• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 19:37

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κοτζιάς σε Ζάεφ: «Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων- Δείξτε σοβαρότητα»

Μήνυμα Κοτζιά σε Ζάεφ μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Δήλωσε πως η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων και ζήτησε από τη γειτονική χώρα «να αποδεχτεί μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση» 

«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Στο συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την πορεία διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ. «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε.

Επίσης, συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία με τον Κοτζιά να τονίζει ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου». «Η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», και σημείωσε ότι πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν. «Η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Τέλος, αναφέρθηκε στη συζήτηση για τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται.

Send this to a friend