Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Δεν της έχουν πει ότι πέθανε ο γιος της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Σκρέκας: Σημαντική η νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, να κάνει λόγο για σημαντική νέα επένδυση, που θα στηρίξει τόσο την ελληνική οικονομία όσο και την τοπική κοινωνία στη Χαλκιδική, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ που εξέφρασε επιφυλάξεις, να ζητούν την απόσυρση του, ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε και ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς, τονίζοντας την ανάγκη απαραίτητων αλλαγών για την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τηρεί την προεκλογική της δέσμευση για προσέλκυση νέων επενδύσεων, στέλνοντας με τη νέα επενδυτική συμφωνία ένα θετικό σήμα προς τους ξένες αλλά και τους Έλληνες επενδυτές. Ταυτόχρονα, επέκρινε έντονα το ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, κατηγορώντας τον ότι «προεκλογικά σήκωσε το λάβαρο της αντίστασης για την επένδυση», και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει, «αν θέλει ή όχι νέες επενδύσεις, που θα ενισχύουν τα έσοδα του κράτους και την εθνική οικονομία, θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής».

«Αν συμφωνήσουμε ποιο είναι το δίλημμα, μπορεί να βρούμε κοινό τόπο, διαφορετικά θα είμαστε περιπατητές στις αντίθετες όχθες της ίδιας κοίτης του ποταμού. Το καλό του τόπου δεν έρχεται όταν κλείνουν εταιρίες και μένουν άνεργοι οι νέοι. Αυτή η επένδυση είναι πολύ σημαντική γιατί δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά αλλά και γιατί αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας με αειφόρο τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Πετυχαίνοντας την επανεκκίνηση αυτής της σημαντικής επενδυτικής συμφωνίας, στέλνουμε ένα πραγματικό και σωστό θετικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι φιλική σε επενδύσεις. Μιλάμε για επένδυση που στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη. Η λαϊκίστικη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε το λάβαρο της αντίστασης κατά της σημαντικής αυτής επένδυσης καταδικάστηκε στις τελευταίες εκλογές από την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι η τροποποίηση της συμφωνίας «από δω και πέρα θα προσφέρει ακόμα περισσότερα και σημαντικά άμεσα και έμμεσα δημόσια έσοδα». «Μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει 1.650 θέσεις εργασίας, έχουν επενδυθεί από την εταιρία πάνω από 2,2 δισ. ευρώ, τα δημόσια έσοδα του κράτους έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Έπρεπε να τροποποιηθεί η συμφωνία για να ολοκληρωθεί η επένδυση. Ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό γιατί κατά την άποψη μας είναι προς όφελος του εθνικού δημόσιου συμφέροντος. Εσείς που έχετε άλλη άποψη οφείλετε να την τεκμηριώσετε και να μην καταφεύγετε σε ψέματα», επεσήμανε απευθυνόμενος σε όσους διαφωνούν και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ Σκρέκας συνέχισε:

