Μακεδονικό

Με ποιο «κλειδί» θα ανοίξει ο δρόμος για την συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιδιωκόμενη εξεύρεση λύσης στο Μακεδονικό ξεκινά στα Σόφια, όπου θα έχουν την δεύτερη, μέσα σε ελάχιστες ώρες συνάντηση, οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Σκοπίων, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Οι πληροφορίες -κι από τις δύο πλευρές- έχουν αισιόδοξο χρώμα αλλά τα επιτελεία τους αποφεύγουν να «ποντάρουν» με δηλώσεις τους στο σημερινό τετ-α-τετ για την εξεύρεση του κλειδιού που θα εξασφαλίσει την συμφωνία σε όλα τα επίπεδα. Οι ίδιες πληροφορίες συντηρούν το σενάριο αξιοποίησης ενός νέου γύρου διαβουλεύσεων που τελικά θα κλείσει την συμφωνία και θα προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό στις δύο χώρες. Πάντως ήταν ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ που είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για δεύτερη συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η πρώτη και καθοριστικής σημασίας για την ομαλή ροή των διαπραγματεύσεων συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο Γενάρη- εκεί είχε εξελιχθεί η πολύωρη συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ αλλά και με τη συμμετοχή (σε δεύτερη φάση) των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, των κ.κ. Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ. Σήμερα ο διάλογος ρίχνει την μπάλα στην πλευρά των Σκοπίων και στην πραγματικότητα θα είναι ο Ζόραν Ζάεφ που πρέπει να πάρει την απόφαση για την σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις- το erga omnes που ζητά η ελληνική πλευρά για να κινηθεί η διαδικασία της πιθανής συμφωνίας μέχρι την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών στις 24 Ιουνίου. Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να τα πούνε και στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα θεωρείται καλό σημάδι για τις σημερινές συνομιλίες. Στο δείπνο της Σόφιας πρέπει λοιπόν να έπεσε το erga omnes που αποτελούσε και αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Από τη στιγμή δε που σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους, αυξάνονται οι πιθανότητες λύσης Η Αθήνα δεν λέει μέχρι στιγμής όχι στην προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι η ΠΓΔΜ θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία. Τι πρέπει να συμβεί για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία; Να πει ο κ. Ζάεφ ναι στις ρήτρες που θέτει η ελληνική πλευρά.

Που σημαίνει για τους καλά γνωρίζοντες ότι μέσω αυτών θα έχει αποδεχθεί η πλευρά των Σκοπίων την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Βέβαια άλλες πληροφορίες παραπέμπουν στο ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να υπάρξει μία συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμα. Φυσικά υπάρχουν και αρκετά άλλα κομβικά σημεία των διαπραγματεύσεων που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και χρόνο, αλλά έχουν ξεπεραστεί πολλά εμπόδια ικανά με την παραμονή τους να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε διαιώνιση του προβλήματος.

Το σημαντικότερο και όχι μόνο για την Αθήνα είναι να συμφωνηθούν τα πάντα και με απόλυτη ακρίβεια, να μην αφεθεί τίποτα για το μέλλον και να μην υπάρχουν στην συμφωνία θολές διατυπώσεις, οι οποίες θα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες.

Η Αθήνα και μέσω της κορυφαίας σημερινής συνάντησης στην Σόφια θέλει οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν τα Σκόπια να είναι απόλυτες και να μην μπορούν να ανατραπούν από πιθανή πολιτική αλλαγή στο εσωτερικό της χώρας. Στην ίδια αλυσίδα αποφάσεων και εκτός από τις ξεκάθαρες διατυπώσεις της Διεθνούς Συνθήκης ανήκει ότι η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από Διεθνείς Οργανισμούς, όπως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, για κάθε βήμα της ΠΓΔΜ προς τις ευρωατλαντικές δομές θα πρέπει πραγματοποιείται μόνο με την έγκριση της Αθήνας.

Όλο το σκηνικό εν τω μεταξύ δείχνει ότι η πρώτη σφραγίδα στην συμφωνία, εφόσον υπάρξει θα πέσει με την έναρξη των διαδικασιών για την ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Σκοπίων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου η οποία λίγο πριν αναχωρήσει για την Σόφια δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την ύπαρξη συμφωνίας με το ονοματολογικό, λέγοντας ότι αλλιώς δεν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια. Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις άλλων κορυφαίων παικτών της Ευρώπης, όπως του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος από το βήμα της ελληνικής βουλής είχε υπογραμμίσει την σημασία εξεύρεσης λύσης.

Send this to a friend