• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 13:27

Αθήνα

7 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Ο Κοτζιάς επιβεβαιώνει! «Θα γίνει το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα»- Έντονη κινητικότητα στο Σκοπιανό

Τις πληροφορίες που υπήρχαν από τα Σκοπιανά ΜΜΕ επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την έκτακτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δηλαδή θα γίνει το περιβόητο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του αναμένεται εντός της ημέρας.

«Θα γίνει τηλεφώνημα, θα ενημερωθείτε από τους δυο πρωθυπουργούς», είπε ο κ. Κοτζιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Την πληροφορία, εξάλλου, επιβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σήμερα ή το αργότερο αύριο. Αρνούνταν, ωστόσο, να προκαταλάβουν οτιδήποτε για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος - αφήνοντας έτσι εμμέσως ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να έχει αρνητική κατάληξη, λόγω των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην πΓΔΜ ο Ζάεφ. Παρά την προσπάθεια, άλλωστε, να εμφανιστεί χθες ότι έχει κοινή γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, είναι γεγονός ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλο της διαφοροποίησης του προέδρου, Γκιόργκι Ιβανόφ ως προς το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικά δε για τις αλλαγές που αξιώνει η Αθήνα ως προς το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και την απαλειφή των αλυτρωτικών στοιχείων είναι γνωστό ότι ο Ζάεφ δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ το κόμμα VMRO της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί ως προς αυτή την προοπτική (σ.σ.: από αυτό προέρχεται και ο πρόεδρος Ιβανόφ).

Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να ερμηνευθεί ως εξαιρετικά κρίσιμη και η συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με την Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο Βερολίνο, η οποία έγινε γνωστή σχεδόν ταυτόχρονα με τις διαρροές για την επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα. Ούτως ή άλλως, απομένουν πλέον σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας μήνας πριν από την αντίστοιχη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, οπότε ήδη βρισκόμαστε στο «και ένα» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμφωνία ή εάν αυτή θα ναυαγήσει.

Επιπλέον, ακόμη και αν αυτή η συμφωνία οριστικοποιηθεί, για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και να προχωρήσει - εκτός απρόοπτου - και η συνταγματική αναθεώρηση. Όπερ σημαίνει πως η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση πριν από το φθινόπωρο.

Έντονα αντιδρά πάντως η ΝΔ. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Σπυράκη κατηγορεί για «μυστική διπλωματία» την κυβέρνηση, ενώ επαναλαμβάνει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα». Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό «άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του». Για το ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί από τη Θεσσαλονίκη - όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη - και η Φώφη Γεννηματά.

Send this to a friend