«Η εναλλακτική ήταν να ρισκάρουμε, να καταγγείλουμε την σύμβαση, να χαθούν οι θέσεις εργασίας και το δημόσιο να αναλάβει τη συντήρηση των πάγιων δραστηριοτήτων, για να μην δημιουργηθούν κουφάρια στην περιοχή της Χαλκιδικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στη ρητορική του μίσους και δίχασε την τοπική κοινωνία, σε φιλικούς και μη της επένδυσης. Εργαλειοποίησε την επένδυση, οι τοπικοί βουλευτές του έχτισαν πάνω στην αντίδραση, όμως οι εκλογές του 2019 του έδειξαν την σκληρή αλήθεια». «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να βάλει τέρμα, και να σταματήσει τις αναιτιολόγητες απορριπτικές αποφάσεις και τις ανακλήσεις αδειών, που νόμιμα πήρε η «Ελληνική Χρυσός» και να κάνουμε το αυτονόητο. Από δω και πέρα προσδοκούμε να ξεκινήσει άμεσα η σημαντική αυτή επένδυση, να υπάρξουν καλά αμοιβόμενες 1400 νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και τα αντισταθμιστικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και κατέληξε: Με τη νέα επενδυτική συμφωνία, διασφαλίζεται καλύτερα η προστασία του περιβάλλοντος. Η εταιρία δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει νέα τεχνική εξόρυξης και θα μειώσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έχει δεσμευτεί επίσης ότι θα υλοποιήσει νέες επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος έκανε λόγο για «αποικιοκρατικού τύπου αναθεωρημένη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» και κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Περιβάλλοντος «να την αποσύρουν και να επιλύσουν όλα τα ζητήματα συμβατότητας με το θεσμικό πλαίσιο τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ελλάδος». «Από τη νέα σύμβαση προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει καταφέρει να διαγραφεί η απαίτηση και η υφιστάμενη συμβατική υποχρέωση για μεταλλουργική μονάδα. Η τροποποίηση που έχετε καταθέσει παραβιάζει πληθώρα διατάξεων του εθνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου. Η κύρωση της δημιουργεί από την πρώτη ημέρα απαιτήσεις αποζημιώσεων εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός», τόνισε ο κ. Φάμελος ενώ προειδοποίησε ότι «τίθεται θέμα παράβασης καθήκοντος του υπουργού Περιβάλλοντος γιατί δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «νομιμοποιεί ένα διαχρονικά μεγάλο επιβαρυντικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα στην Χαλκιδική, που έχει επιβεβαιωθεί και με τις αποφάσεις του ΣτΕ», ενώ υποστήριξε ότι «με τη νέα συμφωνία βελτιώνονται οι θέσεις και απαιτήσεις της εταιρίας και όχι τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου». «Εισάγετε σειρά ρυθμίσεων που ο όρος αποικιοκρατική σύμβαση είναι πολύ μικρός για να αποδώσει τις τραγικές συνέπειες τόσο για τα συμφέροντα του δημοσίου όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Προσέξτε γιατί με αυτά που σκέφτεστε να κάνετε, φλερτάρετε με την παράβαση καθήκοντος και την απιστία. Δεν μπορείτε να τα παραδώσετε όλα στην εταιρία με ρυθμίσεις που αναγάγουν σε άλλες χώρες. Σας προειδοποιούμε. Πάρτε πίσω την σύμβαση και υπερασπιστείτε το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, τονίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει λεόντειος η νέα σύμβαση αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να δεσμευτεί η εταιρία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι του ελληνικού δημοσίου και να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και οι νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Βαγιωνάς αμφισβήτησε τόσο το ύψος των εσόδων που θα έχει το κράτος από την επένδυση όσο και τις θέσεις εργασίας. «Είμαι ένας τοπικός βουλευτής που είμαι υπέρ της μεταλλουργίας. Όμως ορισμένα πράγματα με ξενίζουν. Δεν είδα εταιρική ευθύνη της εταιρείας. Πρέπει να προσέξουμε τις ασάφειες. Υπάρχει ο κίνδυνος η εταιρία να πάρει το μετάλλευμα και να μείνουμε με κουφάρια στην περιοχή και αυτά όλα δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο», σημείωσε ο κ. Βαγιωνάς.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη νέα αναθεωρημένη συμφωνία, τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη απαραίτητων αλλαγών για την διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους». «Μιλάτε για επανεκκίνηση της επένδυσης που θα επιφέρει πολλά οφέλη στη Χαλκιδική και θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις. Όμως στη σύμβαση, δεν υπάρχουν σαφείς δεσμευτικοί όροι προς την εταιρία. Ούτε για τις θέσεις εργασίας, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση του από τις επιβαρύνσεις ενώ απουσιάζει και ένα σαφέστατο πλάνο ως προς τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της», ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης και κατέληξε: «Πρέπει να αποσαφηνιστούν μέσα από αυτήν τη διαδικασία όλα αυτά τα ζητήματα ώστε η κοινωνία της Χαλκιδικής να βγει ενωμένη και μεγάλο μέρος της το κρατάτε στα χέρια σας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία «ληστρική», ζήτησε «να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της χώρας στις ορέξεις της κερδοφορίας μιας πολυεθνικής εταιρίας».

«Η κυβέρνηση, με αλαζονική συμπεριφορά και με συνοπτικές διαδικασίες φέρνει μια κατεξοχήν σκανδαλώδη σύμβαση, η οποία κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της εταιρίας ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο ενώ οδηγεί σε περιβαλλοντική καταστροφή τη περιοχή», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο μιας συμφωνίας, την οποία δεν έχουμε καμία επιφύλαξη να την καταψηφίσουμε».

Για σαφή παράβαση καθήκοντος του υπουργού Περιβάλλοντος, μίλησε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ακόμα, υποστήριξε ότι «θα υπάρξει πρωτόγνωρη καταστροφή τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική οικονομία και στη δημόσια υγεία». «Κάνετε την τροποποίηση με τρόπο που ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο και η χώρα, δίνοντας το δάσος, την τοπική κοινωνία και την οικονομία με αντάλλαγμα κάποια ασήμαντα έσοδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αρσένης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θέμης Χειμάρας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «σημαντικότατη επένδυση εθνικής σπουδαιότητας».

Ελληνικός Χρυσός: Σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για το έργο των Σκουριών

Η ανάπτυξη της μονάδας μεταλλουργίας παραμένει προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός, ως μέρος της νέας επενδυτικής συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται να υποβάλει νέα μελέτη για τη μονάδα, η οποία και θα αξιολογηθεί από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός αναζητά στρατηγικό εταίρο που θα συγχρηματοδοτήσει το έργο των Σκουριών.

Αυτά προκύπτουν από ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με το οποίο, το χρονικό διάστημα υποβολής της νέας μελέτης έχει ορισθεί στα δύο χρόνια, με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση από πλευράς της εταιρείας, για τη βέλτιστη δυνατή οικονομική και περιβαλλοντική λύση, βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν επέλθει στον κλάδο. Η πρόταση της εταιρείας θα υποβληθεί σε κοινή επιτροπή Δημοσίου και εταιρείας η οποία θα γνωμοδοτήσει για την πρόταση και θα υποβάλει την τελική της πρόταση στον υπουργό. Προβλέπεται επίσης, ότι αν ο υπουργός δεν κρίνει την πρόταση συμφέρουσα, μπορεί να την επιστρέψει στην επιτροπή, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία.

Σύμφωνα πάντα με τις διευκρινίσεις που παρέχει η Ελληνικός Χρυσός, το νέο επενδυτικό σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μεταλλείων, από 18 σε περισσότερα από 25 έτη, με αποτέλεσμα την διατήρηση περισσότερων θέσεων εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, η Ελληνικός Χρυσός αναμένει να διατηρήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με προτεραιότητα στις προσλήψεις από το δήμο Αριστοτέλη. Επιπλέον, 900 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών.

Σε ό,τι αφορά το έργο των Σκουριών (πρόκειται για κοίτασμα υψηλής περιεκτικότητας σε χαλκό και χρυσό), τονίζεται ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές διεθνούς εμβέλειας, ενώ διευκρινίζεται πως η Eldorado Gold θα διατηρήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο. Η Eldorado έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 1,2 δισ. δολάρια και σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις της τάξεως 2 δισ. δολαρίων μέσω του νέου επενδυτικού σχεδίου.

Πηγή: AΠΕ

Ροή Ειδήσεων

01/12/2021 | 23:50

Λοβέρδος: Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί πρέπει να είναι βουλευτής – Θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που αδικήθηκαν

01/12/2021 | 23:40

ΗΠΑ: Κτηνωδία από αστυνομικό που σκότωσε με 9 σφαίρες 61χρονο σε αναπηρικό αμαξίδιο (vid)

01/12/2021 | 23:23

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Ντέρμπι» για δυο και μεγάλη συμμετοχή προεξοφλούν οι στοιχηματικές εταιρείες

01/12/2021 | 23:04

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Θα ξαναβαπτιστώ για τρίτη φορά – Οι κουμπάροι μας είναι παλαιοημερολογίτες

01/12/2021 | 22:49

Ο Γιώργος Τράγκας σε καραντίνα με τη σύζυγό του: «Χορεύω τανγκό με τον COVID-19 που γελάει με τα πρόστιμα»

01/12/2021 | 22:37

GNTM: Παίκτρια «γκρεμίζει» το Διαδίκτυο φορώντας μόνο… παντελόνι (ΕΙΚΟΝΑ)

01/12/2021 | 22:37

Καστανίδης: Το στοίχημα στις 5 και 12 Δεκέμβρη είναι αν οι πολίτες θα επιβάλλουν την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ ή εξωθεσμικά κέντρα θα ελέγξουν την ηγεσία

01/12/2021 | 22:21

Ανδρουλάκης: Το δίλημμα είναι ανανέωση και αναγέννηση ή ανακύκλωση και μία από τα ίδια

01/12/2021 | 22:21

Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός ενός άντρα από εμπορική αμαξοστοιχία

01/12/2021 | 22:02

Βανδή-Μπισμπίκης: Οι φωτογραφίες από την πρώτη κοινή φωτογραφία τους που ποζάρουν αγκαλιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

01/12/2021 | 21:53

Έβρος: 17 Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα – Λένε ότι είναι φυγάδες και ζητάνε άσυλο

01/12/2021 | 21:47

Κορονοϊός: Ήπιες οι περισσότερες μολύνσεις από τη μετάλλαξη «Όμικρον», σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΥ-Τι γίνεται με τα εμβόλια

01/12/2021 | 21:40

Άλεκ Μπάλντουιν στον Τζορτζ Στεφανόπουλος: «Δεν τράβηξα τη σκανδάλη, πάω το μυαλό μου πίσω, σκέφτομαι… »

01/12/2021 | 21:32

Πάνος Βλάχος: Θέλω να μείνω μακριά από το μαδομ@@ι και τον διχασμό (vid)

01/12/2021 | 21:29

Κόνι Μεταξά: Ο Μάριος Καπότσης πήγε μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή να της αγοράσουν δακτυλίδι
«Καλημέρα»: Το σποτ του Γερουλάνου που θα συγκινήσει
Παπανδρέου στην Corriere della Sera: Μπορώ να ενώσω ξανά το κόμμα
Ανδρουλάκης στο Ηράκλειο: Το δίλημμα στην κάλπη θα είναι ανανέωση ή ανακύκλωση
Ηλίας Νικολακόπουλος: Ανασκεύασε για την Opinion Poll
Πώς και γιατί η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών- Κλείνει οριστικά η συζήτηση για ενδεχόμενο lockdown
Μητσοτάκης: Πρόταση στην Επιτροπή Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους 4 μήνες